Κέντρο Αθήνας 1

Κέντρο Αθήνας 2

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Κέντρο Αθήνας 1

(βλέπε και ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΟΣ σύλλογος)

Κτίριο Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Βρίσκεται μεταξύ Πανεπιστημίου-Αμερικής-Σταδίου. Το ΜΤΣ προέβη σε διαγωνισμό για την ανάληψη της διαχείρισής του. Η κοινοπραξία "Συνέργεια" υπέβαλε προσφορά ανοίγοντας το πεδίο συνεργασίας στα κτηματομεσιτικά μεταξύ του Κωστόπουλου (Alpha Τράπεζα Πίστεως) και του Λάτση (EFG Eurobank). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΑΒΑΞ, η Lend Lease Europe Ltd και η Ιντεραμέρικαν. (Ελευθεροτυπία, 17-12-1999).

Είναι διατηρητέο και έχει κατασκευαστεί το 1927-28. Τελικά πλειοδότησε η Κοινοπραξία της Τράπεζας Πειραιώς και Picar (Καρούζος) (Βήμα 5-3-2000)

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Zonar's θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο 2001 λόγω των αλλαγών και των εργασιών στο οικοδομικό τετράγωνο. Κάντε κλικ εδώ για Πρόσθετες πληροφορίες

 Επιστροφή στην αρχή

Το νέο κτίριο γραφείων Ακαδημίας και Χ. Τρικούπη

Το οικόπεδο που στέγαζε το Αρσάκειο και επί χρόνια ήταν υπαίθριος χώρος στάθμευσης τελικά χτίστηκε. Για αυτό το οικόπεδο σημαντικές τριβές είχαν δημιουργηθεί και στα εσωτερικά της Διοικούσας του ΤΕΕ. Σημαντικές προστριβές υπήρχαν και για το οικόπεδο του ΤΕΕ στην Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, που προκάλεσε την παραίτηση του καθηγητή Γ. Σαρηγιάννη από την Διοικούσα του ΤΕΕ

Επιστροφή στην αρχή

http://www.cityofathens.gr    Φυτεύσεις ανά διαμέρισμα     Χρονική Περίοδος 1/1/2003 έως 30/9/2005

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΙΑ/ΣΜΑ

 ΔΕΝΔΡΑ

 ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ- ΑΝΑ/ΣΕΙΣ

 ΔΕΝ/ΧΙΕΣ

 ΣΕ ΠΑΡΚΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΛΟΙΠΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 ΘΑΜΝΟΙ

1ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

2313

288

1347

678

23.216

2ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

2075

333

1028

714

19.419

3ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

3399

1918

938

543

16.421

4ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

1606

357

790

459

9.406

5ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

2376

801

1025

550

15.672

6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

1557

474

837

246

12.752

7ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

1487

281

728

478

12.708

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

191

191

 

 

862

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

15004

4643

6693

3668

110.456

Επιστροφή στην αρχή

Μάχη κατά της παρανομίας στην Πλάκα

Πλάκα 1963
«Ολίγα ήσαν και μετρίαν έκτασιν είχαν τα λατομεία αυτά προ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τα οποία είχαν εξαγοράσει ωρισμένα πρόσωπα διαθέτοντα περίσσειαν χρημάτων και πολιτικήν δύναμιν που έσπευσαν να γίνουν ιδιοκτήτες. Δεν ήργησε δε να εκδηλωθή και απροκάλυπτος εκστρατεία διά την πραγματοποίησιν του σκοπού. Την άνοιξιν του 1963, ο διευθυντής Μελετών της υπηρεσίας Οικισμού εζήτησε την γνώμην μας επί μιας "εμπνεύσεώς" του, αφορώσης κατ' ευθείαν σ' αυτό το θέμα: Να καταργηθή ο αρχαιολογικός χαρακτηρισμός της πέραν της οδού Αδριανού εκτάσεως της παλαιάς πόλεως, να ρυμοτομηθή αυτή με νέον σχέδιον, να επιτραπή να κτισθούν εκεί "μερικές ωραίες βίλλες πλουσίων". Αντετάχθημεν διαρρήδην εις την ιδέαν, χαρακτηρίσαντες αυτήν ως "τερατώδη". Από του επομένου έτους όμως, ήρχισαν να εμφανίζονται εις φυλλάδια και εις τον Τύπον δημοσιεύματα προς αυτήν την κατεύθυνσιν, με το απατηλόν σύνθημα «Σώσατε την Πλάκα». Κώστα Η. Μπίρη «Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20όν αιώνα»

Πλάκα 2005
«Στην εκδίωξη των χρήσεων της παραδοσιακής πλακιώτικης ταβέρνας, του καφενείου και άλλων συναφών εμπορικών χρήσεων, καθώς και την παράλληλη διόγκωση της χρήσης της κατοικίας ελλοχεύει ο κίνδυνος της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Πλάκας, του αποχρωματισμού της γραφικότητάς της και της μεταβολής της από χώρος συγκεντρώσεως των Αθηναίων σε χώρο με πολυτελή κτίσματα, προνόμιο των ολίγων». Επιστολή των: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Ενωση Ξενοδόχων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Πλάκα 43 χρόνια μετά, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι, καταστηματάρχες, σωματεία και φορείς της περιοχής καταγγέλλοντας ότι «οι παραδοσιακές επιχειρήσεις πλήττονται από μεγάλα συμφέροντα τα οποία θέλουν να μετατρέψουν την Πλάκα σε υπνούπολη πολυτελείας με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο 30.000 εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις και να εκδιωχθούν οι γηγενείς κάτοικοι».
Καταστηματάρχες και κάτοικοι μιλούν για έναν «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό, αλλά «ποιος δεν φοβάται την ισχυρή ελίτ...».
Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι όπως λένε και αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια για το πρόβλημά τους, να το κοινοποιήσουν όπου μπορούν και αν χρειαστεί να καταφύγουν και στα διεθνή δικαστήρια.
Δεν είναι τυχαίο ότι τη θέση τους συμμερίστηκαν όλα τα τοπικά σωματεία και τις καταγγελίες τους προσυπογράφουν φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι οποίοι κανένα «συμφέρον» δεν θα μπορούσαν να έχουν. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι πριν από ένα μήνα υπήρχε και επιστολή της ΓΣΕΕ με το ίδιο περιεχόμενο προς τον πρωθυπουργό, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οπως αναφέρουν στις επιστολές τους κάτοικοι, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην Πλάκα, που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς εδώ και πολύ καιρό (υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού, Εσωτερικών, καθώς και το Δήμο Αθηναίων), «βιώνουν την αδιαφορία της Πολιτείας με αποτέλεσμα την καθημερινή αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Πλάκας που θα καταλήξει σε χώρο αμιγούς κατοικίας».
Γιατί όμως κανείς μέχρι τώρα δεν κατονόμαζε τα συμφέροντα; Γιατί αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλήττονται δεν έλεγαν ευθαρσώς ποιος ευθύνεται; Διότι, όπως δήλωσαν, φοβόντουσαν την «ελίτ», η οποία κατά την άποψή τους είναι «τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επιχορηγήσεις
Περίεργο; Σαφώς, αφού πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1972 και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει δε λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτό το σκοπό (παράδειγμα, η τελευταία επιχορήγηση για το πρόγραμμα «Βυζάντιο-Ισλάμ» που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ...).
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας (Ε.Ε.) είναι ο κ. Κώστας Καρράς, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Europa Nostra (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Περιβάλλοντος και Κληρονομιάς), ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε. φιγουράρουν «τρανταχτά» ονόματα. Μεταξύ αυτών οι κ.κ. Γιώργος Ποταμιάνος, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Νικόλαος Βερνίκος, Μιχάλης Σκούλλος, Απόστολος Δοξιάδης, Χάρις Καλλιγά και η σύζυγος του Κ. Καρρά και γνωστή σκηνοθέτρια Λυδία Καρρά-Ποταμιάνου.
«Πλούσιοι και νεόπλουτοι, ευνοούμενοι από κυβερνήσεις, από διαπλεκόμενα και συμφέροντα, αγόρασαν πολλά σπίτια στην Πλάκα», υποστηρίζει η κ. Φιλία Δερτούζου, που είναι πρόεδρος του σωματείου «Πλάκα, η Συνοικία των Θεών» και προσθέτει: «Οταν παίρνεις ένα σπίτι μεταξύ τεσσάρων ταβερνών το παίρνεις για ησυχαστήριο; Το παίρνεις γιατί έχεις "δόντι" και οι ταβέρνες θα εξαφανιστούν. Οπως ήδη έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις».

