Κέντρο Αθήνας 3

Προηγούμενα: Κέντρο Αθήνας 1, Κέντρο Αθήνας 2

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Κέντρο Αθήνας

Επιστροφή στην αρχή

Πρόταση για ακύρωση των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων

Ø   Δεν ήταν νόμιμες οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έγιναν στο Κολωνάκι για λόγους ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας, σύμφωνα με δικαστική εισήγηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αλ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Προτείνοντας την ακύρωση διαφόρων πράξεων, που μετέτρεψαν την οδό Πλουτάρχου σε ήπιας κυκλοφορίας με ειδικά μέτρα για τη στάθμευση, τοποθέτηση μπάρας κ.λπ., η δικαστική εισήγηση υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να «ξηλωθούν» και όλα τα σταθερά χαμηλά εμπόδια (και βυθιζόμενα) που έχουν τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο για λόγους ασφαλείας.

Επιλύοντας ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους και άλλων περιοχών, η δικαστική εισήγηση επισημαίνει ότι (με βάση τον κτιριοδομικό κανονισμό και τον ΓΟΚ - Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό) στα πεζοδρόμια πρέπει να εξασφαλίζεται η κυκλοφορία χωρίς εμπόδια πάσης φύσης και στους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών, άρα και στα πεζοδρόμια, επιτρέπονται κατασκευές μόνο για τη διαμόρφωση του εδάφους, τον εξωραϊσμό, τον εξοπλισμό τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών.

Εμπόδια
Συνεπώς, σύμφωνα με την εισήγηση της παρέδρου του ΣτΕ, Μαρ. Σωτηροπούλου, η τοποθέτηση σταθερών, χαμηλών έστω, εμποδίων στο πεζοδρόμιο που προορίζεται για την ακώλυτη κυκλοφορία πεζών παραβιάζει τον νόμο.

Αν η δικαστική εισήγηση υιοθετηθεί σε 2-3 μήνες από το Δ’ τμήμα του ΣτΕ, τα εμπόδια, μπάρες κ.λπ. που μπαίνουν σε πολλά πεζοδρόμια για λόγους ασφαλείας κ.ο.κ., θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Στη σχετική δίκη που έγινε στο ΣτΕ η εισηγήτρια πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή που υπέβαλαν ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου και ο τ. γενικός γραμματέας (επί ΝΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρης και ταυτόχρονα να απορριφθεί η παρέμβαση του βρετανικού Δημοσίου που εκπροσώπησε τη βρετανική πρεσβεία, υπερασπιζόμενο την ορθότητα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και των μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις προσφυγές, τα μέτρα προκάλεσαν αναστάτωση και εμπόδια στους κατοίκους, αλλά και στον ναό, καθώς εμποδίστηκε η πρόσβαση των αυτοκινήτων για τους μελλόνυμφους ή της νεκροφόρας για κηδείες κ.λπ.

Η πρεσβεία είχε ζητήσει να ειδοποιείται προηγουμένως για τις κηδείες με πλήρη στοιχεία του νεκρού, ώστε να επιτρέπει τη διέλευση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ναού και ήδη παραχωρήθηκε από τον δήμο Αθηναίων θέση στάθμευσης για την τέλεση των μυστηρίων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9652923 (21-1-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Σχέδιο σωτηρίας για το κέντρο της Αθήνας

Το ερχόμενο φθινόπωρο εγκαθίσταται -σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό- ο  εργολάβος στη Βασιλίσσης Όλγας προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για την  πεζοδρόμηση του μεγάλου κεντρικού  δρόμου της Αθήνας.

Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος, «το πλάνο είναι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την ενοποίηση και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων».

Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο μέσω της οικιστικής αναβάθμισής του είναι σήμερα το νέο «δόγμα» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Και η επέκταση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αποσκοπεί, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος, «στην αναβάθμιση και του ιστορικού κέντρου που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται συνεχώς».

Εκτός από τις πεζοδρομήσεις και την ανάδειξη των μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλο το κέντρο της πόλης, το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών, ανακαινίσεις στις όψεις των κτιρίων όπως το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες, καθώς και την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων.

Πλέον έχει διαπιστωθεί ότι τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με απλές πολεοδομικές παρεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα οι μικροί χώροι πρασίνου. «Η ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιοχής- όπου παρουσιάζονται φαινόμενα εγκληματικότητας- μόνο με τη δημιουργία σειράς πεζοδρομήσεων χωρίς συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η επιστροφή της κατοικίας, είναι δυνατό να προσφέρει μόνο λίγο πράσινο, νέες χρήσεις (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τραπεζοκαθίσματα) χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της εγκληματικότητας», επισημαίνει η νέα πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, αρχιτέκτων πολεοδόμος κ. Ντόρα Γαλάνη.

Τα έργα ωστόσο στην πόλη δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. «Ποιος έχει επισκεφθεί τη Φλωρεντία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν βρέθηκε μπροστά σε κάποιο εργοτάξιο, εργασίες συντήρησης όψεων, αναδιαμόρφωση κτιρίου, ανάπλαση δημόσιου χώρου;», επισημαίνει η κ. Γαλάνη.

Δύσκολο έργο

«Η ανάπλαση δεν είναι χρυσή βροχή που ξεπλένει τις επιφάνειες και αλλάζει την καθημερινότητα. Η ανάπλαση αγγίζει πληθυσμούς που είναι ήδη εγκαταστημένοι εκεί και θα χρειαστεί ίσως να φύγουν. Αποτελεί εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στη λειτουργία της πόλης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει σημαντικά σε δυσκολία άλλα δημόσια έργα, ίσως μεγαλύτερων προϋπολογισμών», συμπληρώνει η πρόεδρος.

«Η ανάπλαση έχει... κατεβάσει ταχύτητα και πρέπει να πάρει γρήγορα μπρος. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές αναπλάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.

«Παρότι η εικόνα της Αθήνας αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, στην περίπτωση του ιστορικού κέντρου της πόλης τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα αφού η υποβάθμιση που παρατηρείται, κυρίως από το 2004 και μετά, είναι ραγδαία και αφορά τον παραμελημένο κτιριακό ιστό και τη δραματική έλλειψη δημόσιων χώρων. Η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα (έρευνα Ε.Ε. 2008) είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές γκέτο. Μέχρι το 2004 επενδύθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ για έργα, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 εκατ. ευρώ Σε επίπεδο έργων, μέχρι το 2004 έγιναν 49, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 έργα», συμπληρώνει.

Μεικτή χρήση

«Μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. «Η περιοχή αποτελεί ωστόσο μακροχρόνια επένδυση, εάν υπάρχει μεικτή χρήση κατοικίας και εμπορικής δραστηριότητας. Στη Σοφοκλέους και την Ευριπίδου είναι όλο το εμπόριο του μπαχαρικού και αυτό πρέπει να αναδειχθεί για την προβολή της περιοχής. Έπειτα πρέπει να γίνει ευρύτατη αποκατάσταση των διατηρητέων που υπάρχουν, αλλά και να δημιουργηθούν στην πόλη εναλλακτικές διαδρομές, πέρα από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ένα πολιτιστικό δίκτυο. Η Αθήνα πρέπει πλέον να είναι όχι ο προορισμός των 2 ημερών αλλά των 10».

Την ίδια άποψη έχει και ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Θανάσης Αραβαντινός. «Η κατοικία πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση. Επίσης πρέπει να τονωθούν τα ξενοδοχεία. Να υπάρχουν ξενώνες νεότητας αλλά και οίκοι ευγηρίας, αφού οι ηλικιωμένοι θέλουν να είναι στην πηγή των γεγονότων και όχι απομονωμένοι. Θεωρώ ότι το ιστορικό κέντρο πρέπει να ενωθεί με την Πανεπιστημίου, την Ακαδημία Αθηνών και τη Βιβλιοθήκη και μέσω αυτής της σύνδεσης να υπάρχουν διαδρομές προς τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη».

Στο Γκάζι και τον Κεραμεικό παλιά και εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες μετατρέπονται σε περιζήτητες κατοικίες, κυρίως loft, με τιμές που υπερβαίνουν τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης κάνει λόγο για παιγνίδια real estate. «Είναι κοινός τόπος ότι στο ιστορικό κέντρο αγοράστηκαν και συνεχίζουν να αγοράζονται κτίρια σε τιμές μέχρι πρότινος όχι ακριβές. Στη συνέχεια αυτοί που τα έχουν αγοράσει, αρχίζουν να φωνάζουν για να φύγουν οι μετανάστες γιατί είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση τού ιστορικού κέντρου.

Προσωπικά αυτό δεν το θεωρώ ούτε σύμπτωση ούτε τόσο αθώο γεγονός. Και το λέω γιατί οι τιμές στις οποίες πουλάνε πλέον τα κατά τα άλλα όμορφα loft, είναι τιμές Ηρώδου Αττικού. Η υποκρισία πρέπει κάποτε να τελειώνει».

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθήνας κ. Μίνα Χαρμπαλη, «το σκηνικό που παρατηρείται σήμερα στο κέντρο της πόλης είναι το ίδιο που είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου 10 χρόνια σε Βοτανικό και Κεραμεικό με τους Κούρδους μετανάστες. Οι τιμές είχαν πέσει πολύ και εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 2.000 το τετραγωνικό μόλις η περιοχή άλλαξε».

Όπως λέει ο πολιτικός μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Πολίτης- τα γραφεία της εταιρείας του βρίσκονται πίσω από το Τhision Lofts της οδού Πειραιώς και το Μy Loft στο παλιό εργοστάσιο φανελοποιίας της οδού Αλκμήνης στον Κεραμεικό- «η περιοχή αποτελεί για τους επιχειρηματίες μακροχρόνια επένδυση και αυτή τη στιγμή έχουν αγοραστεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε Βοτανικό και Κεραμεικό. Μόνο με τις μεικτές χρήσεις μπορεί πραγματικά να αλλάξει η περιοχή και να περιοριστούν τα γκέτο».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4557963 30 Ιανουαρίου 2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οδός περιπάτου η Πανεπιστημίου

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Επεμβάσεις σε δύο μέτωπα φιλοδοξούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας που έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια.

Το Ολυμπιείο των 150 στρεμμάτων σήμερα και όταν ενοποιηθούν οι πράσινοι χώροι από Εθνικό Κήπο ώς τον λόφο του Αρδηττού Θα συνδυαστούν με σημειακό «λίφτινγκ» στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίο ανοίγει έπειτα από χρόνια η πρόταση του Αντώνη Τρίτση για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Θα επιτρέπεται μόνον η κίνηση λεωφορείων, τρόλεϊ και στο μέλλον της γραμμής τραμ. Η υπό εξέταση πρόταση συνδέεται με την αλλαγή της κυκλοφορίας στην Ακαδημίας, που θα εξυπηρετεί όσους κινούνται προς την πλατεία Κάνιγγος, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση των ρύπων. Το ρεύμα προς Σύνταγμα θα εξυπηρετείται από τη Σταδίου.

Τα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας, που βρίσκονται στην τελική τους διαμόρφωση, προβλέπουν:

* Συνέχιση του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας προς τα δυτικά, που έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια στον Κεραμεικό, με προοπτική να φθάσει ώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Οι παρεμβάσεις στις δυτικές συνοικίες είναι ακόμη στη φάση της μελέτης, αλλά έχει οριστικοποιηθεί η ανάδειξη του δίπολου των οδών Σαλαμίνος και Πλαταιών, που θα συνδέουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό και το υπόλοιπο δίκτυο. Η πρόταση συνδέεται με το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε γειτονικό χώρο.

* Δυο πόλους πρασίνου συνολικής επιφάνειας 1.000 στρεμμάτων. Ο πρώτος έχει σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, που θα συνδεθεί με τις νησίδες πράσινου που τον περιβάλλουν. Η δεύτερη αφορά το Πολιτιστικό Πάρκο κατά μήκος του Ιλισού, που θα ξεκινά από τον Εθνικό Κήπο και με ένα δίκτυο πεζόδρομων θα διακλαδώνεται ώς τις ανατολικές πλευρές του Λυκαβηττού. Εκτός από τη Β. Ολγας, προβλέπεται πεζοδρόμηση της Ηρώδου Αττικού. Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Δεν μελετάμε μόνον πεζοδρομήσεις ή διαπλατύνσεις πεζοδρομίων όπου δεν είναι εφικτή η διακοπή της κυκλοφορίας», μας εξηγεί ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. Στο πλαίσιο της ανάδειξης του Εθνικού Κήπου υπάρχουν προτάσεις για μεταφορά των εγκαταστάσεων της προεδρικής φρουράς στο χώρο της Πυροσβεστικής στην οδό Μουρούζη.

Στη φάση των αποφάσεων βρίσκεται το πακέτο των μέτρων της ανατολικής επέκτασης της ενοποίησης, με σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων από ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου αποτελούμενη από την Ε. Χατζηκωνσταντίνου και τον Λ. Τριάντη, υποψήφιους διδάκτορες. Η μοναδική όαση πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, με επιφάνεια 158 στρεμμάτων, γειτονεύει με άλλους ελεύθερους χώρους, όπως ο κήπος του Ζαππείου (138 στρέμματα), το Ολυμπιείο (150 στρέμματα), τους λόφους Αγρας και Αρδηττού (115 στρέμματα), καθώς και τον κήπο του προεδρικού μεγάρου (30 στρέμματα), που μπορούσε συμβολικά να ανοίγει για το κοινό μια ημέρα την εβδομάδα. Η ενοποίησή τους, με πεζοδρομήσεις, αλλά και με διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, μπορεί να διασφαλίσει ένα χώρο πρασίνου με επιφάνεια περίπου 500 στρεμμάτων. Ακόμη και ένας παραμελημένος χώρος που περιβάλλει το Ολυμπιείο με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αναδειχθεί σε έναν χώρο περιπάτου και ποδηλατόδρομο.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι δύο ερευνητές προτείνουν την πεζοδρόμηση της Ηρώδου Αττικού, αλλά και της Β. Ολγας που θα μείνει ανοικτή μόνον για το τραμ και τα τρόλεϊ. Με μικρές κινήσεις ευπρεπισμού, π.χ. μετατόπιση των περιπτέρων, μπορούν να αλλάξουν ριζικά οι προσβάσεις στη λεωφόρο Αμαλίας και της Β. Σοφίας. Με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Κουμπάρη και μείωση του οδοστρώματος που σήμερα καταλαμβάνεται από σταθμευμένα οχήματα, θα γίνει η σύνδεση της πλατείας Κολωνακίου και του Μουσείου Μπενάκη με τον Εθνικό Κήπο. Στην ανατολική πλευρά του δρόμου μπορεί να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης. Η διαδρομή μπορεί να επεκταθεί ώς τον Λυκαβηττό, μέσω της πλατείας Δεξαμενής.

Η σημαντικότερη πρόταση αφορά τη μετεγκατάσταση της προεδρικής φρουράς από τον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα στον Εθνικό Κήπο. Διατυπώνονται δύο εναλλακτικές θέσεις. Η μία αφορά ένα κτίριο στον λόφο Αγρας, ιδιοκτησίας των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, που όμως είναι μακριά από το προεδρικό μέγαρο και τον Αγνωστο Στρατιώτη. Η δεύτερη αφορά τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στη Μουρούζη, για την οποία όμως πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το λεγόμενο πολιτιστικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, δηλαδή τον χώρο που ορίζεται από τις λεωφόρους Β. Σοφίας και Β. Κωνσταντίνου ώς την οδό Ρηγίλλης, όπου ήδη υπάρχουν το Βυζαντινό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και η παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη που είχε αποκαλυφθεί το 1997. Με την ενοποίησή τους και την ανάδειξη των ελεύθερων χώρων μπορεί να δημιουργηθεί άλλο ένα οικολογικό πάρκο συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων, που αναδείξει την αρχαία κοίτη του Ιλισού, που σώζεται στα νότια του Ολυμπιείου. Η σύνδεση με τον Εθνικό Κήπο μπορεί να γίνει με την κατασκευή νέας εισόδου, στην προέκταση της λεωφόρου Γεωργίου Β'. Στον ίδιο άξονα προτείνεται η διεύρυνση των πεζοδρομίων. Μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι δύο μελετητές εισηγούνται την κατασκευή περάσματος, το οποίο θα θυμίζει την πέτρινη γέφυρα που υπήρχε στην περιοχή. Η διαδρομή ώς την Πινακοθήκη θα συμβάλει στην ανάδειξη αγαλμάτων που σήμερα είναι «αθέατα». Ο λόγος για τον Δισκοβόλο του Δημητριάδη, τον Ξυλοθραύστη του Φιλιππότη, αλλά και τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη του Μ. Τόμπρου. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9-2-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