«Ησυχαστήριο για λίγους»
Της ζητήσαμε να γίνει πιο συγκεκριμένη. «Μεταξύ των διαφόρων "προσωπικοτήτων" που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να γίνει η Πλάκα σαν το Ψυχικό είναι και μια εταιρεία. Λέγεται Ελληνική Εταιρεία και τα μέλη της έχουν σκοπό να κάνουν την Πλάκα χώρο αμιγούς κατοικίας. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε ησυχαστήριο για τους λίγους. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής δύναμης που έχουν, η εκάστοτε κυβέρνηση τους υποστηρίζει. Θεωρώ βέβαια ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που είναι στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας δεν έχουν καμιά γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει -όχι ότι αυτό αποτελεί δικαιολογία- όπως ο κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς τον οποίο και γνωρίζω. Αυτοί οι κύριοι λοιπόν θέλουν να πετάξουν στο δρόμο 30.000 κόσμο για να κάνουν το κέφι τους. Μέχρι και ο δήμος τούς υποστηρίζει δίνοντάς τους άδεια για μουσική στις ταβέρνες μόνο μέχρι τις 10, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα τους δίνει μέχρι τις 2 το πρωί! Και οι κύριοι και οι κυρίες της "ελίτ" τούς κάνουν συνεχώς καταγγελίες για να τους δημιουργούν προβλήματα και να τους εξαναγκάσουν να φύγουν. Κυνηγάνε μέχρι και τα τουριστικά μαγαζιά γιατί δεν τους αρέσει να κρέμονται τα πράγματα έξω... Απλά θέλουν να κάνουν την Πλάκα real estate».
Την άποψη της κ. Δερτούζου υπερθεματίζει και ο Θεόδωρος Βλάρας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστηματαρχών Τουριστικών Περιοχών Αθήνας. Οπως τονίζει, «όλα γίνονται με σκοπό το κέρδος. Θέλουν η Πλάκα να έχει μόνο σπίτια πιστεύοντας ότι έτσι θα ανεβεί κι άλλο η αξία των οικοπέδων και των σπιτιών τους. Εχουν από αρκετά ακίνητα ο καθένας και νομίζουν ότι αν φύγουν οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και αργότερα και τα μαγαζιά, θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Μιλώ για την Ελληνική Εταιρεία και άλλους που συσπειρώθηκαν γύρω τους, διότι έχουν αυτό το κοινό όραμα. Θέλουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής μας διότι πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Και γιατί να μην το κάνουν, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά αντίδραση από πουθενά, τουλάχιστον οργανωμένη. Ετσι, δυστυχώς έχουν πετύχει μέχρι τώρα αρκετά πράγματα. Εχουν κλείσει παραδοσιακές ταβέρνες με δική τους παρέμβαση! Παραφυλάνε πότε θα παραβεί κάποιος το ωράριο για 5 λεπτά, κάνουν μήνυση και βέβαια τους κλείνουν. Εχει μείνει το 1/3 αυτών που υπήρχαν πριν από 20 χρόνια».
Και καλά, τις ταβέρνες τις πολεμούν με αυτόν τον τρόπο... Τα καταστήματα με τα τουριστικά είδη; «Εμάς, επειδή δεν μπορούν να μας χτυπήσουν με αυτόν τον τρόπο, το κάνουν έμμεσα. Το πρώτο και το κυριότερο είναι ότι μας έκοψαν την πρόσβαση. Ο τουρίστας που έρχεται οργανωμένα στην Αθήνα δεν έχει πρόσβαση στην Πλάκα, διότι δεν υπάρχουν σημεία αποβίβασης και επιβίβασης. Πού θα σταματήσουν τα πούλμαν; Υπήρχαν κάποιες θέσεις παλιά και δυστυχώς με παρεμβάσεις της πολιτείας και του Δήμου που υποκινήθηκαν από τους διαφόρους -ας βάλει ο καθένας τη φαντασία του να δουλέψει- εξαφανίστηκαν».
Απευθύναμε στον κ. Βλάρα την εύλογη ερώτηση πώς μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εξήγησή του έχει ως εξής: «Αυτοί οι άνθρωποι με τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια και την πολύ καλή οργάνωση εμφανίζονται ψευδεπίγραφα σαν εκπρόσωποι των κατοίκων. Παρουσιάζονται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία ως εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι ενοχλούνται από τα καταστήματα, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι τούς καταγγέλλουν για προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής. Και να σκεφτείτε ότι αυτή η εταιρεία χρηματοδοτείται από το ίδιο το κράτος, ενώ αποτελείται από ανθρώπους που έχουν χρήματα και δηλώνουν ότι κόπτονται για τον πολιτισμό. Με τα χρήματα των άλλων βέβαια...».
Η «Ε» απευθύνθηκε στην κ. Π. Παρασκευοπούλου, πρόεδρο της «Επιτροπής για τη σωτηρία της Πλάκας», όχι αυτής του 1963, αλλά του σήμερα, που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία. Η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά τα παραπάνω λέγοντας ότι επ' ουδενί δεν θέλουν να κλείσουν τα καταστήματα, αλλά μόνο όσοι παρανομούν και γι' αυτό στέλνουν επιστολές στο δήμο. Παρ' όλα αυτά, όταν ρωτήσαμε πόσους κατοίκους εκπροσωπεί η επιτροπή δεν ήταν και τόσο σαφής...
**Κυρία Παρασκευοπούλου, ποιους εκπροσωπείτε;
* «Κάποιους κατοίκους της Πλάκας».
**Πόσους;
* «Είμαστε κάτοικοι της Πλάκας, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας. Παλιοί και καινούργιοι».
**Απευθυνόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες λέτε ότι εκπροσωπείτε τους κατοίκους της Πλάκας. Πόσους; Εννιά; Δέκα; Εκατό;
* «Κάναμε μια ημερίδα και είχαμε μαζευτεί 300 άνθρωποι».
**Την ημερίδα μπορεί να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Πόσοι είστε; Η Επιτροπή Πλάκας ποιους και πόσους εκπροσωπεί;
* «Δεν ξέρω αριθμό. Σας είπα. Εχουμε μέλη τα οποία είναι στην Ε.Ε. και άλλους που δεν είναι και οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Πλάκα».
**Δεν παίρνω απάντηση όμως...
* «Σας είπα, δεν ξέρω το νούμερο. Ξέρω ότι είναι αρκετοί. Και τι σημασία έχει το νούμερο;».
**Εχει σημασία γιατί δεν ξέρουμε ποιους και πόσους εκπροσωπείτε.
* «Σας είπα ότι εκπροσωπούμε κατοίκους που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της Πλάκας. Τον αριθμό δεν τον ξέρω».
Ανάμεσα σε αυτούς που υποδεικνύουν τα μέλη της Ε.Ε. ως υπευθύνους για την κατάσταση που επικρατεί στην Πλάκα είναι και τα μέλη ενός από τους παλαιότερους συλλόγους όχι μόνο της Πλάκας, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας με την επωνυμία «Ο Παρθενών». «Σαφώς υπάρχει μια μερίδα επαγγελματιών που δεν σέβεται την περιοχή μας. Εχουν μεγάφωνα, ενώ δεν επιτρέπεται ή γεμίζουν τα πεζοδρόμια τραπεζοκαθίσματα. Αυτούς δεν τους θέλουμε ούτε εμείς και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι εκεί», λέει ο Μιχάλης Χαλδούπης, γραμματέας του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πλάκας «Ο Παρθενών» και εξηγεί:
«Αυτή η Εταιρεία, παρ' όλο που αναφέρεται σε συγκεκριμένα προβλήματα που όντως έχει η Πλάκα λόγω των διαφόρων παρανομούντων, πατάει πάνω σε αυτά με σκοπό να μας μετατρέψει σε ελίτ περιοχή σαν το Ψυχικό ή την Εκάλη. Αν γίνει αυτό, εκτός του ότι θα χάσει τη δουλειά του πάρα πολύς κόσμος, θα φύγουν και οι κάτοικοι που δεν θα αντέχουν πλέον να πληρώνουν τα υψηλά ενοίκια. Δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Θα μείνουν μόνο αυτοί και αυτό επιδιώκουν. Η εταιρεία λοιπόν χρησιμοποιεί σαν αιχμή του δόρατος τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούν οι κάποιοι "κακοί" καταστηματάρχες και προσπαθεί να πετύχει τον σκοπό της. Τους χρησιμοποιούν σαν προμετωπίδα. Τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα. Το τι ετοιμάζονται να κάνουν στα Αναφιώτικα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο... Σε λίγο θα βάλουν εισιτήριο για να μπορεί κανείς να κάνει βόλτα εκεί. Κι όλα αυτά για τις βίλες και τις παράνομες πισίνες τους που ένας θεός ξέρει πώς κάποιοι από αυτούς πήραν άδεια για να τις κάνουν».
«Κίνδυνος από τους νεόπλουτους»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταστημάτων. Ο κ. Χρήστος Κούργιας, επίτιμος πρόεδρος, μας είπε χαρακτηριστικά: «Η Πλάκα κινδυνεύει. Και κινδυνεύει απ' όλους αυτούς τους νεόπλουτους, καθώς και από την αδιαφορία των υπευθύνων και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι μας εμπαίζουν. Η λεγόμενη ελίτ που μας ήρθε στην Πλάκα θέλει να κάνει την περιοχή κλαμπ πριβέ χρησιμοποιώντας διασυνδέσεις για να διώξουν τουρίστες και κατοίκους».
Μετά απ' όλα αυτά, η «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας κ. Κώστα Καρρά.
**Πότε αγοράσατε σπίτι στην Πλάκα;
* «Η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν οι πρώτοι που αγοράσαμε σπίτι στην Πλάκα τον Φεβρουάριο του 1975 και μπήκαμε τον Οκτώβριο του 1976. Η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε τη νύχτα και δεν μπορούσε κανένας κάτοικος να κοιμηθεί. Τότε άρχισε ο αγώνας των κατοίκων που οδήγησε σταδιακά στις μελέτες Ζήβα και στη διάσωση της Πλάκας».
**Γιατί αγοράσατε ένα σπίτι μέσα σε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση;
* «Διότι πιστεύαμε στη διατήρηση της Πλάκας. Ημασταν περιβαλλοντολόγοι. Ηδη από το 1972 είχαμε δημιουργήσει την Ελληνική Εταιρεία. Επρεπε η Πλάκα να ξανακατοικηθεί και να γίνει χώρος κατοίκων. Ούτε να καταστραφεί από αυτούς που έφτιαχναν αντιαισθητικά μοντέρνα κτίρια ούτε από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι κατεδάφιζαν για να κάνουν υποτίθεται ανασκαφές που δεν έκαναν στην πραγματικότητα. Είναι πολύ μέμψιμοι οι κύριοι αυτοί, αλλά τους το συγχωρούμε, όπως συγχωρούμε και τους ανθρώπους που έκαναν τον θόρυβο διότι έτσι είχαν μάθει».
**Τότε λοιπόν, επί Τρίτση, έφυγαν τα κακόφημα μπαρ από την Πλάκα και καλώς έγινε αυτό. Τώρα, στις μέρες μας, πού είναι το πρόβλημα με αυτούς που έχουν μείνει;
**«Μια χαρά είναι. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτούς».
**Δεν υποστηρίζουν το ίδιο...
* «Με τα περισσότερα μαγαζιά έχουμε άριστες σχέσεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν οκτώ που έχουν ηχεία ενώ απαγορεύεται και αυτούς δεν θέλουμε».
**Μα εδώ διαμαρτύρονται οι φορείς και τα σωματεία της Πλάκας ότι η Ε.Ε. θέλει να μετατρέψετε την Πλάκα σε Ψυχικό...
* «Είναι καταφανέστατο ψέμα. Πού είναι το παράδειγμα ότι το κάνουμε αυτό; Ψυχικό σημαίνει κήποι και βίλες. Βλέπετε εσείς κήπους και βίλες;
**Μα σαφώς. Μια βόλτα να κάνει κανείς στη γειτονιά σας θα τα δει καθώς και τις πισίνες...
* «Και γιατί να μην υπάρχουν πισίνες; Και εγώ έχω. Πήραμε γραπτή άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».
**Η άδεια είναι για πισίνα ή για τη διατήρηση της δεξαμενής όπου οι παλιοί μάζευαν τα νερά;
* «Είναι για να μπουν νερά μέσα στη δεξαμενή και να χρησιμοποιείται ως πισίνα. Ο όρος είναι να μη φαίνεται από την Ακρόπολη, έτσι τη φτιάξαμε.
Εν πάση περιπτώσει κάνουν τεράστιο λάθος όσοι μας κατηγορούν. Εμείς είμαστε υπέρ της μελέτης Ζήβα που λέει ότι κύρια χρήση είναι η κατοικία, αλλά επιτρέπονται άλλες χρήσεις εάν είναι συμβατές. Επομένως, πολλά καταστήματα είναι συμβατά. Αν πάρεις άδεια για γαλακτοπωλείο και το κανείς μπαρ, δεν είναι συμβατό».
**Μα αυτό λένε. Οτι πατάτε πάνω στους παράνομους για να πετύχετε τους στόχους σας.
* «Είναι ανακρίβεια 100%. Εμείς δεν πήραμε ποτέ θέση εναντίον των μαγαζιών».
**Λένε ότι το κάνετε έμμεσα, χρησιμοποιώντας διασυνδέσεις.
* «Το αρνούμαι κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Είτε για να το κάνουμε εμφανώς είτε υπογείως πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας».
«Συνωμοσία»
**Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι δυνατόν να καταγράψετε τέτοια απόφαση;
* «Γιατί όχι; Δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε θέση για το οτιδήποτε χωρίς τη συναίνεση του Δ.Σ. Μένω άναυδος. Είναι τόσο χοντρό αυτό που λένε που δεν ξέρω τι να σας πω. Σας ξεκαθαρίζω μια και καλή ότι η θέση μας δεν είναι αυτή που σας καταγγέλλουν. Ποιες διασυνδέσεις να χρησιμοποιήσω; Πρόκειται για τη θεωρία της συνωμοσίας σε όλο της το μεγαλείο».
**Τότε γιατί σας κατηγορούν;
* «Λέω ότι λένε ψέματα ή ανακρίβειες χοντρές, τις οποίες δεν ελέγχουν. Δεν έχουν παρά να έρθουν να μας χτυπήσουν την πόρτα. Να έρθουν σε μας διότι ενδεχομένως να θέλουν όπως κι εμείς την εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων».
Τελικά τι γίνεται στην Πλάκα; Την απάντηση καλούνται να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν είναι πολύ αργά. Οι έντεκα (!) που εμπλέκονται κατά περίπτωση στην περιοχή...  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2005

Επιστροφή στην αρχή

«Να μη γίνει η Πλάκα συνοικία της ελίτ»

«Η Αθήνα δεν είναι μαγαζί σας. Η Πλάκα ανήκει σε όλους». Αυτή τη φορά κάτοικοι και καταστηματάρχες αντέδρασαν δυναμικά. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χθες οι φορείς της Πλάκας, καταφέρθηκαν δημοσίως κατά αυτών που προσπαθούν να αλλοιώσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής και να τη μετατρέψουν σε «υπνούπολη πολυτελείας».

Τη διαμάχη τους με την «ελίτ» που -όπως οι ίδιοι τόνισαν- θέλει να κλείσει ταβέρνες και καταστήματα, με μόνο σκοπό τη δημιουργία μιας συνοικίας «τύπου Ψυχικού και Φιλόθεης», είχε δημοσιοποιήσει η «Ε» τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επισήμαναν την ανάγκη διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας. «Κάποιοι προσπαθούν να διαταράξουν την αρμονική συνύπαρξη κατοικιών, καταστημάτων και ταβερνών. Είναι αυτοί οι ολίγοι με τα πολλά λεφτά, τα μεγάλα σπίτια και τις παράνομες πισίνες», είπαν και πρόσθεσαν: «Η μόνη διασφάλιση της περιοχής είναι οι κάτοικοι όλων των κοινωνικών και εισοδηματικών τάξεων, καθώς και οι επιχειρηματίες που σέβονται την ιστορία και την ιδιαιτερότητα της Πλάκας».
Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρονια, όταν διάφοροι επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή. Οπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κύκλος των αγοραστών διευρύνθηκε και αφού δημιουργήθηκαν οι πολυτελείς κατοικίες, οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν να δυσανασχετούν με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καταστήματα. Οπως υποστηρίζουν σύλλογοι και φορείς της Πλάκας, οι καταστηματάρχες άρχισαν να υφίστανται τεράστιες πιέσεις και εκβιασμούς, ενώ αναγκάζονταν να υπόκεινται σε συνεχείς και αδικαιολόγητους ελέγχους. «Με πρόσχημα κάποιους παρανομούντες, θέλουν να εξοντώσουν και εμάς για να κάνουν την Πλάκα Real Estate. Ούτε εμείς επιθυμούμε να γίνει η Πλάκα όπως ήταν τη δεκαετία του '70. Θέλουμε να παραμείνει όπως είναι».
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση ήταν πολύ μεγάλη (γύρω στα 700 άτομα), αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συμμετέχοντες ήταν από μια μικρή περιοχή. Ανάμεσα σ' αυτούς δε, ήταν και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/02/2006

Επιστροφή στην αρχή

«Ούτε υπνόπολη, ούτε διασκεδασόπολη»

Την κατηγορία ότι προσπαθεί να κάνει την Πλάκα «υπνόπολη» επιστρέφει σε καταστηματάρχες και κατοίκους η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να τη μετατρέψουν σε «διασκεδασόπολη». Οπως τονίζουν τα μέλη της σε δελτίο Τύπου, με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Πλάκα, όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους είναι ψέματα και συκοφαντίες. «Αναρωτιόμαστε ποιοι αναστατώνουν τη γειτονιά με ψέματα και συκοφαντίες και τι έχουν να κερδίσουν; Γιατί κάποιοι γνωστοί επιχειρηματίες της διασκέδασης υποδύονται τους κατοίκους;». Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας επισημαίνει ότι δεν θέλει να εκδιώξει τα καταστήματα, όπως υποστήριξαν στη συγκέντρωσή τους οι φορείς της Πλάκας, «Συμφωνούμε με τη συνύπαρξη κατοικίας, μαγαζιών, ταβερνών, πολιτιστικών χρήσεων. Ζητούμε την πιστή εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων που καθορίζουν τις χρήσεις γης και τις ποικίλες δραστηριότητες στην περιοχή. Είμαστε αντίθετοι στα εξωτερικά μεγάφωνα, στις φωτεινές επιγραφές, στην οικειοποίηση δημόσιων χώρων από καταστήματα». Υπενθυμίζεται ότι αυτή η διαμάχη μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας και φορέων της Πλάκας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει κορυφωθεί. Λ.Σ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/02/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΣ υπέρ απαλλοτρίωσης στην Πλάκα

Υπέρ της απαλλοτρίωσης του ακινήτου της Αδριανού 98β στην Πλάκα γνωμοδότησε -για δεύτερη φορά- χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για την ιδιοκτησία του Ιωάννη Καρρά που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Το εν λόγω ακίνητο εφάπτεται με την ανατολική πλευρά ενός πολύ σημαντικού μνημείου της μεταβυζαντινής περιόδου, το λεγόμενο «Αρχοντικό των Μπενιζελων». Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης του ακινήτου 98β για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων το γεγονός -σύμφωνα πάντα με τους μελετητές- ότι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί συνέχεια του αρχοντόσπιτου, ενώ μέσα σε αυτό αποκαλύφθηκαν έπειτα από ανασκαφές της Α' ΕΠΚΑ συνέχεια του υστερορωμαϊκού τείχους καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια παρελθόντων εργασιών στην ιδιοκτησία του κ. Καρρά, είχε κινδυνεύσει να καταρρεύσει ο ανατολικός τοίχος του μεταβυζαντινού μνημείου.
http://www.enet.gr/online/online_text?c=113&id=59088632 Ελευθεροτυπία 9-3-06

Επιστροφή στην αρχή

Παρεκκλίσεις στην Πλάκα

Ο λόγος που η Πλάκα άλλαξε, ζωντάνεψε, γέμισε νέους κατοίκους και ξανάγινε γειτονιά ήταν οι αυστηρά καθορισμένες χρήσεις γης που ίσχυσαν για τη διατήρηση του παραδοσιακού και οικιστικού χαρακτήρα της συνοικίας των θεών. Συνεπώς, είναι οριοθετημένο σε ποιους δρόμους υπάρχουν εμπορικά μαγαζιά, πού επιτρέπεται η ίδρυση καταστημάτων όπως ταβέρνες και καφενεία και πού καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως πρατήρια άρτου, γαλακτοπωλεία, φαρμακεία. Καλά ώς εδώ. Να όμως που ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός επιτρέπει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ την κατά παρέκκλιση αλλαγή των χρήσεων γης. Απ' αυτό το παραθυράκι η Πλάκα γέμισε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, όμως κάποια καταστήματα εξυπηρέτησης έγιναν «παραδοσιακά καφενεία», με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ν' αποφύγουν την εξάπλωση του... ιού της αλλαγής. http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18533&m=P21&aa=2

 

 

Επιστροφή στην αρχή

Ο ΔΗΜΟΣ θέλει Κέντρο Αστέγων το Κέντρο Βοήθειας του Οργανισμού

Εξωση από τον Δήμο Αθηναίων

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Το κυνηγητό των υπηρεσιών του Οργανισμού Κάτα των Ναρκωτικών συνεχίζεται ως φαίνεται με αμείωτη ένταση.