Αδηλο το μέλλον για τρία κτίρια - ορόσημα

    Η ανησυχία για να βρεθεί χρηματοδότηση μεγαλώνει, αφού η κυβέρνηση δηλώνει πως αυτή την εποχή «δεν υπάρχει σάλιο»
Της Γιωτας Συκκα
Κτίρια ορόσημα της Αθήνας επιζητούν την ανανέωση τους. Μελέτες έχουν εκπονηθεί, όμως η αδυναμία της πολιτείας να χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα καθιστά το μέλλον τους άδηλο. Η ανησυχία για το αν θα βρουν χρηματοδότηση μεγαλώνει, αφού εκτός από τη δυσμενή διεθνή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση δηλώνει πως «δεν υπάρχει σάλιο». Με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) μέχρι το τέλος του μήνα, γεννιούνται ελπίδες ότι αυτή τη φορά οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα για την ανακαίνιση του «Ακροπόλ» της οδού Πατησίων που κινδυνεύει με βανδαλισμούς από τους άστεγους οι οποίοι βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Αλλά και για το Μέγαρο Λοβέρδου στην οδό Μαυρομιχάλη η επανάχρηση είναι επιτακτική ανάγκη για να μη χαθεί η περίφημη ομώνυμη συλλογή που φυλάει το Βυζαντινό Μουσείο. Τέλος, εκκρεμεί η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης στην Βασιλέως Κωνσταντίνου που αν δεν ολοκληρωθεί, δεν θα πάρουν ποτέ ανάσα οι συλλογές της. Τρία μεγάλα έργα, λοιπόν, περιμένουν στην ουρά για την επιλογή τους από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, να μπουν στη λίστα σωτηρίας του ΕΣΠΑ.
Πινακοθήκη
Για ένα χώρο του 21ου αιώνα
Δεκαετίες τώρα η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης σκοντάφτει στις χρηματοδοτήσεις. Οσο όμως η πολιτεία αφήνει μετέωρο το σχέδιο τόσο αυξάνεται το κόστος του έργου. Ο προϋπολογισμός των 30 εκατ. ευρώ, με τον οποίο ξεκίνησε, δεν είναι αρκετός. Ολοι γνωρίζουν πως η εξασφάλιση των επιπλέον 16.000 τ. μ. θα διπλασιάσει το κόστος. Προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο η οριστική μελέτη. Σήμερα, συζητείται η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Το υφιστάμενο κτίριο είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956, με αρχιτέκτονες τους Ν. Μουτσόπουλο, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρο. Το 1976 εγκαινιάστηκε το σημερινό κτίριο, που είχε θεμελιωθεί το 1964.
Με το πέρασμα των χρόνων η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του συγκροτήματος ήταν επιτακτική. Ετσι, το υπουργείο Πολιτισμού οδηγήθηκε στη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού το 2008, για την επιλογή μελετητών, από τον οποίο επελέγησαν τα συμπράττοντα γραφεία αρχιτεκτονικών μελετών, που εκπόνησαν τη νέα μελέτη: «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος - Πανουσάκης», «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε. Ε.».
Το έργο περιλαμβάνει: προσθήκη ορόφου στο κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου, κατασκευή νέου πολυώροφου υπογείου στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, αναδιοργάνωση και βελτιστοποίηση των κατακόρυφων κυκλοφοριών όλου του συγκροτήματος, εκτεταμένες λειτουργικές αναδιαρρυθμίσεις στο εσωτερικό του συνόλου των υφιστάμενων κτιρίων με βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων λειτουργιών και προσθήκη νέων.
Στόχος είναι ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο ενσωματώνει με διακριτικότητα και ευρηματικότητα το διατηρητέο παλαιό κτίριο, υλοποιώντας ένα νέο σύνολο. Προτείνεται μία αρχιτεκτονική επέμβαση με αντιληπτική σαφήνεια μεταξύ παλαιού και νέου, που δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της αρχικής αρχιτεκτονικής σύλληψης, υποστηρίζει ο κ. Γραμματόπουλος: «Οι εκθεσιακοί χώροι οργανώνονται με αρτιότητα και αναβαθμίζονται δραστικά. Οι διοικητικοί αποκτούν την απαιτούμενη οργάνωση και αισθητική. Οι υπόλοιποι (βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, πωλητήρια, κυλικεία κ. λπ.) αποκτούν την οργάνωση και τα μεγέθη που επιβάλλουν οι ανάγκες του συγκροτήματος».
* Το έργο είναι έτοιμο για ανάθεση, με προϋπολογισμό 62 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. από το ΕΣΠΑ, με προαίρεση 12 εκατ. ευρώ είτε από χορηγούς είτε από πόρους της Πινακοθήκης.
Aκροπόλ
Το art nouveau φάντασμα
Η εικόνα του «Ακροπόλ Παλλάς» με τις σκισμένες λινάτσες στην πρόσοψη δεν το τιμάει. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής art nouveau, είναι από τα κτίρια που θα αξιοποιούσε το υπουργείο από τα χρόνια ακόμη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού. Και όμως, όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε, αλλά κινδυνεύει από την αδιαφορία: είναι κοινό μυστικό ότι θα μπορούσε να καεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πίσω μέρος του προκαλώντας ζημιές στο υπόγειο και το ισόγειο, λίγους μήνες πριν. Τελικά, τη γλίτωσε με κάποιες ζημιές.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο δέχεται συνεχώς διαμαρτυρίες από τους ενοίκους των διπλανών πολυκατοικιών που έχουν πέσει πολλές φορές θύματα διαρρηκτών. Πύλη πρόσβασής τους, το εγκαταλελειμμένο Ακροπόλ.
Το κτίριο αντιμετωπίζει πολλά στατικά προβλήματα, ενώ τα μαρμάρινα τμήματα της εξωτερικής όψης του μπορούν να τραυματίσουν διερχομένους, ακόμη και τους αστέγους που καταφεύγουν στο εσωτερικό του.
Το επταώροφο κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 6.500 τ. μ. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων είναι έτοιμη για τη δημοπράτηση. Η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης προβλέπει δημιουργία χώρων για εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ενώ το παλιό σχέδιο να συνδεθεί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο για δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού παραμένει.
* Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ και το έργο είναι έτοιμο για ανάθεση έπειτα από διαγωνισμό με το σύστημα «Μελέτη - κατασκευή».
Μέγαρο Λοβέρδου
Κατοικία με ένδοξο παρελθόν
Το εντυπωσιακό κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη 6 στο κέντρο της Αθήνας πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου, ένα κέντρο μεταβυζαντινής τέχνης, περιοδικών εκθέσεων και ιστορικής μνήμης. Το μέγαρο Τσίλερ - Λοβέρδου ήταν αρχικά η κατοικία του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ και στη συνέχεια της οικογένειας Λοβέρδου, η οποία το δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο.
Η καθυστέρηση της αποκατάστασής του απομακρύνει όλο και περισσότερο το όνειρο της παρουσίασης της συλλογής Λοβέρδου, που φυλάσσεται στις αποθήκες του Βυζαντινού Μουσείου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες συλλογές εικόνων στον κόσμο. Περιλαμβάνει 661 αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, χειρόγραφα, σπάνιες εικόνες, υφάσματα, ένα τέμπλο.
Aστικό σπίτι της εποχής χαρακτηρίζει το οίκημα η αρχιτέκτων Μάρω Καρδαμίτση–Αδάμη: «Ενα φαρδύ κλιμακοστάσιο οδηγεί από την είσοδο στον όροφο, όπου δεξιά και αριστερά από το κεντρικό χολ εισόδου, τον αντιθάλαμο, τοποθετούνται οι δύο χώροι του γραφείου του και η τραπεζαρία με το σαλόνι. Μια στενότερη κλίμακα ανεβαίνει στον όροφο, όπου βρίσκονται τα πέντε υπνοδωμάτια και το λουτρό. Ολα επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους, κατά το σύστημα των hotels prives της Ευρώπης», σημειώνει στο ημερολόγιο του 2002 του Βυζαντινού Μουσείου.
Από το σπίτι της Μαυρομιχάλη πέρασαν δημοφιλείς πολιτικοί, πρέσβεις, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι. Με το θάνατο του Τσίλερ το 1923, η οικογένεια Λοβέρδου αγόρασε το σπίτι και με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου μετέτρεψε τμήμα του σε μουσείο. Με τα χρόνια οι προσθήκες κάλυψαν την αυλή.
Οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται μόνο με την έλλειψη χρημάτων αλλά και την αναθεώρηση του κτιριολογικού προγράμματος. Ωστόσο, κάθε νέα καθυστέρηση ίσως οδηγήσει στην απώλεια της συλλογής, αφού οι κληρονόμοι δικαίως κουράστηκαν να περιμένουν την αξιοποίησή της από το 1970.
Τον Φεβρουάριο του 1980 η συλλογή Λοβέρδου παρουσιάστηκε στο κοινό, από τότε όμως παραμένει στις αποθήκες του μουσείου, περιμένοντας να στεγαστεί μόνιμα.
* Ο προϋπολογισμός της κτιριακής αποκατάστασης ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης, που θα γίνει από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε 3 εκατ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_14/02/2010_390569

 

Επιστροφή στην αρχή

Μία νέα πλατεία στο κέντρο της Αθήνας

Θα είναι η πρώτη πλατεία που κατασκευάζεται στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 100 χρόνια. Δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Βερανζέρου, το κτίριο του ΝΑΤ που έχει κριθεί ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 1999 θα κατεδαφιστεί. Στη θέση του, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, θα δημιουργηθεί μια πλατεία που θα έχει έκταση 1.300 τ.μ.

Ο δήμος αγόρασε το κτίριο που ανήκε στο ΝΑΤ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προχωρήσει στην κατεδάφισή του. Το κτίριο καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στον χώρο που θα ελευθερωθεί, θα συμπεριληφθεί και ένα μικρό οικόπεδο, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς και το οποίο αγοράστηκε και αυτό από τον δήμο.

Η πλατεία θα επιστρωθεί με κυβόλιθους και θα δεντροφυτευτεί με περίπου 40 δέντρα. Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε πως επειδή η καινούργια πλατεία βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, θα εισηγηθεί ώστε να ονομαστεί Πλατεία «Μινωτή- Παξινού», για «να τιμήσουμε δύο ανθρώπους οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία τους την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561842&ct=1 23-2-2010

Επιστροφή στην αρχή

Νέα, μεγάλη, διάφανη Πινακοθήκη

Ø    Διπλασιάζεται ο εκθεσιακός και αποθηκευτικός χώρος σύμφωνα με τα νέα σχέδια του κτιρίου

Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ

Σε ένα από τα πιο κομβικά τρίγωνα της Αθήνας, απέναντι από το πολυσύχναστο «Χίλτον» και τον πολύπαθο «Δρομέα», η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζεται να δείξει το νέο της αρχιτεκτονικό πρόσωπο, που την εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει την επικοινωνία της με την πόλη.

Η επέκτασή της είναι επιτέλους στα σκαριά και προβλέπει υπερδιπλασιασμό των τετραγωνικών της και αλλαγές εκ βάθρων: έναν ολόκληρο καινούριο όροφο για τις μόνιμες εκθέσεις στο κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου, νέο υπόγειο τριών επιπέδων, όπου θα πραγματοποιούνται και οι περιοδικές εκθέσεις, κι ακόμα εξελιγμένα συστήματα αποθήκευσης των έργων τέχνης και διαδραστικά μέσα για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Πρώτη φορά το μουσείο θα αποκτήσει αμφιθέατρο 500 τ.μ., ενώ στον τελευταίο όροφο ένα εξίσου ευρύχωρο καφέ-ρεστοράν αναμένεται να αποτελέσει μαγνήτη για τον κόσμο. Ποιος δεν θέλει να απολαμβάνει τον καφέ του ανάμεσα στα έργα τέχνης, με μοναδική θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό....

Στην Εθνική Πινακοθήκη χρειάζεται να ριχτεί άπλετο φως. Εννοούμε τη διαφάνεια που δίνει ένα ελαφρύ υλικό όπως το γυαλί και συνδυάζεται με το δυναμισμό του μετάλλου στη νέα αρχιτεκτονική μελέτη που υπογράφουν τα γραφεία Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Π. Γραμματόπουλος-Χ. Πανουσάκης, Δ. Βασιλόπουλος και Συνεργάτες ΕΕ. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της μελέτης είναι μια γυάλινη σπείρα, σαν γλυπτό στην είσοδο του μουσείου, στη Βασ. Κωνσταντίνου, που θα διευκολύνει το φυσικό φως να εισχωρήσει στους υπόγειους χώρους. Παράλληλα, ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της πίσω πτέρυγας θα καλύψει ένα τεράστιο υαλοστάσιο και η διαφάνειά του θα ενώνει το μέσα με το έξω. Μάλιστα, σε ένα κατακόρυφο τμήμα του, ειδικό κρύσταλλο θα λειτουργεί σαν φωτεινός πίνακας, ορατός από απόσταση, όπου θα γίνονται νυχτερινές προβολές.

Στόχος το 2013

Η αρχιτεκτονική, η στατική μελέτη (Λιόντος και Συνεργάτες ΕΠΕ) και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (Elxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ) έχουν εγκριθεί πλήρως, μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ο διαγωνισμός για τον εργολάβο, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2013. Μια μικρή αλλά σημαντική... λεπτομέρεια: Προέχει να εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του έργου, που ανέρχεται περίπου στα 62 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αρχιτεκτονική μελέτη για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Πινακοθήκης ανατέθηκε στους μελετητές το 2008, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό, και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων. «Θέλουμε το νέο κτίριο να δίνει το στίγμα της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής και να αναπτύσσεται διάλογος με το παλαιότερο διατηρητέο. Επιδιώξαμε να είναι διακριτή η νέα από την παλαιά φάση», μας λένε οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Γραμματόπουλος και Διονύσης Βασιλόπουλος.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι εντυπωσιακές αλλά και λειτουργικές. Η Εθνική Πινακοθήκη επεκτείνεται σε ύψος αλλά και σε βάθος. Ένα τριώροφο υπόγειο προσθέτει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που θα αξιοποιηθούν για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αποθηκευτικούς χώρους έργων τέχνης. Ένας νέος όροφος στην πτέρυγα της Μιχαλακοπούλου δίνει ανάσα στις μόνιμες συλλογές. Όλη την πτέρυγα θα διατρέχει ένας επιμήκης πυρήνας κατακόρυφων κυκλοφοριών με ράμπες, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες κ.λπ., τον οποίο προστατεύει και αναδεικνύει ένα τεράστιο υαλοπέτασμα σύγχρονης αισθητικής και προηγμένης τεχνολογίας.

«Με αυτόν τον τρόπο ενοποιούνται όλοι οι εκθεσιακοί χώροι, από τους ορόφους μέχρι τα υπόγεια», συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες που υπογράφουν τη μελέτη. «Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επικοινωνία μέσω της διάφανης επιδερμίδας που δημιουργεί το υαλοστάσιο, από όπου φαίνεται το παλαιό διατηρητέο κτίριο. Με τις ράμπες και τους διαφανείς ανελκυστήρες προσφέρεται στο κοινό η δυνατότητα να κάνει έναν μουσειακό-αρχιτεκτονικό περίπατο μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη, βλέποντας ταυτόχρονα έξω στην πόλη».

Εκσυγχρονισμός παντού

Ο χώρος υποδοχής του μουσείου εκσυγχρονίζεται. Εκεί θα βρίσκεται το ανανεωμένο πωλητήριο, ενώ θα εγκατασταθούν διαδραστικά συστήματα προκειμένου ο επισκέπτης να πληροφορείται τα εικαστικά δρώμενα. Η εσωτερική αναδιάρθρωση προβλέπεται ριζική: Οι διοικητικοί χώροι αναβαθμίζονται, όπως και τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκη και τα βιβλιοστάσια. Οι χώροι όπου φυλάσσονται τα έργα εκσυγχρονίζονται και προηγμένα συστήματα αποθήκευσης εγκαθίστανται. Μικρές αίθουσες προστίθενται για εκπαιδευτικά προγράμματα και την επαφή των μικρότερων ηλικιών με την τέχνη.

Στην ουσία, η Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζεται. Οι υπέργειοι όροφοι από 8.000 τ.μ. που είναι σήμερα γίνονται 13.000 τ.μ., οι υπόγειοι από 2.000 τ.μ. γίνονται 7.000 τ.μ. Για τις μόνιμες εκθέσεις θα δοθούν 2.800 τ.μ. (από 1.400 τ.μ.) και για τις περιοδικές 2.600 τ.μ. Οι χώροι διοίκησης θα απλωθούν σε 2.000 τ.μ. (από 1.000 τ.μ.), η υποδοχή και τα πωλητήρια σε 900 τ.μ. (από 400 τ.μ.), η βιβλιοθήκη σε 600 τ.μ. (από 400 τ.μ.), ενώ τα εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης σε 1.000 τ.μ. (από 700 τ.μ.).

Ακόμα και ο κήπος πάνω από τους υπόγειους χώρους διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί υπαίθρια έκθεση γλυπτών, ενώ ενσωματώνεται και το υδάτινο στοιχείο με συμβολική αναγωγή στον ποταμό Ιλισό που υπήρχε στην περιοχή και μέχρι σήμερα ρέει κάτω από τα θεμέλια...

Για να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956 που ανέδειξε τους Ν. Μουτσόπουλο, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρο. Θεμελιώθηκε με τη συνήθη καθυστέρηση, και έπειτα από αρκετές περιπέτειες (μέχρι και αλλαγή οικοπέδου έγινε), το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1976. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και οι προκλήσεις πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα επιμελητές, συντηρητές, έργα και συλλογές να ασφυκτιούν στους περιορισμένους χώρους του μουσείου.

Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης ασφαλώς θα της δώσει την απαραίτητη στήριξη στο σήμερα και ώθηση στο αύριο: Να αναδειχθούν τα μοναδικά έργα της ελληνικής τέχνης που έχει, όπως του Μόραλη, του Τέτση, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Να εμπλουτίσει τις συλλογές της με δωρεές και αγορές, να οργανώσει και να ανανεώσει τον εκθεσιακό της προγραμματισμό και βεβαίως να προωθήσει συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/03/2010&id=138003

 

Επιστροφή στην αρχή

Σχέδιο σωτηρίας του κέντρου της Αθήνας

Ø  Σχέδιο οκτώ αξόνων θα «ζωντανέψει» το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και θα το διασώσει από την γκετοποίηση και την εγκατάλειψη

Του Κασσιανού Τζέλη

Ενα σχέδιο 8 αξόνων για να «ζωντανέψει» το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και να διασωθεί από τη γκετοποίηση, την εγκατάλειψη, τη «βιομηχανία διασκέδασης» και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Επιτροπής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Μείωση συντελεστών δόμησης σε Θησείο, Κεραμεικό, Ψυρρή και Μοναστηράκι.

Αναθεώρηση χρήσεων γης.

Επιδοτήσεις ενοικίου ή επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια και φοροαπαλλαγές για πρώτη κατοικία στο κέντρο.

Δημιουργία Τράπεζας Γης με το σύνολο των διαθέσιμων ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο.

Ειδικό πρόγραμμα της ΚΕΔ για την απόκτηση ιδιωτικών κτηρίων/οικοπέδων με ανταλλαγή δημόσιας περιουσίας σε άλλες περιοχές.

Ποσοστό του ΦΠΑ από εμπορικές συναλλαγές στο Ιστορικό Κέντρο να κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο.

Αξιοποίηση κτηρίων για εγκατάσταση φοιτητών.

Επιδότηση για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων με προϋπόθεση τη συνολική τους χρήση κι όχι μόνο των ισογείων.

Ειδικό πρόγραμμα διάσωσης διατηρητέων και ενοποίησης ακάλυπτων χώρων.

Ειδικό πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης όψεων.

Συνέχιση των έργων για την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων με σύνδεση του Κεραμεικού με την Ιερά Οδό και την πεζοδρόμησή της από την Πειραιώς έως την Κωνσταντινουπόλεως, καθώς επίσης και την πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Κωνσταντίνου από το Στάδιο έως τη Ν. Θεοτόκη, τμήματος της λεωφ. Αμαλίας και τη διαπλάτυνση της Αθ. Διάκου.

Δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα εκτός Ιστορικού Κέντρου για τη μετεγκατάσταση μικροπωλητών.

Αξιοποίηση νέου αναπτυξιακού νόμου για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ιστορικό Κέντρο.

Επιδότηση εργασίας για φθίνουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Επιδότηση ενοικίου (για 3 έτη) σε νέες επιχειρήσεις, απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για πέντε έτη σε νέους που θα δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις εκτός του χώρου της ψυχαγωγίας και της εστίασης.

Θεσμοθέτηση πλαφόν στον αριθμό των καταστημάτων ανά χρήση.

Κίνητρα για εγκατάσταση δικαιούχων του ΟΕΚ στο κέντρο.

Μικρής έκτασης διορθωτική ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας και χρήση από δημόσιες υπηρεσίες των κτηρίων που βρίσκονται στο μέτωπο της οδού Αθηνάς.

Προβλήματα
Η Επιτροπή διαπιστώνει:

Τη μονοδιάστατη ανάπτυξη του κέντρου. Ενδεικτικά, το 1994 στου Ψυρρή λειτουργούσαν 6 εστιατόρια, ενώ το 2002 υπήρχαν 107 καταστήματα εκ των οποίων τα 57 εστιατόρια και τα 15 μπαρ. Η απασχόληση σε μπαρ και εστιατόρια αυξήθηκε από 27.000 σε 47.000 εργαζόμενους, δηλαδή κατά περίπου 90%.

Η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα είναι οι πόλεις με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης περιοχών-γκέτο.

Τα ποσοστά κατοίκησης στο κέντρο αγγίζουν μόλις το 3%-4%.

Η Αθήνα κατατάσσεται 22η σε σύνολο 30 ευρωπαϊκών πόλεων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον.

Περισσότερα από 500 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένα. Στο Μεταξουργείο έχουν καταγραφεί 211 εγκαταλελειμμένα κτήρια και 110 στου Ψυρρή.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2009 παρατηρείται μείωση της ζήτησης στον τουριστικό τομέα κατά 12% σε πληρότητα και 8% σε μέσες τιμές ανά δωμάτιο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=26735272 30-3-2010

Επιστροφή στην αρχή

Κτίρια-τσιμεντένιοι «δεινόσαυροι» περιμένουν να ξαναζωντανέψουν

 

Μπορεί οι δεινόσαυροι να άφησαν προ πολλών χιλιετιών τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά μια σειρά από κτίρια - τσιμεντένιοι «δεινόσαυροι» της οικιστικής μας ιστορίας βρίσκονται δίπλα μας, σε αχρηστία τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον γύρω τους και δημιουργώντας οικονομικές τρύπες στους ιδιοκτήτες τους. Ιδιοκτήτες που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φορείς του δημοσίου, με την ευρύτερη έννοια. Ο Πύργος του Πειραιά, το τεράστιο κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς (απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου) και το παλαιό υπουργείο Παιδείας στη Μητροπόλεως είναι μερικά απ’ αυτά. Οπως είναι φυσικό, το ζητούμενο στην περίπτωση των κτιριακών «δεινοσαύρων» είναι το ξαναζωντάνεμά τους και η εκ νέου αξιοποίησή τους. Τα οφέλη, τόσο οικονομικά, όσο και πολεοδομικά, είναι εμφανώς πολύπλευρα. «Στόχος μας είναι να ενταχθούν πάλι στον αστικό ιστό μέσα από την επαναχρησιμοποίησή τους και μάλιστα με χρήσεις που θα συμβάλλουν στο ξαναζωντάνεμα των γειτονικών τους περιοχών», τονίζει στην «Κ» ο πολεοδόμος κ. Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. «Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ ανησυχητική. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών θα αναθέσει ερευνητικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση του χαρακτήρα του μελλοντικού κέντρου της πόλης, όχι μόνο του ιστορικού αλλά γενικότερα. Θέλουμε να παρέμβουμε με βάση τον κανόνα της πολυλειτουργικότητας και της μείξης των χρήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Πολύζος.

Πρώην υπ. Παιδείας, Μητροπόλεως

Βουβό και κλειστό παραμένει και ένα άλλο μεγάλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώην υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως. Στο οκταώροφο κτίριο των 11.000 τ.μ., το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, στεγαζόταν για 46 χρόνια και μέχρι τον Ιούνιο του 2007 το ΥΠΕΠΘ. Για σχεδόν μισό αιώνα η παρουσία του υπουργείου είχε σφραγίσει την οδό Μητροπόλεως, δημιουργώντας ένα από τα πιο ισχυρά τοπόσημα στην Αθήνα. Το 2007, το ΥΠΕΠΘ μεταφέρθηκε στη νέα του έδρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι, αφήνοντας πίσω του έναν γίγαντα 9.500 τετραγωνικών μέτρων, να «αγκαλιάζει» το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης. Η Αγία Δύναμη όμως δεν έλυσε το πρόβλημα της εύρεσης μισθωτή, αν και μεσολάβησαν σχεδόν τρία χρόνια. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ζήτησε αρχικά ενοίκιο 2 εκατ. ευρώ ετησίως, για να πέσει αργότερα στα 1,8 εκατ. ευρώ, πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα. Τι χρήσεις συζητούνται για το κτίριο; Εχουν ακουστεί οι προτάσεις του μικρού εμπορικού κέντρου ή της ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση της κατεδάφισης του κτιρίου, τα σχέδια του οποίου έχει υπογράψει μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μοντερνισμού, ο αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός (1903-1976). «Δεν είμαι φίλος των κατεδαφίσεων, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως κτιρίων που έχουν πρόβλημα στατικότητας», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Πολύζος. «Ο καλύτερος δρόμος είναι η επαναχρησιμοποίηση του οικιστικού κεφαλαίου». Ο καθηγητής πολεοδομίας σχολιάζει αρνητικά και τη λογική της απομάκρυνσης - αποκέντρωσης των υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Παλαιό Εφετείο, Σωκράτους

Αναξιοποίητο παραμένει το οκταώροφο κτίριο του παλαιού Εφετείου, επί της οδού Σωκράτους, που είχε μετατραπεί σε άθλιο κατάλυμα εκατοντάδων μεταναστών. Το κτίριο -ιδιοκτησία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ)- είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για να στεγάσει το ξενοδοχείο πολυτελείας «Αμπάσαντορ», το οποίο είχε ανεγερθεί τη δεκαετία του ’50. Το 1980 κλείνει το ξενοδοχείο και εγκαθίστανται οι υπηρεσίες του Εφετείου Αθηνών, με ορισμένες τροποποιήσεις στο εσωτερικό του κτιρίου. Το 2000 το Εφετείο «μετακομίζει» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και το κτίριο της οδού Σωκράτους αδειάζει. Από τότε και για σχεδόν 10 χρόνια παραμένει αχρησιμοποίητο. Οι προσπάθειες του Ταμείου για μακροχρόνια μίσθωση απέτυχαν. Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών) θα ήθελε να στεγάσει στο κτίριο της οδού Σωκράτους (το οποίο παραμένει περιφρουρημένο με σεκιούριτι και αγκαθωτό σύρμα!) τις διοικητικές του υπηρεσίες, γεγονός που θα λειτουργούσε θετικά για την αναζωογόνηση της περιοχής, δυο βήματα από την Ομόνοια. Ταυτόχρονα, όπως σημείωναν κύκλοι του ΙΚΑ, κάτι τέτοιο θα ήταν οικονομική και λειτουργική ανάσα για το Ταμείο, που έχει τις υπηρεσίες του διεσπαρμένες σε ακριβές μισθώσεις. Το ζήτημα είναι ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εξασφαλισθεί τα κονδύλια.

Κτίριο ΙΚΑ, Πειραιώς

Επί της οδού Πειραιώς, κοντά στην πλατεία Ομονοίας και απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκεται το τεράστιο εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΙΚΑ. Σήμερα στέκει σαν βομβαρδισμένο, έρημο και υπό διάλυση, «εκπέμποντας» υποβάθμιση στις γύρω περιοχές που πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους. Στο μεγαθήριο των οκτώ ορόφων και των δύο υπογείων, με τα 15.000 τ.μ. στεγάζονταν τα περιφερειακά ιατρεία του Ταμείου. Πληγώθηκε από τον σεισμό του 1999, εκτιμήθηκε ότι το κτίριο χρειάστηκε ενίσχυση, αλλά αντί γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε! Οι υπηρεσίες υγείας του Ταμείου κατέφυγαν σε ακατάλληλο κτίριο στην πλατεία Θεάτρου, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στο Ταμείο (υπολογίζεται ότι τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τον χρόνο, για πολύ μικρότερους χώρους) και ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Υποτίθεται ότι ήταν προσωρινή λύση, αλλά -ύστερα από δέκα χρόνια- αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

«Επί διοικήσεως Μιλτιάδη Νεκτάριου υπήρξε εισήγηση να εγκατασταθεί εκεί η διοίκηση του Ταμείου, αλλά δεν προχώρησε», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Κάτσανος, εκ μέρους του ΙΚΑ. «Επί Ιωάννη Βαρθολομαίου πάρθηκε απόφαση να χρησιμοποιηθεί πάλι για τη στέγαση των ιατρείων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και επί Γιώργου Μέργου, αλλά καθώς απαιτείτο πλήθος μελετών δεν προχώρησε η απόφαση. Σήμερα είμαστε λίγο πριν από το τέλος. Το κτίριο θα στεγάσει πάλι τα περιφερειακά ιατρεία. Το κονδύλι για την ανακαίνιση (ύψους 25 εκατ. ευρώ) έχει εξασφαλισθεί και αναμένεται άμεσα ο διαγωνισμός για την είσοδο του εργολάβου», λέει ο κ. Κάτσανος. Το θέμα είναι πότε θα ολοκληρωθεί.

Ο πύργος του Πειραιά

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «απολιθωμένου» κτιρίου είναι ο μικρός ουρανοξύστης του Πειραιά, ο πύργος στο μεγάλο λιμάνι, λίγο πιο κοντό αδελφάκι του αντίστοιχου στην Αθήνα. Το ψηλότερο κτίριο στον Πειραιά και δεύτερο ψηλότερο της χώρας, ο «κοιμισμένος γίγαντας» όπως τον χαρακτηρίζουν, έχει ύψος 84 μέτρα και 22 ορόφους, αλλά δεν έχει βρει κάποια χρησιμότητα εκτός από το να στηρίζει τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και να αποδεικνύει ότι η βιαστική μεγαλοπρέπεια, χωρίς σχέδιο, οδηγεί σε μεγάλες αποτυχίες.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972, ο σκελετός παραδόθηκε το 1974, αλλά χρειάστηκαν άλλα εννιά χρόνια για να τοποθετηθούν το 1983 γυάλινα μεταλλικά ελάσματα στο εξωτερικό του. Η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως εμποροναυτιλιακό κέντρο. Οι προσπάθειες να μετατραπεί σε Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά απέτυχαν, όπως και η μετεγκατάσταση της Ραλλείου Σχολής. Μοιάζει στοιχειωμένο, ίσως επειδή για την ανέγερσή του από τον δήμαρχο της χούντας Σκυλίτση, καταστράφηκε το εμβληματικό κτίριο Ρολόι του Πειραιά.

Σήμερα, λειτουργεί στο ισόγειο ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, ενώ στεγάζονται και τα γραφεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Σχεδόν 30.000 τ.μ., μια τεράστια ποσότητα στεγασμένου χώρου (εκ των οποίων 25.000 τ.μ. είναι ιδιοκτησία του δήμου), παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ευτυχώς, εσχάτως έρχονται καλά νέα. «Εχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του πύργου», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά κ. Γιώργος Οικονομόπουλος. «Πραγματοποιείται ήδη Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, με τη συμμετοχή 400 αρχιτεκτόνων, για τη διαμόρφωση των όψεων. Προκρίνονται βιοκλιματικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούν να προσαρμοστούν στις όποιες διαφορετικές χρήσεις, καθώς δεν θα στεγάζουν όλοι οι όροφοι τις ίδιες δραστηριότητες». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 14 Απριλίου, ενώ σε μια διετία -σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο- ο κοιμισμένος γίγαντας θα... ξυπνήσει, συμβάλλοντας στην αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Η μη πρόβλεψη βέβαια χώρου... στάθμευσης(!) δημιουργεί πονοκεφάλους, με μόνη διέξοδο τον κοντινό σταθμό των ΗΣΑΠ.

Ο δήμος Πειραιά προτίθεται επίσης να ανακατασκευάσει και το φημισμένο Ρολόι του λιμανιού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/03/2010_395767

 

Επιστροφή στην αρχή

Ο κίνδυνος αποχαρακτηρισμού του ως μνημείου και εμπορευματικής εκμετάλλευσης που αυτό θα σημάνει, επικρέμαται πάνω από το ιστορικό κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7, ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια και από δύο κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το θέμα του χαρακτηρισμού του ως μνημείου επανέρχεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, παρότι είναι ήδη χαρακτηρισμένο, αναδεικνύοντας την επιμονή του δικομματισμού για εμπορευματική διαχείριση των μνημείων.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1938 από τον αρχιτέκτονα Αδριανό Λαζαρίμο, δημιουργό, εκτός των άλλων, και του κινηματοθεάτρου «Παλλάς». Τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρο βασανιστηρίων στην Κατοχή, ενώ - όπως αναφερόταν σε Ερώτηση του ΚΚΕ το 2009 - «σύμφωνα με μαρτυρίες, επικοινωνεί με παλιά στοά, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το ΕΑΜ κατά την απόπειρα ανατίναξης του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" το 1944 (...)». Το ΝΑΤ ήθελε να το «αξιοποιήσει» από το 2003, εκμεταλλευόμενο τη διαχρονική αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού. Τελικά, τέλη του 2008, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο. Κι όμως, τέσσερις μήνες μετά, τον Απρίλη του 2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να αναπέμψει το θέμα του χαρακτηρισμού στο συμβούλιο, για να προσδιορίσει «το εύρος του χαρακτηρισμού (κέλυφος, υπόγειος χώρος κ.λπ.)». Δηλαδή, να επαναπροσδιοριστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζεται διατηρητέο ή όχι από το κτίριο.

Σήμερα, σε κοινή τους συνεδρίαση, το ΚΣΝΜ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το πάνε ακόμη μακρύτερα... Θα συζητήσουν γενικά το χαρακτηρισμό του ή μη ως μνημείου!

Στην Ερώτησή του ΚΚΕ, με αφορμή την πρώτη αναπομπή του θέματος σημειωνόταν, ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ιστορική μνήμη του λαού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπαίνουν στην "προκρούστεια κλίνη" στο όνομα της όποιας εμπορικής "εκμετάλλευσης" (...)» και πως «με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της κήρυξης, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο μνημειακό ιστορικό των υπογείων, αλλά και στο κέλυφος του κτιρίου, που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της εποχής του μεσοπολέμου, αναρωτιέται κανείς για το πραγματικό νόημα αυτής της αναπομπής (...)».

Θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν το συνολικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, μεταξύ αυτών και του κτιρίου της Ζαλοκώστα 7.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5573429&publDate=30/3/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

Οι “νεο-αστοί” ανακαλύπτουν το υποβαθμισμένο κέντρο

Του Φώντα Διαλεισμά Αυγή

Το 2006, ο Γάλλος συνθέτης Renaud τραγουδούσε για τους bobos (από τα συνθετικά bb: bourgeois-bohemes), μια νέα τάξη(;) της γαλλικής κοινωνίας. Αυτοί οι μποέμ-αστοί λοιπόν, που πατάνε με το ένα πόδι σε ένα γιάπικο lifestyle γεμάτο meetings και deadlines και με το άλλο στο δήθεν εναλλακτικό των βιολογικών προϊόντων και του Manu Chao, έχουν κάνει εσχάτως την εμφάνισή τους στην αθηναϊκή σκηνή, ενώ, για να ενισχύσουν την ιδιογενή τους εικόνα, «εποικούν» στις άλλοτε παρακμιακές γειτονιές του κέντρου επιφέροντας αλλαγές στη δομή τους. Το παράδειγμα «Μεταξουργείο-Κεραμεικός» είναι ενδεικτικό.