Ανάμεσα σε 103 κτίρια της πρωτεύουσας, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρ. Γιαννάκης, ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε αυτό όπου στεγάζονται οι κρίσιμες -τόσο για τους τοξικομανείς όσο και για τη δημόσια υγεία- υπηρεσίες του Κέντρου Βοήθειας του ΟΚΑΝΑ για να εγκαταστήσει αντ' αυτού και με απαίτηση εκκένωσης του κτιρίου, εντός 2 μηνών το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων.
Η συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με τον Ερυθρό Σταυρό, που έρχεται να κάνει έξωση στο Κέντρο Βοήθειας, αμφισβητείται έντονα από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Γιαννάκη ο οποίος αναφέρεται σε νόμο επί υπουργίας Γιώργου Γεννηματά, με τον οποίο Ερυθρός Σταυρός και Ασκληπιείο Βούλας, μαζί με τρεις σταθμούς πρώτων βοηθειών του Ερυθρού, είχαν ενταχθεί στο ΕΣΥ, και τότε τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν αδρά από το κράτος για χρέη τους.
«Το έργο που παράγεται στο Κέντρο Βοήθειας, όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες χρήστες, είναι ανθρωπιστικό, κρίσιμης σημασίας και δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί. Είναι αδύνατον να φύγουν από εκεί οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε χρήστες οι οποίοι αποτελούν τις βαρύτερες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν δέχονται να υποβληθούν σε θεραπεία. Η ευθύνη μεταφοράς είναι πολιτική απόφαση και δεν πρόκειται να την πάρω εγώ» υπογράμμισε στην «Ε» ο κ. Γιαννάκης, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σκιαδά πρόσφατα μόνο προφορικά, για να λάβει έγγραφο -τελεσίγραφο- μόλις στις 28 Νοεμβρίου. Βέβαια, το θέμα, όπως αποκαλύπτεται, «τρέχει» από την εποχή της προηγούμενης διοίκησης, όπου ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε έξωση με δίκη εναντίον του ΟΚΑΝΑ, αλλά ο οργανισμός δεν αντελήφθη τότε τη νομική ατέλεια ότι το κτίριο αυτό -πρώην σταθμός πρώτων βοηθειών- έχει ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Για το θέμα είναι ενήμερος ο υπουργός Υγείας ο οποίος είχε υποσχεθεί να παρέμβει, στον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2005

Επιστροφή στην αρχή

Για την πυρκαγιά στο Σαράφειο Κολυμβητήριο

Σοφία Κουσιάντζα

Το βράδυ της Παρασκευής κάηκε το Σαράφειο Κολυμβητήριο στου Ρουφ. Είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1999 και παρέμενε έκτοτε κλειστό. Ή μάλλον εγκαταλελειμμένο. Ο Δήμος Αθηναίων όμως δεν είχε πρόθεση να το επισκευάσει για να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος μαζικής άθλησης. Πριν από λίγο καιρό άλλωστε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ενέκρινε σύμβαση για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, που προβλέπει όμως την οικοδόμηση πρόσθετων κτιριακών εγκαταστάσεων για να στεγάσουν διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, συνεδριακό κέντρο και, ως συνήθως, υπόγειο γκαράζ. Έτσι, το Σαράφειο πέρασε στην ιστορία της Αθήνας χωρίς πολλή συζήτηση, χωρίς κανείς να το υπερασπιστεί. Πρώτα η εγκατάλειψή του και τώρα η προχθεσινή βολική φωτιά, νομιμοποίησαν την εξαφάνισή του από τον χάρτη της πόλης καθώς και την αστραφτερή τσιμεντένια του ανάπλαση.
Αλλά το Σαράφειο δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα σκόπιμης ερείπωσης πίσω από τη βιτρίνα της μετα-ολυμπιακής Αθήνας. Τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχουν παρόμοια τύχη. Αφού τα σχέδια του δήμου για την κατεδάφισή τους σκόνταψαν στη δικαστική απόφαση που τα ανακήρυττε διατηρητέα, ο δήμος υιοθέτησε την πλαγία οδό. Τα ιστορικά -από πολιτική και αρχιτεκτονική σκοπιά- αυτά κτίρια χάσκουν παρατημένα και άδεια, με σφραγισμένες τις πόρτες και τα μπαλκόνια ετοιμόρροπα, και μάλλον εστία μόλυνσης αποτελούν παρά διατηρητέα μνημεία. Σίγουρα οι συλλογικότητες που κινητοποιήθηκαν τότε για τη διάσωση των Προσφυγικών συνετέλεσαν στην αίσια τελική δικαστική απόφαση. Αποδεικνύεται όμως ότι ο αγώνας μας δεν τελείωσε. Αν δεν θέλουμε να δούμε τα Προσφυγικά να καταρρέουν ή να καίγονται παρατημένα σαν το Σαράφειο, πρέπει να παλέψουμε για να διατηρηθούν ζωντανά, με ενοίκους που θα τα χαίρονται και θα τα απολαμβάνουν. Να δοθούν ίσως στον Άγιο Σάββα, για να φιλοξενούνται οι ασθενείς και οι επισκέπτες που ζουν εκτός Αθηνών, ή να φιλοξενήσουν κάποιους από τους αστέγους της πόλης.
Οι αγώνες που δεν κάναμε για το Σαράφειο δεν μπορούσαν παρά να είναι χαμένοι. Οι αγώνες που κάναμε για τα Προσφυγικά δεν τέλειωσαν ακόμη. ΕΠΟΧΗ 22.01.2006

Επιστροφή στην αρχή

Δήλωση του Αλ.Τσίπρα για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σαράφειο Κολυμβητήριο

Σε σχέση με τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σαράφειο Κολυμβητήριο, ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα Νεολαίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή πυρκαγιά, που κατέστρεψε το Σαράφειο Κολυμβητήριο στο Ρουφ, δεν είναι παρά η τελευταία πράξη σε ένα δράμα που εκτυλίσσεται εδώ και πολύ καιρό.

Το κολυμβητήριο δεν λειτουργούσε από το 1999, έχοντας υποστεί ζημιές από τους σεισμούς. Μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν προχωρούσε στην επισκευή του αφήνοντας στο δρόμο τους αθλητικούς συλλόγους και τους νέους αθλητές.

Πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ενέκρινε Προγραμματική Σύμβαση η οποία, εκτός από την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, προβλέπει κτιριακές εγκαταστάσεις για διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, συνεδριακό κέντρο και υπόγειο γκαράζ. Όλα αυτά σε ένα μικρό κομμάτι ελεύθερης γης με δυσχερέστατους όρους δόμησης (κάλυψη/ύψη) και σε μια περιοχή που λείπει το πράσινο και οι αθλητικοί χώροι, και βρίσκεται στο στόχαστρο ποικιλώνυμων «νυχτερινών» συμφερόντων.

Η φωτιά δεν πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία για την προώθηση αυτών των σχεδίων. Η περιοχή έχει ανάγκη από ένα νέο σύγχρονο κολυμβητήριο και βοηθητικούς χώρους άθλησης διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και όχι άλλο τσιμέντο.

Μαζί με τις κινήσεις πολιτών της περιοχής θα αγωνιστούμε ώστε ένας από τους τελευταίους μεγάλους αθλητικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων να αποδοθεί και πάλι στους κατοίκους και να μην παραδοθεί στις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» προς λεγόμενη «αξιοποίηση».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού  21 Ιανουαρίου 2006

Επιστροφή στην αρχή

«ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΛΗ» Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπει ευρύτατες εσωτερικές διαρρυθμίσεις- Προβληματισμός για τις παρεμβάσεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αναψυκτήρια, εστιατόρια και καταστήματα προβλέπεται να στεγαστούν στο υπό ριζική ανακαίνιση «Μέγαρο Πάλλη», το μοναδικό ιστορικό κτίριο στη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου κυριαρχούν τα κακόγουστα οικοδομήματα της περιόδου της αντιπαροχής (δεκαετίες '60 και '70).