Η έκρηξη της νυχερινής ζωής στου Ψυρρή το ’90 και στο Γκάζι το ’00 έφερε στο προσκήνιο τις υποβαθμισμένες συνοικίες του κέντρου και συνέβαλε στην επανακατοίκησή τους. Μια νέα γενιά, συνηθισμένη (και εθισμένη…) στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, ξανα-ανακαλύπτει τις έως τώρα παρηκμασμένες γειτονιές της (π.χ. Κεραμεικός, Γκάζι) και εισάγει την κατοίκηση σε περιοχές που μέχρι πρότινος φάνταζε παράταιρη (π.χ. εμπορικό τρίγωνο). Εν τω μεταξύ, οι περιοχές αυτές κατοικούνται κυρίως από οικονομικούς μετανάστες, που ολοένα πολλαπλασιάζονται στην πρωτεύουσα. Για κάποιους, αυτό τις καθιστά ένα άβατο γκέτο εγκληματικότητας, ένα κομμάτι της πόλης non gratta. Για τους bobos όμως, η συμβίωση με τους μετανάστες αποτελεί θέλγητρο και κομμάτι του εναλλακτικού τους προφίλ. Έτσι λοιπόν, το υποβαθμισμένο κέντρο με τους «υποβαθμισμένους» κατοίκους έλκει τους νεο-αστούς, που, κουρασμένοι προφανώς από την ανιαρή καθημερινότητα των ασφαλών περιοχών τους, ψάχνουν να ζήσουν την περιπέτεια.

Πέρα όμως από τις “γεωγραφικές”, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι κτηριολογικές επιλογές στην κατοίκηση αυτής της «τάξης», αν ακολουθήσουμε τον Renaud. Αυτοί οι νεο-κάτοικοι επέλεξαν να εγκατασταθούν στις συγκεκριμένες «ζώνες» απαξιώνοντας εντούτοις το προϋπάρχον κτηριακό τους δυναμικό. Κτήρια παλιά, μικρά και σε κακή κατάσταση, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης από τους οικονομικά αδύναμους ιδιοκτήτες τους, κρίθηκαν ακατάλληλα να στεγάσουν τα όνειρα των παιδιών της μεσαίας και μεγάλης αστικής τάξης, που μεγάλωσαν σε ευρύχωρες πολυκατοικίες του κέντρου ή στα προάστια. Έτσι, μια νέα οικοδομική δραστηριότητα ήρθε να καλύψει τις νέες ανάγκες. Νεόδμητες, πολυτελείς κατασκευές, πολλών τετραγωνικών και ανέσεων, με τιμές αγοράς πολλαπλάσιες (βλ. 5.000Ε/τ.μ.!) των υφιστάμενων ακινήτων της περιοχής, στριμώχτηκαν στα ταλαίπωρα στενά του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού και διαφημίζονται ως η νέα αστική αρχιτεκτονική.

Η περίπτωση των lofts

Επινόηση των Νεουορκέζων μποέμ του ’50 και νέο απόκτημα στην Αθήνα, το loft ορίζεται ως η μετατροπή χώρων αποθήκευσης και παραγωγής σε κατοικία. Βασικό χαρακτηριστικό του, οι μεγάλοι ενιαίοι χώροι που θέτουν πολύ χαλαρά τα όρια των λειτουργιών μέσα στην κατοικία. Τα lofts αναπτύσσονται σε πολυώροφα κτήρια καταλαμβάνοντας συνήθως ολόκληρο τον όροφο. Στην περίπτωσή μας, υπάρχει βεβαίως και μια ειρωνεία: η Αθήνα ουδέποτε διέθετε τον πλούτο βιομηχανικών κτηρίων της αμερικάνικης μεγαλούπολης και συνεπώς χώρους κατάλληλους για lofts. Επειδή όμως τα προστάγματα της μόδας είναι ισχυρά, στην Ελλάδα φτιάξαμε lofts από το μηδέν. Αφού δεν είχαμε το δέον παρελθόν, το κατασκευάσαμε (sic).

Τα “συγκροτήματα κατοικιών”

Με το κλασικό μοντέλο της πολυκατοικίας, όπως μαζικά καθιερώθηκε από το ’60 και μετά, να έχει αποτύχει, η αρχιτεκτονική της πόλης επανερευνά το μοντέλο του συγκροτήματος μονοκατοικιών δημιουργώντας μια νεο-πολυκατοικία, μια επαναδιατύπωση του παλιού αθηναϊκού σπιτιου. Χαρακτηριστικό αυτής της δομής είναι η οργάνωση των κατοικιών γύρω από έναν κοινόχρηστο, συνήθως υπαίθριο χώρο, με πρόθεση τον συγχρωτισμό των κατοίκων, μιας μεταμοντέρνας γειτνίασης.

Γλαφυρό δείγμα τέτοιας νεο-πολυκατοικίας, το συγκρότημα της ΓΕΚ Α.Ε. στην καρδιά του Μεταξουργείου, που αναγέρθηκε ύστερα από έναν πολυσυζητημένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Χάρη σε αυτόν, απέκτησε αίγλη κι εμπορική επιτυχία σε μια περίοδο δύσκολη για την αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πως, εξετάζοντας τα αποτελέσματα του προαναφερθέντος διαγωνισμού, παρατηρούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που διακρίθηκαν (όχι μόνο η πρόταση που κατασκευάστηκε) έφεραν ένα κοινό γνώρισμα: ήταν κτήρια «κλειστά» προς την πόλη. Στραμμένα προς το εσωτερικό του οικοπέδου, δηλώνουν σαφώς την πρόθεσή τους ν’ απομονωθούν από το τόσο διαφορετικό από τον χαρακτήρα του κτηρίου οικιστικό περιβάλλον. Μια σαφής αρχιτεκτονική χειρονομία, που επιτείνει τη διαφορά των «μέσα» από τους «έξω» και στην ουσία οχυρώνει τους πρώτους σε έναν δικό τους κόσμο όπου οι έξω δεν έχουν θέση. Χαρακτηριστικό των σχέσεων που διαμορφώνει το συγκρότημα με τη γειτονιά είναι πως χρειάζεται ειδική μαγνητική κάρτα ακόμα και για να βγει κάποιος από την αυλή στον δρόμο(!). Το περίκλειστο κτήριο της ΓΕΚ “προσγειώνει” στη γειτονιά μια “άλλη” ζωή, που δεν θέλει πολλά πάρε-δώσε με τους στοιβαγμένους μετανάστες, τις πόρνες και τα πρεζάκια που την περιτριγυρίζουν.

Επαναδιατυπώνοντας, παρατηρούμε το παράδοξο: σε υποβαθμισμένες περιοχές, έρχονται να κατοικήσουν άνθρωποι μεσαίων και μεγάλων στρωμάτων, άμαθοι σε αυτές τις συνθήκες, χτίζοντας νέες κατοικίες, που τους διαχωρίζουν από το υφιστάμενο αστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πώς θα τους βρει η επόμενη μέρα; Θα καταφέρουν άραγε ν’ αποικίσουν ολοκληρωτικά το Μεταξουργείο; Κι αν το αποικίσουν, μήπως αυτό δεν θα σημάνει την πλήρη εκδίωξη των ‘‘ταπεινών’’ ανθρώπων και σπιτιών, που έδιναν εκείνο το ‘‘χρώμα’’ στη γειτονιά και που οι bobos τόσο αδηφάγα κατανάλωσαν; Μήπως πάρουν το κουβαδάκι τους και πάνε να παίξουνε σε άλλη παραλία ή μήπως νωρίτερα φοβηθούν το couleur locale, που δεν αποφύγανε επιτυχώς (βλέπε περίπτωση Guru) και τρέξουνε….;

Αυγή 14-4-2010

Επιστροφή στην αρχή

Πολεοδομική, και όχι μόνο, παρέμβαση - πιλότος στην πλατεία Θεάτρου

 

Πιλοτική παρέμβαση σε ένα προβληματικό σημείο, σε ένα από τα "κέντρα του κέντρου", στην περιοχή "Γεράνι", η οποία γειτνιάζει με τις οδούς Σοφοκλέους και Ευριπίδου, προανήγγειλε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, κατά την ομιλία της σε επιστημονική ημερίδα. Όπως είπε, η παρέμβαση θα περιλαμβάνει πιλοτική μελέτη, η οποία θα χαρτογραφήσει τους αστικούς πόρους, τις συνθήκες διαχείρισής τους και τους όρους χρήσης της. Τα δεδομένα θα συστηματοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα για τους φορείς, μελετητές και πολίτες. Παράλληλα θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός στην περιοχή με εμπλοκή των κατοίκων, καταστηματαρχών, εργαζομένων και "επιλεγμένων περιθωριοποιημένων ομάδων". Την τελική πρόταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού θα διαμορφώσει διεπιστημονική ομάδα.

Κατά την υπουργό, οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα εφαρμοστούν σε δύο μήνες στην πλατεία Θεάτρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, Γ. Πολύζος, σημείωσε ότι μελετάται μαζί με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους, να θεσπισθούν οικονομικά κίνητρα για την τόνωση της χρήσης κατοικίας στο κέντρο της πόλης.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=541916

Επιστροφή στην αρχή

Εντός του 2010 η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας

Την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Αθήνας με την "Ανάπλαση - Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας", προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του Έργου εντός του 2010. Παράλληλα, προχωρά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Πλατείας Θεάτρου, καθώς και στην παρέμβαση "Γεράνι, ανοιχτή περιοχή" με στόχο την επανάκτηση της εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής τόσο σε επίπεδο κατοικίας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνέχεια..

Επιστροφή στην αρχή

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, βρισκόμαστε σε ένα από τα στενά της Ομόνοιας, στην προσπάθειά μας να βρούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων την τσάντα που μόλις πριν από λίγες ώρες μας είχαν κλέψει με έναν άκρως κυνικό αλλά οργανωμένο τρόπο.
Η έρευνα για την ανεύρεση της τσάντας, η οποία περιείχε μερικά σημαντικά πράγματα και έγγραφα, περιορίζεται σε μια γρήγορη ματιά στους κάδους απορριμμάτων. Οι εικόνες της άκρατης παρανομίας που κυριαρχεί στην περιοχή από ημεδαπούς και αλλοδαπούς αν και μας φαίνονται οικείες, ομολογουμένως μας προκαλούν μια μικρή αίσθηση φόβου και γι’ αυτό επιταχύνουμε τις ματιές μας μέσα στους κάδους.
Φτάνουμε στην πλατεία Βάθη. Ξαφνικά μας πλησιάζουν... δύο αλλοδαποί οι οποίοι γνώριζαν αυτόν που έκλεψε τη τσάντα. Ο ένας εκ των δύο, μας αποκαλύπτει ότι είναι ο αρχηγός της Αραβικής μαφίας και μας συνιστά να περιμένουμε μέχρι να μας βρει ότι χρειαζόμασταν από τη τσάντα εκτός φυσικά από τα λεφτά που περιείχε.
Παίρνει κάποιον τηλέφωνο για να συνεννοηθεί- πιθανώς αυτόν που έκλεψε την τσάντα - και καθώς τελειώνει την συνομιλία του, βγάζει από έναν παρακείμενο μικρό κάδο απορριμμάτων τα μισά πράγματα και έγγραφα που μας είχανε πάρει. Παράλληλα, μας δίνει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε και τα υπόλοιπα, θα πρέπει να τον πληρώσουμε. Αρνηθήκαμε την πρότασή του - άλλωστε δεν είχαμε άλλα χρήματα - και με γρήγορα βήματα απομακρυνθήκαμε από την πλατεία.
Καθώς απομακρυνόμασταν, διάφοροι περαστικοί- άγνωστοι μας ρωτούσαν αν μας έδωσαν τα αντικείμενα μας. Το γεγονός αυτό μας μαρτυρά ότι πρόκειται για μια οργανωμένη σπείρα που δρα στην περιοχή και απλώνει τα πλοκάμια της σε όλους τους κλάδους της παρανομίας.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να απευθυνθούμε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε και τα υπόλοιπα αντικείμενά μας. Υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας, επιστρέφουμε στην πλατεία και ξαναπιάνουμε κουβέντα με τον αρχηγό της μαφίας και τον βοηθό του, οι οποίοι αυτή την φορά μας τονίζουν ότι τα υπόλοιπα αντικείμενα που ζητάμε δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή επεμβαίνει η αστυνομία και τους συλλαμβάνει ενώ εμείς επιστρέφουμε στο τμήμα με συνοδεία αστυνομικού.
Κατά την διάρκεια που κατευθυνόμαστε στο τμήμα, η αστυνομικός τονίζει με αίσθημα περηφάνιας σε έναν συνάδελφό της, ότι το αναμεταξύ τους σκορ συλλήψεων είναι 2-0 για το συγκεκριμένο βράδυ.
Φτάνουμε στο τμήμα και αφού φέρνουν τους δύο αλλοδαπούς μας εξηγούν ότι ο αρχηγός της μαφίας είναι γνωστός στην αστυνομία καθώς μέσα στον τελευταίο μήνα τον έχουν συλλάβει δύο φορές. Επίσης μας αποκαλύπτουν ότι πριν από τέσσερις μήνες αποφυλακίστηκε - μετά από τέσσερα χρόνια στην φυλακή- πληρώνοντας ένα ποσό με αρκετά μηδενικά ως εγγύηση.
Με έναν άκρως περίτεχνο τρόπο, αρνούνται να μας εξηγήσουν γιατί παραμένει ακόμα ελεύθερος, αφού γνωρίζουν ότι είναι πίσω από ότι παράνομο υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Παράλληλα, μιλάνε και συμπεριφέροντε και στους δύο αλλοδαπούς με έναν άκρως εξευτελιστικό τρόπο, ενώ μας ζητάνε να υπογράψουμε μια κατάθεση με αλλοιωμένα τα στοιχεία που είχαμε καταθέσει. Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε και εν τέλει για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αραβικής μαφίας κατάφερε να φύγει σαν κύριος από το αστυνομικό τμήμα.
Τα συμπεράσματα δικά σας...

09-05-10

http://www.roufianos.com/forum/genika-themata/44233-na-kai-araviki-mafia-stin-omonoia.html

 

Επιστροφή στην αρχή

Φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης προβληματικών περιοχών της Αθήνας

Σταυρογιάννη Λ.

Ένα προβληματικό σημείο του κέντρου της πόλης, με χαρακτηριστικά αρχόμενης γκετοποίησης στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Θεάτρου, φιλοδοξεί το ΥΠΕΚΑ να μετατρέψει σε δημόσιο χώρο, προσβάσιμο σε πολλούς και διαφορετικούς, ενώ επαναφέρει τα χιλιοεξαγγελθέντα, αλλά και περιληφθέντα στις "ολυμπιακές αναπλάσεις" σχέδια για πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας ως συνέχεια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, και της προέδρου της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, Ντ. Γαλάνη, ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ταυτόχρονα εξελίσσεται ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής των προβλημάτων για την ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου και της περιοχής η οποία οριοθετείται από τις οδούς Αθηνάς - Ευριπίδου - Επικούρου - Πειραιώς, 15-20 οικοδομικών τετραγώνων. Σκοπός είναι η μελέτη εφαρμογής να έχει ολοκληρωθεί το 2011.

Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού και της Πλατείας Θεάτρου, με δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, σε συνδυασμό με επεμβάσεις σε επιλεγμένες στοές και αναμόρφωση της οδού Μενάνδρου. Αυτή θα ενώνει την Πλατεία Θεάτρου με αυτήν που σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων με την κατεδάφιση του κτηρίου του ΝΑΤ στη συμβολή με την οδό Ξούθου. Όπως αναφέρθηκε, εισροές για προτάσεις - λύσεις θα δεχτούν από κατοίκους, καταστηματάρχες, εργαζόμενους, μετανάστες και περιθωριοποιημένες ομάδες, ενώ θα διερευνηθούν προγράμματα επιδότησης για ενίσχυση της κατοικίας και της εργασίας στην περιοχή. Τον Ιούλιο προβλέπεται, σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, η λειτουργία κέντρου "Επικοινωνίας, Συνεργασίας και Ενημέρωσης".

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της Βασιλίσσης Όλγας, με τη μετατροπή σε πεζόδρομο και τη διατήρηση της δημόσιας συγκοινωνίας, ανακοινώθηκε πως επικαιροποιείται η παλαιά μελέτη. Αυτήν την βδομάδα προκηρύσσεται, ώστε εντός του 2010 να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης... παίζει από ένα έως δύο χρόνια και το προϋπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Αττικής. Εφόσον ολοκληρωθεί, θα προστεθεί άλλο ένα χιλιόμετρο στα σημερινά 3 χλμ. του λεγόμενου αρχαιολογικού περιπάτου, που θα ξεκινάει από το Καλλιμάρμαρο και θα καταλήγει στην Πλατεία Κεραμεικού, στο Γκάζι. Δι' αυτού συνδέονται οι 6 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της πόλης: Ολυμπιείο, Ακρόπολη, Λόφος Φιλοπάππου, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, η υπουργός είπε πως οι μελέτες ολοκληρώνονται και έχουν ληφθεί υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής και έχουν καταγραφεί από μελέτες του ΕΜΠ και του ΕΚΚΕ, καθώς στοχεύουν στη διατήρηση της κατοικίας και στη συγκράτηση των κατοίκων στις περιοχές αυτές

ΑΥΓΗ, 13-5-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

 

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αλλαγές σε ολόκληρη την περιοχή του κέντρου θα φέρει η προωθούμενη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η οποία θα συνοδεύεται από δυναμικές παρεμβάσεις που φτάνουν ώς την Πατησίων και τη Συγγρού, στο ύψος του παλιού εργοστασίου «Φιξ».

Σε επόμενα στάδια τα μέτρα θα επεκταθούν ώς την περιοχή του «Χίλτον», δημιουργώντας ένα δυναμικό πόλο στην πρωτεύουσα με νέο σημείο αναφοράς την περίφημη αθηναϊκή τριλογία που συνθέτουν τα μοναδικής ομορφιάς κτίρια της Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης.

Η μέση κυκλοφορία στην Πανεπιστημίου κυμαίνεται από 80 έως και 100 χιλιάδες οχήματα την ημέρα, που με βάση τα μαθηματικά δεν μπορεί να απορροφηθούν από τους γειτονικούς δρόμους. «Τα δεδομένα υπάρχουν για να ανατρέπονται», μας εξήγησαν αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που θεωρούν ότι ο στόχος δεν είναι να διοχετευθεί η κυκλοφορία στο υπόλοιπο δίκτυο, αλλά η εγκατάλειψη του Ι.Χ. για τις κινήσεις στο κέντρο. Επικαλούνται μάλιστα την εμπειρία από τον άξονα της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου. Πριν από την πεζοδρόμησή του δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν κυκλοφοριακό χάος, αλλά διαψεύστηκαν από την πράξη.

Οι καθοριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη που είναι στη φάση της εκπόνησης από τον καθηγητή Μαθιό Καρλαύτη και ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου. Με τα έως τώρα δεδομένα προβλέπονται τα εξής:

* Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου θα επεκτείνεται ώς το Αρχαιολογικό Μουσείο, στις αρχές της Πατησίων και θα συνδυαστεί με τη μελλοντική γραμμή του τραμ που θα φτάνει ώς την πλατεία Αιγύπτου, με μακροπρόθεσμη προοπτική να φτάσει ώς τα Πατήσια.

* Η Ακαδημίας αλλάζει κατεύθυνση για να εξυπηρετεί όσους κινούνται προς τα Πατήσια, που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την 3ης Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί ως δίδυμο με τη Σταδίου που θα παραμείνει ως έχει. Η αλλαγή της Ακαδημίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο κέντρο, αφού είναι ανηφορική και τα οχήματα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο.

* Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και όλοι οι κάθετοι δρόμοι και θεωρείται βέβαιο ότι θα πεζοδρομηθεί η Ρήγα Φεραίου, ο μικρός δρόμος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με τη νέα μείωση των λεωφορειακών γραμμών που περνούν από την περιοχή.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η «βύθιση» της Ακαδημίας, ώστε η διαμορφωμένη ζώνη γύρω από την τριλογία να περιλάβει και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Σημείο-κλειδί είναι η διαμπερής κυκλοφορία, αφού θεωρείται ότι πάνω από το 60% των οχημάτων που διασχίζουν το κέντρο κατευθύνονται προς άλλες περιοχές. Η ομάδα του Πολυτεχνείου δοκιμάζει κυκλοφοριακά μοντέλα για να βρει τρόπους για να ανακόπτεται η κυκλοφορία στα όρια ενός περιμετρικού οδικού άξονα. Αφορά ένα μικρότερο δακτύλιο που θα συγκροτείται από τις οδούς Φιλελλήνων-Συγγρού-Καλλιρρόης-Βασ. Κωνσταντίνου-Βασ. Σοφίας.

Η διερεύνηση αυτή συνδέεται με τα επόμενα βήματα των παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν τρεις σημαντικές πεζοδρομήσεις:

* Της λεωφόρου Αμαλίας από το Σύνταγμα ώς τη διασταύρωση με τη Φιλελλήνων, στο ύψος της ρωσικής εκκλησίας.

* Τμήματος της Β. Κωνσταντίνου από την οδό Ριζάρη ώς τον κόμβο του «Χίλτον», που θα φέρει την ενοποίηση χώρων άνω των 300 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται το πάρκο Ριζάρη, ο χώρος γύρω από το Βυζαντινό και Πολεμικό Μουσείο, καθώς και η αρχαιολογική ζώνη του Λυκείου του Σωκράτη.

* Τμήματος της Συγγρού ή της Καλλιρρόης ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος που σήμερα λείπει γύρω από το εργοστάσιο «Φιξ», το οποίο προορίζεται να στεγάσει το μουσείο σύγχρονης τέχνης.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/06/2010&id=173529

Επιστροφή στην αρχή

«Θα ξαναδώσει κύρος και ταυτότητα σε ένα κέντρο που πεθαίνει»

 

ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ, συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του Πολυτεχνείου

«Τριάντα χρόνια από τότε που ο Τρίτσης ανακοίνωσε την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, τώρα το έργο δρομολογείται».

Είναι ακριβώς ο χρόνος που χρειάζεται για να ωριμάσουν οι ιδέες στον τόπο μας, επομένως μπορούμε να ελπίζουμε ότι τώρα θα γίνει πράξη.

Ο πεζόδρομος Πανεπιστημίου δεν θα μοιάζει με τον αρχαιολογικό πεζόδρομο Δ. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου, ούτε με τον εμπορικό πεζόδρομο Ερμού, θα είναι τελείως άλλης κλίμακας από τους πεζόδρομους στις γειτονιές. Θα είναι το εμβληματικό βουλεβάρτο της σύγχρονης ζωής της πρωτεύουσας, που θα ξαναδώσει κύρος και ταυτότητα σε ένα κέντρο που πεθαίνει.

Η στρατηγική είναι η αποφόρτιση του κέντρου από το αυτοκίνητο. Ο τεράστιος όγκος κυκλοφορίας που σήμερα καταγράφεται δεν ανήκει στην πρωτεύουσα που θέλουμε. Είναι ο πυρετός μιας άρρωστης Αθήνας που τίποτα δεν σεβάστηκε. Διάσημης για ατυχήματα, ρύπανση, θόρυβο, κορεσμό και ασχήμια. Περίγελος γιατί δεν έχει πού να βάλει τα αυτοκίνητά της, πού να πετάξει τα σκουπίδια της, προς τα πού να ανοίξει τα παράθυρά της.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, μαζί και με τα συμπληρωματικά έργα που θα τη συνοδεύσουν σε Πατησίων, Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, θα είναι μια μεγάλη καθημερινή γιορτή για τη δημόσια συγκοινωνία, τον πεζό και τον ποδηλάτη. Το αυτοκίνητο τους είχε βάλει στο περιθώριο, αλλά θα επιστρέψουν τώρα που το καρκίνωμα θα αφαιρεθεί. Το κέντρο θα ανοίξει στην αρχιτεκτονική έμπνευση και δημιουργία, που, σε συνέχεια της κληρονομιάς της τριλογίας του 19ου αιώνα, θα το κάνουν ξανά καρδιά μιας Αθήνας που είχαμε πάψει να αγαπάμε».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/06/2010&id=173531

Επιστροφή στην αρχή

«Ναι μεν αλλά» για τις πεζοδρομήσεις

 

Το πρόγραμμα «Αθήνα Αττική 2014» δεν ικανοποίησε πλήρως τους συγκοινωνιολόγους

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι συγκοινωνιολόγοι μετά την εξαγγελία του προγράμματος «Αθήνα Αττική 2014» από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ειδικά όσον αφορά τις πεζοδρομήσεις μεγάλων αρτηριών του κέντρου της πρωτεύουσας, όπως είναι η Πανεπιστημίου και η Βασ. Όλγας, ο συγκοινωνιολόγος κ. Π. Παπαδάκος θεωρεί ότι η υλοποίηση των έργων είναι εφικτή αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «Θα επιτύχει μόνο εφόσον μελετηθούν σωστά, υλοποιηθούν με βάση τον σχεδιασμό και ενταχθούν σε έναν συνολικό σχεδιασμό που έχει να κάνει όχι μόνο με την ανάπλαση των περιοχών αλλά και με την καλύτερη λειτουργία του συγκοινωνιακού συστήματος της πόλης, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στην περαιτέρω αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς» λέει ο κ. Παπαδάκος. Το κλειδί, σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, βρίσκεται στη συνεργασία. «Στο πλαίσιο ενός ενιαίου συγκοινωνιακού σχεδιασμού όπως εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αναγκαίο αυτές οι επεμβάσεις να συνοδευτούν με ένα πλήθος μέτρων και παρεμβάσεων οι οποίες έχουν ήδη μελετηθεί, κοστολογηθεί και αξιολογηθεί από ένα μεγάλο πρόγραμμα μελετών του ΟΑΣΑ το οποίο στοίχισε πολλά εκατομμύρια ευρώ και δίνει συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις με χαμηλού κόστους μέτρα» αναφέρει ο κ. Παπαδάκος.

Τα μέτρα αυτά τού υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθούν την ίδια λογική με τις προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης του ΙΧ δεσμεύοντας ζωτικό χώρο από τις λωρίδες κυκλοφορίας και αποδίδοντάς τον στα επιφανειακά δημόσια μέσα μεταφοράς τα οποία θα μπορούν πλέον να λειτουργούν αξιόπιστα, με ταχύτητα και άνεση, γεγονός που θα τα καταστήσει βασική επιλογή μετακίνησης από τους πολίτες.

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών αλλά και του Δήμου Αθηναίων επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κ. Μ. Καρλάφτης. «Όλες οι εξαγγελίες για την Αθήνα ακούγονται καλές και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της αναβάθμισης της αστικής κινητικότητας και της ποιότητα ζωής. Αλλά απαιτείται συνεργασία» δηλώνει. Και προσθέτει: «Εμείς οι συγκοινωνιολόγοι είμαστε παραδοσιακά υπέρ των ήπιων μέσων μεταφοράς. Όμως από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουμε δει μελέτες οι οποίες να δείχνουν τις επιπτώσεις στην πόλη από τις παρεμβάσεις που προτείνονται» τονίζει ο κ. Καρλάφτης.

Όπως εξηγεί, στην Πανεπιστημίου η πεζοδρόμηση θα επηρεάσει τις διαμπερείς κινήσεις. Δηλαδή μετακινήσεις από τη μία πλευρά της Αττικής στην άλλη μέσω του κέντρου της πόλης. «Θέλουμε να “διώξουμε” αυτές τις μετακινήσεις από το κέντρο. Όμως πρέπει να μελετηθεί προς τα πού θα διοχετευθεί αυτή η κίνηση. Η Πανεπιστημίου είναι μία από τις βασικές αρτηρίες που εξυπηρετούν τις διαμπερείς κινήσεις της Αθήνας. Η πεζοδρόμησή της και η μελλοντική επέκταση του δικτύου τού τραμ εκεί θα βοηθήσουν μόνο τις τοπικές κινήσεις» λέει ο κ. Καρλάφτης.

Τέρμα στα γκέτο

Το πρόγραμμα Αθήνα 2014 περιελάμβανε και σημαντικές αναπλάσεις περιοχών και πλατειών της πρωτεύουσας. Ένας από τους στόχους είναι και η προσπάθεια για απογκετοποίησή τους. Ο συγκοινωνιολόγος κ. Παπαδάκος επισημαίνει ότι για τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης μόνο οι πεζοδρομήσεις και οι αναπλάσεις δεν θα καταφέρουν να τις απογκετοποιήσουν. «Δεν λύνονται τα προβλήματα δημιουργώντας απλώς ένα ωραίο περιβάλλον. Και η Ομόνοια αναπλάστηκε, πεζοδρομήθηκε και τελικά τι έγινε; Αυτό που κρυβόταν ένα στενό πιο πίσω, τώρα πια είναι ορατό μπροστά στην πλατεία» αναφέρει ο ίδιος. Και καταλήγει: «Όσο καλές κι αν είναι οι επεμβάσεις δεν λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα. Είναι σαν να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από ένα ωραίο χαλί. Πρέπει να γίνει συνολικός σχεδιασµός».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=337834&dt=16/06/2010

Επιστροφή στην αρχή

Πώς τα «παιχνίδια» της αγοράς ακινήτων μεταφέρονται από την Πλάκα και το Μεταξουργείο

Tης Έλενας Kαρανατση

Ως γνωστόν, κάποιοι γίνονται κροίσοι εν μέσω της κρίσης. Αρκεί να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτές τις περιόδους. Αυτή η κοινή διαπίστωση φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση της αγοράς ακινήτων, ιδιαίτερα σήμερα. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που ψάχνουν παντού για «ευκαιρίες» στην αγορά του real estate των Αθηνών έχουν προχωρήσει –σύμφωνα με πληροφορίες– σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Η τακτική είναι παλιά και δοκιμασμένη.

Αγοράζουν σήμερα φθηνά, ευελπιστώντας ότι θα πουλήσουν αύριο ακριβά ή θα νοικιάσουν σε καλές τιμές. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί και η γη θα διπλασιάσει ή θα τριπλασιάσει την αξία της. Το ίδιο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και με την περίπτωση του υποβαθμισμένου κέντρου.

Hδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, αλλά και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της χώρας, έχουν αγοράσει ακίνητα στην περιοχή του Μεταξουργείου, καθώς επίσης και στο Γεράνι (οδοί Μενάνδρου, Γερανίου) και πέριξ της πλατείας Θεάτρου (κυρίως επί της οδού Σοφοκλέους). Είναι ενδεικτικό ότι γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε πρόσφατα παλαιό τριώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Ψαρών στο Μεταξουργείο έναντι περίπου 500.000 ευρώ! «Καταλαβαίνετε πόσο θα το πουλήσει μόλις αναβαθμιστεί η περιοχή», λέει στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Χρυσές ευκαιρίες

Αρκετά κοντά στο συγκεκριμένο εγκαταλελειμμένο, σχεδόν ετοιμόρροπο, ξενοδοχείο βρίσκεται μία τριπλοκατοικία, η οποία αυτήν την περίοδο πωλείται έναντι 400.000 ευρώ.

«Αυτές οι ευκαιρίες μοιάζουν χρυσές για όσους έχουν κάποια χρήματα να επενδύσουν», λέει στην «Κ» η κ. Λίνα Χαλδεάκη, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή και εξηγεί: «Πριν από επτά μήνες ανοίξαμε ένα εστιατόριο στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ψαρών, τον χώρο του οποίου νοικιάζουμε. Τα ίδια τετραγωνικά θα μας κόστιζαν διπλάσια ή και τριπλάσια αν βρισκόμασταν στο Γκάζι ή στη Γλυφάδα. Πάντως, κυκλοφορεί ευρέως στην περιοχή η πληροφορία ότι υπάρχουν σχέδια αναβάθμισης»...

Κύκλοι του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν στην «Κ» ότι σχεδόν το 70% των ακινήτων της Σοφοκλέους έχει αγοραστεί από δύο μεγάλες εταιρείες.

Πρόκειται για παλαιά παραδοσιακά κτίσματα, τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα για καιρό και δεν αποκλείεται να μετατραπούν αργότερα σε ακριβές και πολυτελείς κατοικίες», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς και συμπληρώνει:

«Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, είναι ότι το παιχνίδι του real estate, που παίχτηκε πρώτα στην Πλάκα, μετά στο Θησείο κι εν συνεχεία στο Γκάζι, μεταφέρεται τώρα στο Μεταξουργείο και στο Γεράνι (Γερανίου, Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Πλατεία Θεάτρου)».

Πρόσφατα, εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης είχε καταγγείλει δημοσίως ότι «παίζονται απίστευτα real estate παιχνίδια στο κέντρο της Αθήνας και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών». Το παράδειγμα που έφερε ήταν η περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τ. μ.!».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/06/2010_406097

Επιστροφή στην αρχή

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010, οδός Μαυρομιχάλη 1 και Ακαδημίας, έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, περίπου στις 2 το μεσημέρι.

Στο πεζοδρόμιο της οδού Μαυρομιχάλη, βρίσκονται 2 άδειοι λάκκοι δέντρων.
Τα δέντρα αυτά είχαν προφανώς ξεραθεί, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν όπως θα έπρεπε, από τον Δήμο Αθηναίων.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην ίδια δεντροστοιχία, βρίσκονται σε πολύ καλή καλή κατάσταση, πανέμορφα ανθισμένα δεντρύλια.
Ξαφνικά ακούγονται από τον δρόμο φωνές διαμαρτυρίας και χτυπάει αγωνιωδώς το τηλέφωνο του Δημοτικού Συμβούλου του Πρώτου Διαμερίσματος Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου, για κάποια δουλειά του.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος ενημερώνεται από έναν φίλο του για το τι συμβαίνει. Βγαίνει σε ένα μπαλκόνι και αντικρύζει ένα αποτρόπαιο θέαμα: Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, αντί να φυτεύει δέντρα στους λάκκους, ρίχνει τσιμέντο και τους σκεπάζει με πλάκες.
Αμέσως κατεβαίνει κάτω μαζί με άλλους ευαίσθητους πολίτες και αποτυπώνει καρέ-καρέ στην φωτογραφική μηχανή του κινητού τηλεφώνου, ένα ακόμη έγκλημα κατά του Περιβάλλοντος στον κέντρο της Αθήνας.
Σε ερώτησή του προς το συνεργείο, για ποιό λόγο το Διαμερισματικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό που γίνεται, τον ενημερώνουν ότι δεν ξέρουν. Έχουν πάρει εντολές και λένε ότι θα πάνε σε δέκα ακόμη σημεία της πόλης, για τον ίδιο λόγο!
Σε 6-7 λεπτά όλη η διαδικασία “τσιμέντωσης”, ευέλικτα και γρήγορα, είχε τελειώσει.
Δεν υπάρχει δικαιολογία, ότι αυτοκίνητα χτυπάνε τα δέντρα σε αυτό το σημείο. Στην ίδια ευθεία του πεζοδρομίου, υπάρχουν και άλλα δέντρα σε πολύ καλή κατάσταση. Εξ άλλου, θα μπορούσαν να ανοιχθούν λάκκοι πιο μέσα στο πεζοδρόμιο ή να τοποθετηθούν προστατευτικά.
Ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος σκοπεύει να καταγγείλει το γεγονός στο Συμβούλιο του Διαμερίσματος.