Πρόκειται για την πιο υποβαθμισμένη πλευρά της πλατείας, αφού οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, με διαπλατύνσεις, μειώσεις των λωρίδων κυκλοφορίας και φυτεύσεις είχαν μετατεθεί για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ώς τώρα παραμένουν στα συρτάρια...
Το μέγαρο είναι έργο του 1911, του μεγάλου αρχιτέκτονα της εποχής Αναστάσιου Μεταξά, ο οποίος έχει υπογράψει σημαντικά αρχοντικά της πρωτεύουσας (μουσείο Μπενάκη, κτίριο Ιονικής Τράπεζας, Εθνικό Θέατρο μαζί με τον Τσίλερ κ.λπ.), αλλά και την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Το κτίριο διαθέτει ενδιαφέρουσες όψεις, με στηθαίο που κρύβει την κεραμοσκεπή. Αξιοσημείωτο είναι και το εσωτερικό του όπου, ακόμη και όταν φιλοξενούσε τα τελευταία χρόνια ιδιωτική σχολή, κέρδιζε τον επισκέπτη με την υπέροχη εσωτερική σκάλα, τους ξεχωριστούς κίονες και τα περίτεχνα κιονόκρανα της εισόδου.
Το κτίριο έχει και ιστορική αξία, καθώς από τον εξώστη του κατά την απελευθέρωση είχε μιλήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου, γεγονός που σημειώνεται με ειδική μαρμάρινη πλάκα που έχει εντοιχιστεί στην όψη προς την πλευρά της πλατείας.
Είναι διατηρητέο από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ τον περασμένο Μάιο κηρύχθηκε και μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Με την τελευταία αυτή απόφαση διασαφηνίζεται ότι προστατεύονται οι όψεις του μεγάρου προς την πλατεία Συντάγματος, καθώς και τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας και Νίκης, καθώς και «όλα τα βασικά μορφολογικά και τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά μέρη του εσωτερικού του κτιρίου».
Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (7 Φεβρουαρίου 2006), πέρα από τις αναγκαίες υποδομές (ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες, χώρους υγιεινής κ.λπ.), δίνεται το δικαίωμα για ευρύτατες εσωτερικές διαρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο υπογείων, την καθαίρεση της πλάκας του σημερινού 4ου ορόφου και των παταριών του ισογείου, καθώς και την κατασκευή σε εσοχή διώροφης προσθήκης στο δώμα.
Για να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις, καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (Φεβρουάριος 2004), με βάση την οποία είχε δοθεί άδεια για ηπιότερες παρεμβάσεις. Υπήρχε βέβαια πρόβλεψη για διώροφο υπόγειο, αλλά η νέα κατασκευή στο δώμα ήταν μονώροφη, με την υπόμνηση ότι η επισκευή των όψεων και του κελύφους θα γίνει μέσα ατα όρια της αρχικής μορφής του κτιρίου.
Περιλαμβάνεται σαφής διάταξη για τη διατήρηση της εισόδου του κτιρίου με ολόκληρο το σύστημα πεσών και κιόνων και γίνεται αναφορά στην σκάλα εισόδου, ενώ το κλιμακοστάσιο του πρώτου ορόφου μπορούσε να μετακινηθεί στη δεξιά γωνία του κτιρίου.
Ειδική μνεία υπάρχει στην υπάρχουσα στέγη, για την οποία είχε δοθεί άδεια να κατεδαφιστεί, και στη θέση της να γίνει το μονώροφο νέο δώμα, πάντα σε εσοχή.
Αρχιτέκτονες στους οποίους απευθύνθηκε η «Ε» εξέφρασαν προβλητισμούς για το εύρος των εσωτερικών παρεμβάσεων σε ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ διατυπώνουν ερωτηματικά για τις διαστάσεις του προβλεπόμενου διώροφου δώματος, σε συνδυασμό πάντα με την προϋπάρχουσα κεραμοσκεπή.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2006

Επιστροφή στην αρχή

Την αίτηση 52 κατοίκων του Κολωνακίου, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική άδεια του υπουργού Πολιτισμού και η οικοδομική άδεια του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση νέας πτέρυγας και την ανακατασκευή της ήδη υπάρχουσας ανατολικής πτέρυγας στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, απέρριψε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού για την επέκταση και ανακατασκευή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στο Κολωνάκι, έχει νόμιμη και επαρκή αιτιολογία. Κατά το ΣτΕ, νόμιμα εκδόθηκε η άδεια κοπής και μεταφύτευσης δένδρων.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την παρέμβαση υπέρ της κατασκευής της νέας πτέρυγας της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών, η οποία είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης. news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=707409&lngDtrID=253

Επιστροφή στην αρχή

ΚΛΕΙΝΕΙ ο «Πάλλης» της Ερμού, το χαρτοπωλείο που ιδρύθηκε το 1870- Σβήνουν 137 χρόνια ιστορίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Κάποτε είχε έρθει στο κατάστημά μας ο βασιλεύς Γεώργιος ο Β'. Αγόρασε χαρτικά και έφυγε. Μπήκε στην κίτρινη Ρολς Ρόις του και ετοιμαζόταν να φύγει. Διαπίστωσα ότι είχε ξεχάσει το πακέτο, το πήρα και του το πήγα. Εκείνος έβγαλε δύο δραχμές για φιλοδώρημα και μου τις έδωσε. Εγώ πάνω στην αμηχανία της στιγμής γυρίζω και του λέω: "Σας ευχαριστώ πολύ, στρατηγέ μου"».

Για τον τότε μικρό Νίκο Πάλλη, του Ιάκωβου και της Αλεξάνδρας, το «Χαρτοπωλείον Πάλλης» στην αρχή της Ερμού ήταν ένα πραγματικό σχολείο. Εχουν δει τα μάτια του βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, τον Βενιζέλο, τον Τσαλδάρη, εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, πρέσβεις.
Στην «Εστία» της 18ης Ιανουαρίου του 1896 διαφημιζόταν ως εξής: «Εφθασαν νέαι αποστολαί αγγλικού σάπωνος φανικου οξέως και ευκαλύπτου. Το τεμάχιον δρχ. 1,20. Υπάρχουσι πάντοτε παρ' ημίν σάπωνες εκ πίσσης της ελάτης, εκ πίσσης του άνθρακος, ώς και αρωματικός διαφόρων ποιοτήτων εις τιμάς συγκαταβατικάς».

Ολα αυτά στο Σύνταγμα, απέναντι από τους βασιλικούς σταύλους, στην καρδιά της πρωτεύουσας, με αριθμό τηλεφώνου το 204, στο επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας που είχε πρότυπο τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Στην είσοδο αυτού του καταστήματος πελάτες, περαστικοί, ιδιοκτήτες αντίκριζαν στιγμές διαμαρτυρίας, συλλαλητηρίων, εξαγγελιών, φοιτητικών διαδηλώσεων, ειρηνικών γεγονότων, αντιστασιακών πράξεων. Ολη την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Υστερα από 137 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας αυτό το ιστορικό κατάστημα της Αθήνας, το χαρτοπωλείο «Πάλλης» στην Ερμού 8, θα πάψει να λειτουργεί όπως αποφάσισαν οι νέοι ιδιοκτήτες της «Πάλλης Καταστήματα Α.Ε.», ο όμιλος Notos Com. Αλλο ένα σημείο αναφοράς στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, θύμα της αναδιάρθρωσης αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού. Το ακίνητο βέβαια παραμένει στην ιδιοκτησία των παλαιών μετόχων, δηλαδή στην οικογένεια Πάλλη.
«Το επί της οδού Ερμού παρά την πλατείαν Συντάγματος μέγα τούτο και γνωστότατον κατάστημα, οσημέραι πλουτιζόμενον και τελειοποιούμενον, καθίσταται εφάμιλλον των ευρωπαϊκών» σημειώνει στις 23 Σεπτεμβρίου 1884 η σατιρική εφημερίδα «Ασμοδαίος». Σε αυτήν είχε καταχωριστεί η πρώτη διαφημιστική καμπάνια του χαρτοπωλείου «Πάλλη και Κοτζιά». «Ολα τα είδη της γραφικής ευρίσκονται εν αυτώ. Κονδυλοφόροι των ιδιομορφοτέρων γούστων και σχημάτων, πένναι, σφραγίδες χαρασσόμεναι ενταύθα, επισκεπτήρια εκτυπούνται στιγμιαίως, όλα κάλλιστα και εις τιμάς πάντοτε συγκαταβατικάς».

«Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση από τον Αθανάσιο Πάλλη το "Χαρτοπωλείον-Τυπογραφείον" συνεταιρίστηκε με τον Γεώργιο Κοτζιά, πατέρα του μετέπειτα δημάρχου Αθηναίων, Κωνσταντίνου Κοτζιά» μας λέει ο Νίκος Πάλλης, ο σύζυγος της υφυπουργού Τουρισμού Φάνης Πετραλιά και σημερινός ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος από το 1950 έρχεται ανελλιπώς εδώ. «Μέχρι το 1911 είχε την επωνυμία "Πάλλης - Κοτζιάς". Το 1991 επανέρχεται στην αρχική της μορφή. Η επιχείρηση εξελίσσεται και επί της οδού Βουλής δημιουργείται το πρότυπον για τις αρχές του 20ού αιώνα "Χαρτοπωλείο, Τυπογραφείο, Καταστιχοπωλείο, Γραμμογραφείο, Φακελοποιείο" του Αθανασίου Πάλλη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μονοπωλιακή θέση της εταιρείας στην αγορά και χρόνο με το χρόνο η επιχείρηση διακρίνεται σε διεθνείς εκθέσεις με αργυρά μετάλλια και βραβεία».
Η επόμενη γενιά Πάλλη ξεκινά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν γύρω στα 1925 αναλαμβάνει ο Ιάκωβος Πάλλης και στη συνέχεια, όταν εκείνος πεθαίνει, αναλαμβάνει η σύζυγός του Αλεξάνδρα, οι γονείς του Νίκου Πάλλη. Το 1953 ο Νίκος Πάλλης διαδέχεται τη μητέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση και κάνει έντονη την παρουσία της επιχείρησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1990 εισέρχεται σταδιακά στην επιχείρηση η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα παιδιά Αλεξάνδρα, Ελενα, Θεοδώρα, Ιάκωβος.

Το 1998 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μπαίνει ο όμιλος Παπαέλληνα, ο Notos Com, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία κατέχει το 100% της «Πάλλης Καταστήματα Α.Ε.».
«Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μόνο ο "Πάλλης" της Ερμού κλείνει, όχι του Πειραιά, του Αμαρουσίου και της Γλυφάδας» προσθέτει ο Νίκος Πάλλης. «Κλείνει ένα ιστορικό κατάστημα και μη με ρωτήσετε για τα συναισθήματα. Είναι τόσα πολλά. Θέλω να σας πω ότι κοιτάμε μπροστά, έχουμε μια υπερσύγχρονη μονάδα τυπογραφική στον Υμηττό σε χώρο έκτασης 7.000 τ.μ. Είναι ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε την επαναστατική μέθοδο της φωτοσύνθεσης».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

 «Καρναβαλοχώρα» η Αθήνα- ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Τη μαγική συνταγή για να αφήσουμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να παραδοθούμε στην τρέλα του καρναβαλιού μάς δίνει και φέτος ο Δήμος Αθηναίων. Με ένα δεκαήμερο ξέφρενο γλέντι χαράς, αισιοδοξίας, έρωτα και μουσικής, η Αθήνα θα λικνιστεί στο ρυθμό της Αποκριάς.
Το πάρτι θα ξεκινήσει την Τσικνοπέμπτη (8 Φεβρουαρίου) με μια ομάδα καρναβαλιστών και τα Αποκριάτικα Ντελαλήματα, ενώ το κέφι και ο χορός θα πλημμυρίσουν 11 πλατείες στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, το Ζάππειο και τη Βαρβάκειο αγορά.
Οι συμμετέχοντες στο μεγάλο πανηγύρι της πόλης θα απολαύσουν από κοντά γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Δόμνα Σαμίου, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, η Στέλλα Κονιτοπούλου, ο Γιάννης Λογοθέτης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Δέσποινα Τσολάκη, ο Κωνσταντίνος Τζέμος, η Νίκη Τσαϊρέλη, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Λάκης Παπάς, η Καίτη Χωματά, η Πόπη Αστεριάδη, οι Μποέμισσες, ο Σάββας Σιάτρας και η Στέλλα Διαμαντή.

Στη γραφική Πλάκα θα αναβιώσουν τα αποκριάτικα δρώμενα των Μωμόγερων. Εντυπωσιακές αμφιέσεις, γέλιο, τραγούδι, χορός. Οι επισκέπτες της Πλατείας Συντάγματος θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς διαβατήριο σε μια άλλη χώρα, την παραμυθένια «Καρναβαλοχώρα», με «ταραχοποιά καρναβαλικά στοιχεία», θέατρο και πολύ παιχνίδι.
Τις Κυριακές 11 και 18 Φεβρουαρίου τα παιδιά θα στροβιλιστούν με τις «Μαγικές Σβούρες». Ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και καρναβαλιστές θα καθοδηγήσουν τους μικρούς μας φίλους σε ένα κυνήγι θησαυρού.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με το πέταγμα του χαρταετού στους τρεις λόφους της Αθήνας, Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ.

Επιστροφή στην αρχή

"Το Χημείο, υπό κατεδάφιση και αλλοτρίωση"

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτικής ηγεσίας για την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το "Χημείο", έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, όχι μόνο σημαντικότατης αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά και μεγάλης ιστορικής και επιστημονικής μνήμης το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία διοργανώνει εκδήλωση για την προσεχή Τετάρτη.
Η εκδήλωση με θέμα "Το Χημείο, υπό κατεδάφιση και αλλοτρίωση" θα γίνει στον χώρο του Μουσείου, Παπαρρηγοπούλου 7, Πλ. Κλαυθμώνοςστις 7 το απόγευμα με ομιλητές τους: Γ. Κορρέ, Χ. Συμεωνίδη, Παύλο Δημοτάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Παναγιώτη Καρύδη, Αναστασία Σαλή, Μάνο Μπίρη, Αλέξανδρο Παπαγεωργίου - Βενετά και Θεοδόση Τάσιο. Υπενθυμίζεται ότι η σημασία του Παλιού Χημείου έχει αναγνωριστεί από τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, τα οποία έχουν προβεί στο χαρακτηρισμό του ως Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και του μουσειακού υλικού, καθώς και της χρήσης του κτιρίου.
Το κτίριο του Παλαιού Χημείου, στην οδό Σόλωνος 104, θεμελιώθηκε το 1887 και σύμφωνα με τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ αποπερατώθηκε μετά από δύο χρόνια, η δε επίσημη έναρξη των μαθημάτων έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1890 και στις μέρες μας στεγάζει το Μουσείο Φυσικών Σπουδών & Τεχνολογίας. Στα αμφιθέατρά του δίδαξαν μεγάλες προσωπικότητες των Θετικών Επιστημών όπως: ο ιδρυτής του Χημείου Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Γεώργιος Αθανασιάδης, ο Δημήτριος Χόνδρος, οι Ματθαιόπουλος και Ζέγγελης, ο Λεωνίδας Ζέρβας, ο Καίσαρ Αλεξόπουλος κ.ά.
Η βιβλιοθήκη του περιέχει τουλάχιστον 20.000 τόμους, σπάνια βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, στα οποία περιλαμβάνονται και βιβλία του Πανεπιστημίου Σμύρνης. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα όπου συμμετέχουν φοιτητές των Θετικών Επιστημών, οι οποίοι εκπονούν διπλωματικές μελέτες, ενώ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επισκέψεις, να παρακολουθούν ξεναγήσεις, επιδείξεις πειραμάτων και διαλέξεις στα Αμφιθέατρα και Εργαστήρια του Μουσείου. Το Μουσείο λειτουργεί μια ελάχιστη ενίσχυση που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για τη στήριξή του έχει ιδρυθεί η "Εταιρεία Φίλων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας".