Published Ιουλίου 2, 2010  http://oikoinfo.wordpress.com/

Επιστροφή στην αρχή

GUEST EDITO

Άκου, Νικήτα!

Η εικαστικός Ευφροσύνη Δοξιάδη, κόρη του ανθρώπου που σχεδίασε ολόκληρες πόλεις και είναι υπεύθυνος για μια όμορφη πλευρά της Αθήνας που αγαπάμε, πιστεύει ότι η θητεία του Νικήτα Κακλαμάνη υπήρξε εγκληματική για την πόλη μας. Εξηγεί γιατί.

 

Μας έχετε καταντήσει να ζούμε μέσα σε μια αθλιότητα, ενώ πληρώνουμε τους υψηλότερους δημοτικούς φόρους. Έχετε σπαταλήσει το δημόσιο χρήμα με τρόπους που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Για πρώτη φορά, πιστεύω, στην ιστορία της σύγχρονης Αθήνας, η εκλογή του επόμενου δημάρχου είναι τόσο κρίσιμης σημασίας. Μία πιθανή επανεκλογή του κ. Κακλαμάνη θα οδηγούσε την Αθήνα στον θάνατο. Ποτέ η πόλη μας δεν ήταν σ' αυτά τα χάλια! Το ιστορικό της κέντρο, που θα έπρεπε να είναι όχι μόνο η βιτρίνα της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας (βλ. άρθρο του Γιάννη Βούλγαρη «Η καταρρέουσα Αθήνα ψηφίζει», «Τα Νέα», 2 Οκτωβρίου 2010), το τόσο πλούσιο σε μνημεία και αρχαιότητες, αντί για το πολιτιστικό πάρκο που όφειλε να είναι, έχει μετατραπεί σε έναν απόλυτο εφιάλτη όχι μόνο για τους κατοίκους αυτής της περιοχής -όπως είμαι εγώ- αλλά και για τους επισκέπτες της, Έλληνες και ξένους.

Τέσσερις σημαντικές πλατείες του κέντρου -η Ομόνοια, η πλατεία Κοτζιά, η πλατεία Θεάτρου και η κακοπαθημένη πλατεία Μοναστηρακίου- παρουσιάζουν μια δραματική εικόνα.

Αυτές οι 4 εξαθλιωμένες, όπως τις κατάντησαν, πλατείες (αλλοτινά στολίδια) «περικλείουν» ασφυκτικά το Μέγαρο του Δημαρχείου. Και αναλογίζομαι και απορώ πώς άραγε μπορεί ο κ. Κακλαμάνης να κάθεται και να εργάζεται στον επίχρυσο θρόνο του μεγαλοπρεπούς γραφείου του μέσα στο Δημαρχείο, όταν το γραφείο αυτό έχει μετατραπεί εδώ χρόνια σε κέντρο του ΚΥΚΛΟΥ της ΚΟΛΑΣΗΣ, ενός κύκλου που ορίζουν οι 4 αυτές πλατείες. Έντονα απορώ...

Είκοσι μέτρα από το Δημαρχείο βρίσκεται η στοά του Πρωτοδικείου, που ενώνει την οδό Λυκούργου με την πλατεία Ομονοίας. Η στοά αυτή κάθε βράδυ μέχρι τα χαράματα γεμίζει από δεκάδες τραγικούς ηρωινομανείς, που με το κλείσιμο των καταστημάτων καταφεύγουν εκεί ημίγυμνοι και εξαθλιωμένοι και τρυπούν με ενέσεις τα γεννητικά τους όργανα μπροστά στο αδιάφορο βλέμμα των περαστικών. Και δίπλα, η πλατεία Ομονοίας, η καρδιά της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πασαρέλα από εμπόρους ναρκωτικών, βαποράκια, χρήστες. Μια εικόνα απόλυτης κόλασης! Την ίδια ώρα που μπροστά στον πάγκο με τις εφημερίδες αντηχούν τα γέλια μιας ανέμελης παρέας παλικαριών της Δημοτικής Αστυνομίας. «Δεν είναι δική μας δουλειά τα ναρκωτικά», μου είπαν κεφάτα, όταν τους

πλησίασα αγανακτισμένη και τους ρώτησα γιατί δεν κάνουν κάτι. Αντίθετα, είναι δουλειά τους να σουλατσάρουν όλο το 24ωρο κόβοντας κλήσεις, ενώ δίπλα τους χαίνει η άβυσσος... Ούτε, βέβαια, είναι δουλειά του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας που βρίσκεται 20 μέτρα από την πλατεία, στην οδό Βερανζέρου...

Κύριε Κακλαμάνη, αν δεν έχετε αρμοδιότητες για να δράσετε άμεσα και αποτελεσματικά, να τις αποκτήςετε! Γι' αυτό σας ψήφισαν οι πολίτες της Αθήνας. Δεν σας ψήφισαν για να διοργανώνετε το τραγικό «φεστιβάλ» του Δήμου Αθηναίων στα Τουρκοβούνια ούτε για να καταντήσετε τον δημοτικό σταθμό 9.84 σε κέντρο λαϊκής διασκέδασης και σε σταθμό άθλιας προπαγάνδας και αποσιώπησης! Ο Τζουλιάνι στη Νέα Υόρκη, με θέληση, πυγμή και όραμα άλλαξε την εικόνα της πόλης, τη μεταμόρφωσε, την έσωσε.

Η πλατεία Θεάτρου, πίσω από τη Βαρβάκειο Αγορά, είναι πλέον άβατη λόγω του ότι έχει καταληφθεί από έναν υπόκοσμο πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ελλάδας. Η Σοφοκλέους και η Σωκράτους θυμίζουν το αλλοτινό Χάρλεμ. Η απειλή καραδοκεί σε κάθε βήμα σου.

Εστιατόρια και μπαρ κλείνουν κακήν κακώς, επιχειρήσεις πολλών ετών μεταφέρονται αλλού για να σωθούν.

Η πλατεία Μοναστηρακίου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κιόλας, λόγω της απουσίας συνεργείων καθαριότητας του δήμου, έχει καταστεί εστία μολύνσεων και δυσωδίας.

Εργοτάξιο για πολλά πολλά χρόνια, για να ανακαινιστεί ξοδεύτηκε μια περιουσία από το δημόσιο χρήμα και πλακοστρώθηκε ολόκληρη με αμφιβόλου γούστου μωσαϊκό από ακριβά μάρμαρα, το οποίο είναι καλυμμένο μ' ένα τεράστιο στρώμα βρόμας. (Το σχέδιο του μωσαϊκού, βέβαια, με τους κυματισμούς, είναι φρικτά κοπιαρισμένο από τη ριβιέρα του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας! Θλιβεροί απόηχοι από την Κόπα Καμπάνα στη σκιά της Ακρόπολης...) Στο κάτω μέρος της οδού Μητροπόλεως, αυτό με τις ψησταριές και τα κεμπάπ, σιχαίνεσαι να πατήσεις εξαιτίας της συσσωρευμένης στο πεζοδρόμιο λίγδας.

Προς τι τα νεοπλουτίστικα κιτς μάρμαρα, κύριοι δήμαρχοι, παρόντες και απελθόντες;

Όζουν άπλυτα από δεκαετίες...

Ερχόμαστε μπροστά στην Αγία Ειρήνη, έργο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, όαση πολιτισμού στο εσωτερικό της, όπου ο Λυκούργος Αγγελόπουλος κρατάει ζωντανή με τον πιο συγκινητικό τρόπο την πολιτισμική μας κληρονομιά, ψέλνοντας με τον πιο γνήσιο και άρτιο τρόπο τους βυζαντινούς ύμνους. Στην πλατεία αυτή, χάρη στον θαυμάσιο παπα-Θωμά, γίνεται η ωραιότερη Ανάσταση που μπορεί να ζήσει κάποιος. Χωρίς βεγγαλικά, γιατί κανείς από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους δεν διανοείται να χάσει ούτε μια στιγμή από τη λυρική αυτή εμπειρία, από βαρελότα και τρακατρούκες που εκπυρσοκροτούν. Επί της Αιόλου, όμως, το ευρύτερο περιβάλλον είναι και αυτό απαράδεκτα παραμελημένο από τον δήμο και γεμάτο εστίες μόλυνσης υπό τη μορφή περιφραγμένων με κυματιστή λαμαρίνα νεοκλασικών που χρησιμοποιούνται ως αποχωρητήρια από τα στίφη των πλανόδιων πωλητών, οι οποίοι, φτωχοί και εξαθλιωμένοι, βρίσκουν εκεί τη μόνη λύση. Τούρτες από ανθρώπινα κόπρανα  ξαφνιάζουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη. Δύο βήματα από τον ιερό βράχο!

Ο πεζόδρομος της Αιόλου καλύπτεται με ένα χαλί από πατημένες μαύρες τσίχλες ετών. Η πρωτοφανής αυτή μάστιγα εξαπλώνεται μέχρι τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Αμαλίας. Εκεί απ' όπου περνούν όλοι οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας και φρικιούν με τα κακοχυμένα εξαμβλώματα-προτομές που έχει ορθώσει ο κ. Αβραμόπουλος. Ο πεζόδρομος της οδού Ερμού με τα ακριβότερα εμπορικά ενοίκια έχει επιλεγεί από τους αδίστακτους έμπορους ανθρώπινης δυστυχίας ως ιδανικός τόπος επίδειξης των τραγικών τους θυμάτων.

Επί δημαρχίας Μπακογιάννη στήθηκαν δυο αποτρόπαια, κακότεχνα μπρούντζινα γλυπτά στις διασταυρώσεις Ερμού με Βουλής και Ερμού με Νίκης, ποιος ξέρει ποια πελατειακά συμφέροντα υπηρετώντας. Το ένα από αυτά σού πλακώνει την ψυχή, διότι δείχνει δυο ανθρώπινες πατούσες μπηγμένες σε μια σύνθεση από σκουπίδια. Ο αλαφιασμένος περαστικός ταυτίζεται απόλυτα με την εικόνα αυτή - ένας άνθρωπος γυμνός, θαμμένος μες στα σκατά! Μα δεν ντραπήκατε, κ. Μπακογιάννη, να επιλέξετε αυτό το συγκεκριμένο γλυπτό για να κοσμήσει το πλέον κομβικό σημείο της Αθήνας; Το πεζουλάκι του

σιντριβανιού, μαρμάρινο, σπασμένο και μονίμως βρεγμένο απωθεί και τον πιο εξαντλημένο διαβάτη. Την ίδια ώρα που τα αριστουργηματικά γλυπτά του Θανάση Απάρτη και του Χρήστου Καπράλου, αφού ξηλώθηκαν από τις θέσεις τους, σαπίζουν στις Δημοτικές Αποθήκες...

Στο Μοναστηράκι, κοντά στον σταθμό του μετρό, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο που στέγαζε κάποτε το Κακουργιοδικείο της Αθήνας, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με έξοδα του Ιδρύματος Νιάρχου για λογαριασμό της Εκκλησίας, στην οποία ανήκει το κτίριο, για να στεγάσει μια βιβλιοθήκη της Εκκλησίας. Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, το κτίριο ανακαινίστηκε πολυτελώς, με τρόπο όμως που έχασε τη λιτή ομορφιά που είχε πριν. Από το τέλος της επισκευής του το κτίριο περιφράσσεται με τη γνωστή κυματιστή λαμαρίνα ύψους δυο μέτρων, η οποία έχει μετατραπεί και αυτή σε δημόσιο αποχωρητήριο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη! Και, τελικά, πόσα χρόνια θα μείνει περιφραγμένο το περιουσιακό αυτό στοιχείο, ανεκμετάλλευτο και αχρησιμοποίητο;

Αναίσχυντα η δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει, εδώ και χρόνια, την καθαριότητα της πόλη μας, γιατί δεν είναι καινούργια όλα αυτά που συμβαίνουν. Ζήσαμε τη μεγαλομανία και το κιτς του κ. Αβραμόπουλου, υποστήκαμε την ασύστολη αδιαφορία και τις προκλητικές σπατάλες της κ. Μπακογιάννη και πρόσφατα υφιστάμεθα την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ κακοδιοίκηση του κ. Κακλαμάνη.

Κύριοι και κυρίες, μας έχετε ρημάξει! Το 2003 γδύσατε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξηλώνοντας τα εκατόν πενήντα ετών μαρμάρινα πεζοδρόμιά του και τα αντικαταστήσατε με τσιμεντένια που πρόωρα θρυμματίστηκαν, καθότι ήταν ανεπαρκώς ψημένα. Η κλίμακα της τότε καταστροφής κατεγράφη από τον ηρωικό και αείμνηστο Χρήστο Παπουτσάκη στο περιοδικό «Αντί». Η έρευνα του περιοδικού είχε τότε αποκαλύψει ότι τα θαυμάσια αυτά μάρμαρα από τα πεζοδρόμια που ξηλώσατε πήγαν κατευθείαν για πώληση στις μάντρες της Ιεράς Οδού και μοσχοπουλήθηκαν σε κοσμικούς Αθηναίους για να διακοσμήσουν τις νεόπλουτες εξοχικές τους βίλες, κατά κανόνα στα νησιά.

Μας έχετε καταντήσει να ζούμε μέσα σε μια αθλιότητα, ενώ πληρώνουμε τους υψηλότερους δημοτικούς φόρους. Έχετε σπαταλήσει το δημόσιο χρήμα με τρόπους που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι μεγαλομανείς γιορτές σας έχουν αδειάσει τα ταμεία. Η πόλη των Αθηνών, που θα έπρεπε να ανυψώνει το πνεύμα όλων μας με την εγγενή φυσική ομορφιά της, μας υποβαθμίζει και μας ντροπιάζει. Άλλη μια θητεία του κ. Κακλαμάνη θα έδινε τη χαριστική βολή στην πόλη που γεννηθήκαμε, που ζούμε, που αγαπούμε  και που βλέπουμε να βιάζεται μπρος στα μάτια μας καθημερινά εξαιτίας σας.

Έλεος! Δεν σας αντέχουμε πια. Η Αθήνα ψυχορραγεί...

LIFO

Επιστροφή στην αρχή

Η πλατεία Θεάτρου αλλάζει πρόσωπο

Τι προτείνουν οι νικητές αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση ενός από τα πιο υποβαθμισμένα σημεία της Αθήνας.

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Ένας μικρός, κρυμμένος κήπος με τρεχούμενο νερό. Πού; Στην καρδιά της Αθήνας, αλλά σε ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα σημεία της: την πλατεία Θεάτρου. Αυτή είναι η πρόταση που ήρθε πρώτη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής, τον οποίο προκήρυξε η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων. Τα βραβευμένα σχέδια υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Ματθαίος Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή , οι οποίοι, όπως λένε, θέλησαν με την ιδέα τους να αναδείξουν «την αξία των μαλακών δαπεδοστρώσεων αλλά και τη σπουδαιότητα της φύσης στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών».

Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού γεννήθηκε την άνοιξη του 2010, όταν η ΕΑΧΑ θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα του τμήματος που περικλείει την πλατεία Θεάτρου, την περιοχή Γεράνι, το τρίγωνο μεταξύ των οδών Πειραιώς, Αθηνάς και Ευριπίδου. «Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Μέτρησε και η υπόσχεσή μας για “περισσότερη αρχιτεκτονική” στην πόλη μας με την επιλογή τής εκ νέου χρήσης του θεσμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που τουλάχιστον για την Αθήνα είχε σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, αν όχι ξεχαστεί» λέει η πρόεδρος της Ενοποίησης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος κυρία Ντόρα Γαλάνη. Αν ο διαγωνισμός όμως είναι το πρώτο βήμα, το ουσιαστικότερο είναι η υλοποίησή του, η οποία αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Άλλωστε, αν το κόστος του διαγωνισμού ήταν περί τις 100.000 ευρώ, αντιστοίχως ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Στόχος του διαγωνισμού είναι η αναβάθμιση της περιοχής και η αναζήτηση νέου προσώπου για την πλατεία Θεάτρου με τρόπο ώστε να αντιμετωπισθεί όλος ο χώρος και στις τρεις του διαστάσεις, να διατυπωθούν προτάσεις για την οδό Μενάνδρου, τον άξονα που οδηγεί προς το Εθνικό Θέατρο και την πλατεία που προτίθεται ο Δήμος Αθηναίων να διαμορφώσει στον χώρο όπου κατεδάφισε το κτίριο του ΝΑΤ» προσθέτει η κυρία Γαλάνη. Η ίδια βέβαια παραδέχεται ότι μια αρχιτεκτονική-πολεοδομική προσέγγιση δεν αρκεί από μόνη της για να ανατραπεί το σκηνικό. Ούτε ότι θα απομακρυνθούν έτσι τα φαινόμενα γκετοποίησης που έχουν εμφανιστεί στην ευρύτερη περιοχή. «Δείχνει όμως την πρόθεση της πολιτείας να είναι παρούσα και να αναζητεί λύσεις για μια νέα εικόνα αλλά και λειτουργία για το κέντρο της» επισημαίνει.

Τα παράλληλα μέτρα μάλιστα που για την ΕΑΧΑ θεωρούνται αναγκαία (πλην βεβαίως της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας κ.λπ.) θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάκτηση των γειτονιών που θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο διατηρώντας επιχειρήσεις εμπορίου και βιοτεχνιών, αλλά κυρίως στην αναζήτηση κατοίκων.

Με το δεύτερο βραβείο τιμήθηκε η ομάδα των Joao Ρrates Ruivo, Rachel Μaria Οliveira, Βασίλη Οικονομόπουλου και με το τρίτο οι Διονύσης Ζαχαριάς , Αλεξάνδρα Στράτου, Φίλιππος Φωτιάδης.

Στο βάθος... μικρός κήπος

Για τους δύο αρχιτέκτονες η δημιουργία του μικρού κήπου στην περιοχή φαίνεται ότι, ως ιδέα, ήταν μονόδρομος. «Σε μια περιοχή όπως η πλατεία Θεάτρου και οι γειτονικοί της δρόμοι που είναι καταγεγραμμένοι στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ανεπιθύμητος τόπος η ελπίδα για την αναγέννηση της πόλης θα μπορούσε να εκφραστεί με τη δημιουργία ενός μικρού κήπου, που βρίσκεται ως εξαίρεση στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης, η οποία έχασε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα την επαφή με την ουσία του αττικού τοπίου» λένε ο Ματθαίος Παπαβασιλείου και η Βαλεντίνα Καρβουντζή.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Όλες οι προτάσεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό παρουσιάζονται «επί τόπου» στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3) 

Ως τις 4 Ιανουαρίου

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=373898&dt=21/12/2010

 

 

Εξι πράσινα «θα» της Μπιρμπίλη στο υπουργικό, για την αναβάθμιση του κέντρου

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με νέα «θα» για τρεις πλατείες του κέντρου και άλλες τρεις σημειακές παρεμβάσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Με κάποιες εξαιρέσεις, λείπει η κοστολόγηση των έργων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει τα εξής:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ. Πρόκειται για χώρους συνολικής επιφάνειας 4,5 στρεμμάτων που σήμερα είναι δρόμοι και ελεύθερο πάρκινγκ αυτοκινήτων, στην «καρδιά» της περιοχής Γεράνι, που ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επικούρου, καθώς και την πλατεία Ομονοίας. Εχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ετοιμάζεται η ανάθεση της μελέτης. Το κόστος της μελέτης υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ και των έργων σε 1,4 εκατ. ευρώ.

ΠΛ. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. Ο κοινόχρηστος χώρος επεκτείνεται προς τις οδούς Αγορακρίτου και Πιπίνου, ενώ η Αλκιβιάδου μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Η πλατεία αναμορφώνεται και δημιουργούνται καθιστικά, υδάτινες επιφάνειες, χώροι άθλησης και γωνιές με στεγασμένα τραπεζοκαθίσματα. Εντονη φύτευση θα γίνει στο βόρειο τμήμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Εκτός από διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, έχει σχεδιαστεί ένας φωτεινός διάδρομος που θα διασχίζει την πλατεία ώς την οδό Λιοσίων. Θα διαμορφωθεί ανοικτός χώρος για εκδηλώσεις, παιδική χαρά, γωνιά για να παίζουν μεγαλύτερα παιδιά και παρόδια αλέα.

ΟΔΟΣ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ. Θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής, χάρη σε μια διαδρομή για πεζούς που θα καλύψει ολόκληρο το μήκος του δρόμου, που μελλοντικά θα επεκταθεί ανατολικά ώς το Πεδίον του Αρεως και δυτικά ώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας θα γίνουν οι οδοί Υγείας και Αλκιβιάδου, που θα συνδέσουν την πλατεία με το διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που προτείνεται να στεγάσει κέντρο διαπολιτισμικών δράσεων. Για την τριπλή παρέμβαση έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν τα έργα, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΠΑΠ. Πρόκειται για 4,5 στρέμματα δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού, ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και στο Γκάζι, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των πεζοδρομήσεων και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου τού Κεραμεικού. Η μεταφορά των εγκαταστάσεων ήταν ...ολυμπιακό έργο, που τελικά θα πραγματοποιηθεί με την αγορά του ακινήτου με κονδύλι 4 εκατ. ευρώ.

ΓΚΑΡΑΖ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πρόκειται για τον χώρο των 9 στρεμμάτων που είχε δεσμευτεί για την κατασκευή του σταθμού του μετρό, στη συμβολή με την Ιερά Οδό, δίπλα στο συγκρότημα του φωταερίου. Χρειάστηκε όμως να μετατοπιστεί ύστερα από παρέμβαση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στην «τρύπα» ξεκίνησε το 2007 η κατασκευή υπόγειου 270 θέσεων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2009. Προβλέπεται να δοθεί στο κοινό μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εκκρεμεί η συνεργασία με τον δήμο για τη διαμόρφωση της πλατείας στην επιφάνειά του.

Εικαστικές παρεμβάσεις

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη εικαστική παρέμβαση σε «τυφλό» τοίχο. Πρόκειται για ξενοδοχείο στη διασταύρωση Πειραιώς και Μενάνδρου με έργο του Παύλου Τσάκωνα. Θα ακολουθήσουν άλλες 4 παρεμβάσεις με βάση τον διαγωνισμό που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Επετειτα από συνεννόηση με τον δήμο, θα αναμορφωθούν δύο σταυροδρόμια στο 6ο διαμέρισμα.

Με δεδομένη τη στενότητα πόρων, το υπουργείο θα αξιοποιήσει θεσμικά εργαλεία για την απόκτηση χώρων για δημόσια χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται κίνητρα, με τη μορφή «πριμ» σε τετραγωνικά για να κατεδαφιστούν οικοδομικά τετράγωνα ή τμήματά τους με «γερασμένα» κτήρια, ώστε να αξιοποιηθούν οι αδόμητοι χώροι και να αποδοθούν σε δημόσια χρήση, με μορφή μικρών πάρκων.

Σε υποβαθμισμένες γειτονιές προχωρεί η καταγραφή των αδόμητων οικοπέδων και των ερειπωμένων κτηρίων, που είναι κυρίως μονώροφα και διώροφα. Θα θεσπιστεί ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο, το ταμείο «αγοράς δικαιωμάτων γης», μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ανταλλάξουν τα ακίνητά τους με άλλα του Δημοσίου σε περιοχές της αρεσκείας τους. Φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί και πάλι ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=276282 Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

 

 Επιστροφή

 

Σχέδιο σωτηρίας της Αθήνας

Έθνος 19/5/2011

Στο στόχαστρο των αστυνομικών επιχειρήσεων μπαίνουν συμμορίες, λαθρομετανάστες, παραεμπόριο, πορνεία και καταυλισμοί Ρομά. Πέντε κτιριακές εγκαταστάσεις επελέγησαν για την υποδοχή και κράτηση των μεταναστών

 

Εγκληματικές συμμορίες, παράνομοι αλλοδαποί, παραεμπόριο, πορνεία και καταυλισμοί Ρομά που δημιουργούν «άβατο» για τους υπόλοιπους πολίτες, βρίσκονται στο επίκεντρο των αστυνομικών σχεδίων για την αλλαγή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες για το θέμα ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν επιλεγεί πέντε κτιριακές εγκαταστάσεις στον Εβρο και σε άλλες περιοχές της χώρας που θα μετατραπούν σε χώρους υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών.

Για τις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Παράλληλα έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη δυναμιτίσουν την προσπάθεια για τη λύση του μεταναστευτικού.

Λόγω μη ύπαρξης σε αυτή τη φάση κέντρων κράτησης μεταναστών, ο υπ.Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο θέμα του εθελούσιου επαναπατρισμού, τονίζοντας ότι, εκτός από το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, θα χρηματοδοτηθούν για τα πρώτα τους έξοδα, ενώ δεν θα καταγράφονται στη λίστα των ανεπιθύμητων. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει, επειδή οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες δεν βρίσκουν πλέον δουλειά στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επιγραμματικά, μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε χτες ο υπουργός για να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι και τα εξής:

Καθημερινές περιπολίες από τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και «Ζ».

Περιπολίες από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Καθημερινές περιπολίες αστυνομικών και ειδικών φρουρών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Παρουσία των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας σε επιλεγμένες περιοχές.

Αστυνομικές επιχειρήσεις στον Βοτανικό και τον Ασπρόπυργο, όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομ, λόγω των προβλημάτων εγκληματικότητας στις περιοχές όπου ζουν.

Συγκρότηση μεικτών συνεργείων ελέγχου για εντοπισμό αποθηκών με προϊόντα παραεμπορίου.

Καταπολέμηση παραεμπορίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών στη ΓΑΔΑ, για υπηρεσίες που μπορεί να διαλυθούν και να ξαναστηθούν από την αρχή, ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε συγκεκριμένη υπηρεσία και τόνισε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλάζοντας το νόημα των δηλώσεών του.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

 

 Επιστροφή

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΙΤΣΑ

1-7 Οκτώβρη

 

Οι εργαζόμενοι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Δίνουμε ζωή στον πεζόδρομο της Τοσίτσα με πολιτιστικές δράσεις

Ο πολιτισμός δεν καταργείται, δεν συγχωνεύεται, δεν μπαίνει σε εφεδρεία

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟΤ (ΑΤΤΙΚΗΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ)

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ

 

Σάββατο 1/10

Από τις 11.00 τραπεζάκια έξω για καφέ και αναψυχή

12.00  Δραστηριότητες για παιδιά

Θέατρο δρόμου από την Εύα Τσούρου και τη Βίκυ Κουσουμή

12.00, 12.45, 13.30Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δείξε μου ένα κτίριο της Τοσίτσα να σου πω τι έχει μέσα» (από τις αρχαιολόγους Εβίτα Τσιώλη, Βιβή Βαμβακοπούλου και τη σχεδιάστρια Γιωργία Δαλακούρα)

12.00Προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ για παιδιά από το φεστιβάλ ΑΓΩΝ TO.RA.KE. του Φ. Κουτσαφτή, με θέμα την πανοπλία των Δενδρών (22’)

14.00 Ανοιχτό μάθημα κρουστών από τον Νίκο Τουλιάτο

16.00Παράσταση μαριονέτας από την ομάδα κούκλας-μαριονέτας του 18 ΑΝΩ

17.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Κυριακή 2/10

Από τις 10.00τραπεζάκια έξω

11.00Ο Μάγος Ατούκα μαγεύει τα παιδιά!

11.00Προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ για παιδιά από το φεστιβάλ ΑΓΩΝ TO.RA.KE. του Φ. Κουτσαφτή, με θέμα την πανοπλία των Δενδρών (22’)

12.00 Παιδική παράσταση «Το μικρό μαύρο ψαράκι» από τη θεατρική ομάδα Αστροναύτες

13.00Προβολή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Στουρνάρα 288»

13.30 Χορευτικός αυτοσχεδιασμός από την Εύα Τσούρου, βασισμένος στην ποιητική συλλογή «Η Κούνια» της συναδέλφου Σιαρίτας Κουκά  (εκδ. Σοκκόλη-Κουλεδάκη), σε μουσική επιμέλεια Melroman-Αντώνης Χανιωτάκης.

14.00Συλλογική κουζίνα

15.00 Milonga(χορευτές tango)

17.00 Εκδήλωση-συζήτηση: Ναρκωτικά και δομές απεξάρτησης: τα πρώτα θύματα της κρίσης;  (με θεραπευτές και θεραπευόμενους του 18 ΑΝΩ)

18.30 Η θεατρική ομάδα ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο Κρήτης)  παρουσιάζει  την παράσταση «LARCO PROJECT ή Η Εργατική τάξη πάει στο Παράδεισο;»

 

Δευτέρα 3/10

10.00«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

11.00 «Λίθοι φθεγγόμενοι: η ιστορία της γραφής» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Επιγραφικό Μουσείο

14.00-18.00 Προβολή αρχαιολογικών ταινιών από το φεστιβάλ ΑΓΩΝ "Αποκρυπτογραφώντας τους Μάγια", του David Lebrun (90') "... μια σειρά από ιστορίες...", του Ευάγγελου Χριστοδούλου (14') "Λιθοξόοι μαΐστορες", παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς (31')   "Το κύκλωμα", Ανδρέας Αποστολίδης, Νικόλας Ζηργάνος (82')

18.00 Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Αντιγόνη» στο πλαίσιο των «Καλλιτεχνικών Δράσεων στην Αθήνα»

 

Τρίτη 4/10

10.00«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές σχολείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

10.30 Περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων

11.00 «Λίθοι φθεγγόμενοι: η ιστορία της γραφής» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Επιγραφικό Μουσείο

14.00 Εκδήλωση-συζήτηση: Ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε «εφεδρεία»: συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα των εργαζόμενων στον πολιτισμό (με συμμετοχή εργαζομένων από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο

Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ, το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

17.00-20.00Σκακιστικοί αγώνες με σκάκι δαπέδου (3Χ3) και τη συμμετοχή διεθνών μετρ από την ΑΕΚ (ερασιτεχνική)

18:00 Hομάδα θεάτρου Minus[two] παρουσιάζει το θεατρικό «Ο Άμλετ αυτοκτόνησε» (σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή παίζουν: Κ. Αγιαννόπουλο,  Α. Ανδρεάδη, Α. Ζήλου, Χ. Κονταξάκη, Α. Μπίνη, Σ. Μαρή)

19.00 Μικτή χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων

 

Τετάρτη 5/10

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

Πέμπτη 6/10

10.00«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές σχολείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

10.30 Περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων

11.00 «Τοσίτσα: Πάρκο παιδικών κατασκευών» Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

15.00-19.00: Ανεξάρτητος ελληνικός κινηματογράφος: ταινίες για την πόλη και τους κατοίκους της

17.00-20.00 Σκακιστικοί αγώνες με σκάκι δαπέδου (3Χ3) και τη συμμετοχή διεθνών μετρ από την ΑΕΚ (ερασιτεχνική)

17.00 Εκδήλωση-συζήτηση: Μετασχηματισμοί, αναπλάσεις, εγκατάλειψη: συζήτηση για το ιστορικό κέντρο (με συμμετοχή αρχιτεκτόνων, φοιτητών αρχιτεκτονικής)

19.00 Εθνική Λυρική Σκηνή

 

Παρασκευή 7/10

10.00«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές σχολείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

11.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

15:30 Ρεμπέτικα και συλλογικές κουζίνες

17.00 Εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Οδός Τοσίτσα: Η ιστορία ενός δρόμου» μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις εργαζόμενων και κατοίκων

19.00 Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων

 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από 10.00-20.00 θα λειτουργούν: καφενείο, ενημερωτικό υλικό από δομές απεξάρτησης για τα ναρκωτικά, έκθεση φωτογραφίας, εκθέσεις έργων τέχνης.

Καθημερινά θα υπάρχουν δωρεάν ξεναγήσεις στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις διαπιστευμένες ξεναγούς του Μουσείου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί επίσης η μικρή περιοδική έκθεση «Μεταβατικές περίοδοι στην ιστορία και αρχαιολογία».

Για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα: τηλ. 210- 8217724, 210-821771

Συμμετέχουν με δικές τους δράσεις: φοιτητές και μεταπτυχιακοί της αρχιτεκτονικής, Πρωτοβουλίες κατοίκων από τα Εξάρχεια, συλλογικές κουζίνες

Εκτίθενται έργα των: Ιφιλένεια Ζαχαριάδου (έκθεση γλυπτών)

 

Καλούμε τους κατοίκους της Αθήνας, καλλιτέχνες και εικαστικούς να συμμετέχουν και να πλαισιώσουν τις δράσεις. Ο πολιτισμός ανήκει σε όλους!

Επιστροφή στην αρχή

Ποιά κτίρια κάηκαν στο κέντρο της Αθήνας

13/02/2012,

Το πρωινό της Δευτέρας βρίσκει το κέντρο της Αθήνας μέσα στη  στάχτη και τα αποκαίδια. Σειρά τραπεζικών υποκαταστημάτων κάηκαν στην οδό Αθηνάς. Το υποκατάστημα της Κύπρου κάηκε ολοσχερώς, ενώ στον ίδιο δρόμο κάηκαν η Marfin και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Άλλες φωτιές σε τράπεζες και κτίρια…

Mεγαλη φωτιά στην τράπεζα Κύπρου στο Μοναστηράκι τώρα

Τράπεζα Κύπρου, Αθηνάς –

Φωτιά σε Τράπεζα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Alpha Bank στην Πανεπιστημίου
Eurobank στην πλατεία Κοραή
Κατέρευσε το κτίριο της Eurobank στην αρχή της οδoύ Ιάσωνος στο Βόλο
Εμπορική Τράπεζα στην οδό Ακαδημίας
Εμπορική τράπεζα στην Ομόνοια
Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου
ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς
το βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Σταδίου.
Νομισματικό Μουσείο
ATRIUM
Γερμανός
NEOSET
ΑΒ Βασιλόπουλος
Starbucks
Costa Boda
Αττικόν

http://www.inews.gr/181/poia-ktiria-kaikan-sto-kentro-tis-athinas.htm

 

Επιστροφή στην αρχή

Ανοιχτή Πόλη

Στην προεκλογική ατζέντα η ανάπλαση της Πανεπιστημίου

— Δημοσιεύτηκε 22/03/2012

Δελτίο τύπου

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 21/3, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά στην ανάπλαση – πεζοδρόμηση των αξόνων λεωφ. Αμαλίας (από Φιλελλήνων), Πανεπιστημίου, Πατησίων (μέχρι Ηπείρου), ως βασική επιλογή αναζωογόνησης του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Τον διαγωνισμό και τις υποστηρικτικές μελέτες χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ να αναλάβει το κόστος και να δώσει το κύρος της σημαντικής πολιτιστικής του δράσης, μέσω της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο σχέδιο των πολιτικών παραγόντων που εμφορούνται από απεχθείς ιδέες και δεν κρύβουν, όπως είδαμε και στη συνέντευξη τύπου, τις προθέσεις τους για το Ιστορικό Κέντρο και την πόλη της Αθήνας γενικότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ιστορικό Κέντρο βρίσκεται σε κρίση επειδή, από τη μια, η φτώχεια και η κατάρρευση της κοινωνικής πολιτικής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, από την άλλη, η διαπλοκή του κράτους και οι παράνομες δραστηριότητες οι οποίες αποφέρουν δεκάδες δις – εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, trafficking, κερδοσκοπία στα ακίνητα – όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται με τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τη διαφθορά που τα συνοδεύει.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που το «ευγενές» σχέδιο ενός Ιστορικού Κέντρου με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής, εμπορίου και κατοικίας για εξίσου «ευγενείς» χρήστες και καταναλωτές, θιασώτες του τραμ και του ποδηλάτου, παρουσιαζόταν από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Τουρνικιώτη, οι πολιτικοί παράγοντες έσπευδαν να το προσγειώσουν στις πολύ πεζές προϋποθέσεις του. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που μερικές μέρες πριν κατέθεσε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης νομοσχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων, δήλωσε στη συνέντευξη, σε πλήρη ταύτιση με τον υπουργό Μεταφορών Βορίδη, ότι προϋπόθεση του σχεδίου είναι οι συνεχείς και εκτεταμένες επιχειρήσεις σκούπας εναντίον των λαθρομεταναστών και οι οριστικές απελάσεις τους. Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Παπακωνσταντίνου έσπευσε να συνδέσει το σχέδιο για το κέντρο με την εκποίηση του Ελληνικού.

Συνοψίζοντας : η γνωστή άποψη και διεθνής πρακτική της ανάκτησης μιας υποβαθμισμένης περιοχής από το κεφάλαιο, η οποία αποδίδεται με τον όρο gentrification (ελληνιστί εξευγενισμός) επιχειρείται να εφαρμοστεί στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Όμως, το σχέδιο αυτό προσκρούει στο τζίρο του μαύρου χρήματος, που είναι ευπρόσδεκτο αφού το χρήμα δεν έχει χρώμα, στην καταναλωτική ένδεια των μεσαίων στρωμάτων και στην κατάρρευση σχεδόν όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της τραγικής ύφεσης, σε περιοχές που δεν επηρεάζουν η συσσωρευμένη φτώχεια και το έγκλημα (πχ. Αιόλου).

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η κυβερνητική και δημοτική πολιτική θα επικεντρωθούν στη βία και την καταστολή προς τα θύματα της κρίσης, ενώ δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ στις πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα για τους κατοίκους της πόλης αλλά ούτε και για την εφαρμογή των μεγαλόπνοων σχεδίων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

22/3/2012

Επιστροφή στην αρχή

Να μη δομηθεί ο ελεύθερος χώρος Μενάνδρου και Βερανζέρου

Πρόκειται για το οικόπεδο από την περίφημη κατεδάφιση κτηρίου με εκρηκτικά 2 βδομάδες πριν τις εκλογές του 2010.

Δείτε και: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4765180

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας –Αττικής

www.asda.gr/elxoroi

 

Κινδυνεύει ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του κέντρου της Αθήνας.

Να γίνει όλη η έκταση πράσινο και να μη χτιστεί μέρος του από το Δήμο Αθηναίων

 

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2012

 

Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να τροποποιήσει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του ΟΤ 37, περ. 73 της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, που σήμερα είναι ελεύθερος και αδόμητος χώρος και να ανεγείρει  εκεί δημοτικό κτήριο. Ο χώρος αυτός βρίσκεται επί των οδών Μενάνδρου, Βερανζέρου και Ξούθου, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Ομονοίας.

Σήμερα, επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της έγκρισης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 13-11-2012.

Το ισοζύγιο μεταξύ δομημένων και αδόμητων χώρων είναι εξαιρετικά αρνητικό στην Αθήνα. Η επιπλέον δόμηση ενός ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να συνοδεύεται με ταυτόχρονη εξεύρεση τουλάχιστον ανάλογου αδόμητου χώρου στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να βελτιώνεται το ισοζύγιο υπέρ των αδόμητων χώρων. Αυτή τη μέριμνα πρέπει να υπηρετούν οι αποφάσεις του Δήμου και των Επιτροπών του, αντί να μηχανεύονται τη δόμηση ενός ελεύθερου χώρου με τη δικαιολογία ότι θα αφήσουν μέρος του σημερινού ελεύθερου χώρου αδόμητο.

Ο χώρος επί της Μενάνδρου θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να μη δομηθεί.       

 

Δείτε την περιοχή

Δείτε το χώρο

 

Πληροφορίες: 6974185330

 

Επιστροφή στην αρχή

Να γίνει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου;

ΝΑΙ, Για λόγους ιδεολογικούς

Του Κώστα Μωραϊτη (*)

Γράφω αυτό το σημείωμα το βράδυ της Δευτέρας 25 του Φλεβάρη στην ιταλική πρωτεύουσα και μου δίνεται έτσι, τυχαία, η ευκαιρία να σχολιάσω πως η Ρώμη, όπως και η Αθήνα δεν αποτελούν μόνο τόπους καταστατικούς για τον νεότερο δυτικό πολιτισμό, αλλά πολύ ειδικότερα τόπους κεντρικής αναφοράς για τη συγκρότηση των νεότερων δυτικών πολιτευμάτων, των νεότερων δυτικών δημοκρατιών.

Σε αυτήν την αναφορά χρωστάμε εν πολλοίς την παρουσία μας ως κράτος ανεξάρτητο και αυτή η αναφορά εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, την καθιέρωση του νεοκλασικισμού ως επίσημης έκφρασης των νεότερων δυτικών κρατών, στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική περισσότερο επομένως από αισθητική προσέγγιση αποτελεί έμβλημα του δυτικού πολιτικού «Λόγου», ο οποίος, μετά τη θριαμβική ωρίμανση των ιδεών του Διαφωτισμού, επιχειρεί να επιδείξει την αναφορά του στην αρχαία ρωμαϊκή και την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Αυτήν την κεντρική πολιτική επισήμανση επιμένουν να προβάλλουν τα τρία κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας – η Βιβλιοθήκη, το κτίριο του Πανεπιστημίου και το κτίριο της Ακαδημίας, κτίρια ανέλπιστα άρτια σε σχεδιασμό και σε υλοποίηση για το φτωχό ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωσή του.

Αποδίδει, με άλλα λόγια, το αρχιτεκτονικό κέντρο της οδού Πανεπιστημίου την απόπειρα των νεοελλήνων να ταυτίσουν την πρωτεύουσά τους με τον εστιακό τόπο ανάδυσης του δυτικού πολιτισμού και των νεότερων δυτικών πολιτευμάτων ειδικότερα, απόπειρα την οποία, συχνά με προσωπική αυτοθυσία, είχαν στηρίξει σημαντικοί φιλέλληνες διανοητές. Ωστε η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, δικαιούμαι να πιστεύω, δεν αφορά μια συνηθισμένη προσπάθεια αστικού εξευγενισμού, αλλά απαιτεί την αξία κεντρικής πολιτικής δήλωσης. Της δήλωσης πως η Αθήνα δεν αποτελεί μια τυχαία πόλη, χαμένη στον παγκόσμιο χάρτη, ούτε η οδός Πανεπιστημίου έναν δρόμο τυχαίο, χαμένο ανεπιστρεπτί στις δαιδαλώδεις διαδρομές της Ιστορίας. Δικαιούνται, αντίθετα, πρωτεύουσα και δρόμος να ταυτιστούν με το πολιτικό πρότυπο προς χάριν του οποίου συγκροτήθηκαν.

Θα συμφωνήσω πως η Ιστορία αποτελεί εν τέλει ιδεολογική κατασκευή και θα συμφωνήσω επίσης με πολλά από τα καίρια σημεία της κριτικής που ασκείται σε βάρος των αστικών πολιτευμάτων. Επιπλέον δεν γνωρίζω αν το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που ολοκληρώνεται σε ένα εικοσιτετράωρο, θα με βρει σύμφωνο, ούτε αν η προσπάθεια ανάπλασης της Πανεπιστημίου θα επιτύχει. Οι μεγάλες αποφάσεις μεταβολής ενέχουν κινδύνους σημαντικούς, αλλά μπορούν να διαθέτουν επίσης σημαντικούς στόχους.

Εκείνο όμως στο οποίο ακράδαντα πιστεύω είναι πως δεν μπορούμε, επιτέλους, να εμμένουμε σε αυτήν την έκφραση πολιτιστικής και πολιτικής πατροκτονίας που δηλώνεται από τον φόβο μας απέναντι στην παλαιότερη και τη νεότερη ιστορία μας. Η αδυναμία να συνομιλήσουμε με το πρότυπο της Αθήνας ως εστίας πολιτιστικής και πολιτικής αναφοράς της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, η δειλία απάντησης στο πρότυπο αυτό συνδέονται σίγουρα με την πτώχευση του σύγχρονου πολιτικού μας χώρου, με την πολιτική πτώχευση ιδιαίτερα των αστικών κομμάτων της χώρας μας. Μπορούμε άραγε, μέσα στις συνθήκες αυτής ακριβώς της πτώχευσης, να διεκδικήσουμε την ταύτιση με ένα ουσιώδες πολιτικό πρότυπο, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά εκφρασμένο; Αυτό είναι νομίζω το καίριο ερώτημα που θέτει η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου.

*Αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, μέλος της επιστημονικής ομάδας για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

 

ΟΧΙ, Η Αθήνα έχει άλλες προτεραιότητες

Της Ελένης Πορτάλιου*

Το σχέδιο ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της περιβάλλουσας ζώνης, με τη μετατροπή της σε πεζόδρομο, δεν βρίσκει σύμφωνη την Ανοιχτή Πόλη.

1. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μαζικής φτωχοποίησης ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας, οι προτεραιότητες στη διάθεση των δημόσιων πόρων ιεραρχούνται εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, το κόστος του ολοκληρωμένου έργου, που περιλαμβάνει τη διαδρομή του τραμ μέχρι τον Προμπονά, είχε εκτιμηθεί σε 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το ΕΣΠΑ και, ακόμα και αν στην Α΄ φάση του έργου είναι λιγότερα, θα στερήσουν την Αθήνα από μικρά έργα πρώτης ανάγκης και άμεσης προτεραιότητας.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων έχει στην πράξη μηδενικό προϋπολογισμό, ενώ η πόλη χρειάζεται, κατεπειγόντως, βρεφονηπιακούς σταθμούς, επισκευές σχολείων, χρηματοδότηση της κατασκευής των δύο δημοτικών ιατρείων που έχουν κλείσει, νυχτερινά καταφύγια αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και ξενώνες ηλικιωμένων, αποκεντρωμένες δομές στήριξης όσων ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, αναπλάσεις δημόσιων χώρων στις υποβαθμισμένες γειτονιές, κέντρα πρόληψης και περίθαλψης χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, το πρόγραμμα «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων, που με μικρό προϋπολογισμό είχε συμβάλλει στον εξωραϊσμό των ιδιωτικών κτιρίων της πόλης.

2. Η Αθήνα χρειάζεται τόσο αναπλάσεις κλίμακας όσο και χαμηλού κόστους και οικολογικού χαρακτήρα κοινωνικά προγράμματα. Ενα τέτοιο, όμως, συνολικό σχέδιο ποιότητας ζωής και αναδιανομής της συσσωρευμένης αξίας στην πόλη, διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας, προϋποθέτει την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και τη σταδιακή εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σ’ ένα τέτοιο σχέδιο, με προτεραιότητες και ορίζοντα 10ετίας, θα μπορούσε ν’ αξιολογηθεί και να κριθεί η ανάπλαση της Πανεπιστημίου.

3. Σήμερα εύλογα θέτουμε το ερώτημα ακόμα και σε αυτούς που δεν εστιάζουν, όπως η Ανοιχτή Πόλη, στα κοινωνικά έργα πρώτης προτεραιότητας. Γιατί η Πανεπιστημίου και όχι, για παράδειγμα, η ανάπλαση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα και με την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ή η διατήρηση του Ιστορικού Τόπου της Columbia και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου μέχρι τον Προμπονά; Η Πανεπιστημίου είναι ήδη δρόμος σχετικά περιορισμένης κυκλοφορίας και διαθέτει μεγάλου πλάτους πεζοδρόμια και ένα εκτεταμένο δίκτυο ελεύθερων χώρων στις παρειές της. Τι θα συμβεί όταν ο κυκλοφοριακός της φόρτος μεταφερθεί στους παράλληλους, με πρόβλημα, δρόμους;

4. Η ευρύτερη πόλη και η Αττική πάσχουν σήμερα από δημόσιες συγκοινωνίες. Γραμμές καταργούνται και δρομολόγια περικόπτονται. Η Πατησίων είναι ένας κεντρικός συνδετήριος άξονας διέλευσης για πολλά μαζικά μέσα μεταφοράς. Η πύκνωση των δρομολογίων και η επαναφορά των γραμμών που έχουν καταργηθεί, είναι μια χαμηλού κόστους λύση. Αντιθέτως, το τραμ είναι ένα δυσκίνητο μέσο που ή θα εκτοπίσει τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία -πράγμα λάθος- ή θα δημιουργήσει συνωστισμό στην Πατησίων.

5. Τέλος, επισημαίνουμε τις ενστάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για θέματα δεοντολογίας που αφορούν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης της Πανεπιστημίου. Για ένα δημόσιο έργο οργανώνεται διαγωνισμός από ιδιωτικό φορέα, χωρίς μάλιστα να τηρούνται ούτε οι προδιαγραφές της εθνικής νομοθεσίας ούτε και αυτές της UIA για τους διεθνείς διαγωνισμούς.

(*) Η Ελένη Πορτάλιου είναι καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη.

03/03/2013

http://www.efsyn.gr/?p=28258

Επιστροφή στην αρχή

Ενημέρωση
Μετά την επιτυχία της ημερίδας για την  πεζοδρόμηση της οδού Σταδίου,  που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ από τους Γ. Τριανταφύλλου, Δ. Κονταργύρη και Α. Βεντουράκη στον ΙΑΝΟ την 1-3-14, όλες εισηγήσεις,  σε κείμενο και βίντεο (περισσότερες από 20) και σχόλια, είναι ανηρτημένες στο μπλογκ του Γ. Τριανταφύλλου  για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν στο :

 http://triantafylloug.blogspot.gr/

Στα  βίντεο καλύπτεται σχεδόν όλη η εκδήλωση (πάνω από 6 ώρες).
Παράλληλα σας ενημερώνουμε, ότι το ΔΣ του Τμήματος, με αφορμή τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση αυτή,  αποφάσισε την οργάνωση ημερίδας με επέκταση του θέματος και  στα προβλήματα και τον σχεδιασμό του κέντρου της Αθήνας.

(ελήφθη 19-3-2014)

Επιστροφή στην αρχή

Τελική φάση Σχεδίου Ολοκληρωμέ​νης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) στο Κέντρο της Αθήνας

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014

Στο πλαίσιο της διαδικασίας θεσμοθέτησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) στο Κέντρο της Αθήνας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος στο συντονιστικό ρόλο του Υπουργείου, απέστειλε στους δεκαπέντε (15) συναρμόδιους Υπουργούς το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) όπως αυτό προτάθηκε από το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης για την οριστικοποίησή της.

Στην επιστολή του ο Υπουργός ΠΕΚΑ επισημαίνει ότι, η κοινή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας μέσω της θεσμοθέτησης του ΣΟΑΠ βρίσκεται στην τελική φάση και μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαμόρφωση της ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο αφενός την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης, αφετέρου δε, την ανάδειξη της σημαντικής ταυτότητας του ευρύτερου κέντρου της Πρωτεύουσας.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μανιάτης απέστειλε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων με το σχέδιο της ΚΥΑ προκειμένου οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προβούν σε παρατηρήσεις έως τις 15/06/2014.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:

«Μετά τις συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΕΚΑ, του Οργανισμού Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων, η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας μέσω της θεσμοθέτησης ενός ΣΟΑΠ, έχει περάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο.

Φιλοδοξούμε, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων, μέσα στον επόμενο μήνα να οριστικοποιηθεί η διαμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης και θα δεσμεύει τις Υπηρεσίες ως προς τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάδειξη της πραγματικής και σημαντικής ταυτότητας του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.»

Επισυνάπτονται :

ü Το σχέδιο ΚΥΑ που προτάθηκε από τον Δήμο Αθηναίων http://goo.gl/uW87rc

ü Χάρτης Περιοχής Παρέμβασης ΣΟΑΠ http://goo.gl/RZSQKn

πηγή: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3124&language=el-GR

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

ΑΚΡΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014    Αρ. Πρωτ.: 343 / Ε.Ε.

Κύριο Γιάννη Μανιάτη Υπουργό ΠΕΚΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο ΝΣ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, το οποίο εισάγεται αύριο προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συμπεριλαμβάνεται (Παράρτημα V, Άρθρο 15, Παράγραφος 1.α) η εντελώς ολέθρια διάταξη για τον επανακαθορισμό χρήσεων γης στις περιοχές Πλάκας και Θησείου. Αυτή η διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εκεί 35ετή αποτελεσματική επέμβαση του ΥΠΕΚΑ, η οποία χάρις κυρίως στον ορθολογικό καθορισμό και τον αδιάλειπτο έλεγχο διά του ειδικού γραφείου του για την Πλάκα, κυριολεκτικά την έσωσε, όπως έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί διεθνώς, π.χ. με την απονομή προς την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη του Μεγάλου Βραβείου της EUROPA NOSTRA.

Επειδή είναι ακατανόητο ποιούς σκοπούς και συμφέροντα εξυπηρετεί η εν λόγω διάταξη, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στα πλαίσια του τεσσαρακονταετών αγώνων της για τη σωτηρία της Πλάκας, σας παρακαλεί, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, να αποσύρετε αυτή την ζημιογόνο διάταξη.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Γιάννης Μιχαήλ                                             Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

 Αντιπρόεδρος                                                                Πρόεδρος

 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ        Επιτροπής Πρωτοβουλίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κατοίκων Πλάκας

Επιστροφή στην αρχή