ΑΥΓΗ 16-3-07

Επιστροφή στην αρχή

Το πανεπιστήμιο σέβεται το Χημείο

Από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών λάβαμε την ακόλουθη επιστολή για τις εργασίες στο Χημείο (επί της Σόλωνος).
"Κύριε Διευθυντά,
Στην έγκριτη εφημερίδα σας και σε άλλες εφημερίδες φιλοξενήθηκαν δημοσιεύματα σχετικά με το κτίριο του Παλαιού Χημείου και τις εργασίες αποκατάστασης, επισκευής και ανακαίνισης που εκτελούνται εκεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα δημοσιεύματα προκλήθηκαν πιθανόν από καταγγελία και σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 21-3-2007 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι παντελώς ανακριβής και παραπλανητικός, "Το Χημείο, έργο του E. Ziller, υπό κατεδάφισιν και αλλοτρίωσιν", επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ορισμένα στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας.
Τόσο το κτίριο, που αποτελεί πολύ σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, όσο και το σύνολο του εξοπλισμού έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας.
Λόγω της φθοράς του χρόνου και μετά τον σεισμό της 7-9-1999, που διαπιστώθηκαν ζημιές στον φέροντα οργανισμό πληρώσεως καθώς και στα επιχρίσματα των εξωτερικών όψεων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προ του κινδύνου κατάρρευσης, αποφάσισε την επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου.
Αφού, σε συνεργασία πάντοτε με το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο η συνεργασία μας είναι άψογη, ολοκληρώθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες (εκπόνηση και έγκριση προμελετών - μελετών, έκδοση αδειών) οι οποίες ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και εξασφαλίστηκε η αναγκαία πίστωση (ΠΕΠ Αττικής 2000-2006), προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός (23-12-2004), ο οποίος χρειάστηκε να επαναληφθεί λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας. Στο ΦΕΚ 639/Δ/23-6-2003 καθορίζονται οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης διατηρητέου κτιρίου. Το έργο, προϋπολογισμού 9.061.600 ευρώ με ΦΠΑ, ανατέθηκε στην ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με έκπτωση 52.72 επί του προϋπολογισμού. Ο ανάδοχος του έργου εγκαταστάθηκε την 21-7-2006 και από τότε άρχισε η καταγραφή, συσκευασία και μεταφορά οργάνων και του εξοπλισμού από συνεργείο του υπουργείου Πολιτισμού σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη. Η εργασία αυτή βρίσκεται στο τέλος, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν αρχίσει οι εργασίες του κυρίως έργου με τη συνεπίβλεψη μηχανικών του υπουργείου Πολιτισμού.
Από τα προηγούμενα αποδεικνύεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες και έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διάσωση, αποκατάσταση και σωστή χρήση του κτιρίου του παλαιού κτιρίου του Χημείου.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τα τεράστια και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει αποδείξει και αποδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό και τη διαρκή μέριμνά του για τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποκατάσταση του κτιρίου Κ. Παλαμά (Ακαδημίας - Σίνα έχει ολοκληρωθεί), την αποκατάσταση του β' αμφιθεάτρου και άλλες εργασίες στο κεντρικό κτίριο (Πανεπιστημίου 30), την επισκευή - αποκατάσταση της Πανεπιστημιακής Λέσχης, του κτιρίου Ακαδημίας 47, της παλαιάς πτέρυγας της Νομικής Σχολής (επί της οδού Σόλωνος) και της αίθουσας Οικονομίδου, του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα, του Φωτεινίου Μεγάρου (οδός Πολυτεχνείου) και φυσικά του Παλαιού Χημείου.
Ο Πρύτανης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ"

ΑΥΓΗ 29-3-07

Επιστροφή στην αρχή

Επανεξετάζονται οι χρήσεις γης στην Πλάκα

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της Πλάκας οι προθέσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να «ξαναδεί» το προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης που ισχύει στην περιοχή.

Πριν από τρεις μήνες συστάθηκε επιτροπή στο υπουργείο για να μελετήσει ενδεχόμενες τροποποιήσεις και ο κ. Σουφλιάς επιβεβαίωσε το θέμα, όταν ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους.

Ο υπουργός είπε πως «υπάρχει πρόβλημα στην Πλάκα», πως οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να φύγουν και πως πρέπει να διατηρηθούν τα στοιχεία που δίνουν ζωή στην περιοχή.

Και ενώ κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ η Πλάκα μετατρέπεται σε ησυχαστήριο, οι κάτοικοι δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ο πρώτος παραδοσιακός οικισμός της πρωτεύουσας, λένε, χάνει σταδιακά τον χαρακτήρα του:

Οι πεζόδρομοι έχουν κατακλυστεί από τραπεζοκαθίσματα, αυθαίρετες προσωρινές ή μόνιμες κατασκευές, οι πολεοδομικές παρανομίες είναι άπειρες ενώ οι άδειες λειτουργίας μπαρ, εστιατορίων, καφέ δίνονται ανεξέλεγκτα, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος.

Μάλιστα, ενώ οι εμπορικές χρήσεις επιτρέπονται μόνο στο ισόγειο και απαγορεύονται οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στους υπαίθριους χώρους, λειτουργεί «μπουζουξίδικο» σε ταράτσα, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζονται τα πολεοδομικά γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων!

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν χθες η επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν τον φόβο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ υποκύπτει σε πιέσεις επιχειρηματιών και μελετά αλλαγές στις χρήσεις γης της Πλάκας. Σημειώνουμε εδώ έναν ακόμα παράγοντα που επηρεάζει τις εξελίξεις στην Πλάκα: Το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να εκκενώσει τα κτίρια που διαθέτει στην περιοχή, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής του στον Ελαιώνα. Το ΥΠΠΟ έχει στην ιδιοκτησία του γύρω στα 150 ακίνητα. «Eθνος » 31/5/07

Επιστροφή στην αρχή

Τον κίνδυνο να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο που έσωσε την Πλάκα, η συνύπαρξη κατοικίας με καθορισμένες άλλες χρήσεις (π.χ. ταβέρνες, εμπορικά) και λειτουργίες στην ιστορική περιοχή, με πρωτεργάτη το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέδειξαν χθες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων και η Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όπως εξήγησαν, η προστασία και η ανάδειξη της Πλάκας βασίστηκαν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (αρχικό Π.Δ./30.9.82 σημερινό Π.Δ. 5.10.93) περί χρήσεων γης, με κύρια χρήση την κατοικία και λειτουργιών συνυφασμένων με αυτήν. Το Π.Δ. ορίζει επακριβώς τις περιοχές και τους δρόμους που επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία: εστιατορίων, ταβερνών και παραδοσιακών καφενείων, γραφείων διοίκησης, εμπορικών καταστημάτων, ενώ επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των προϋπαρχόντων παραδοσιακών ταβερνών και μπουάτ και την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων που εξυπηρετούν τη γειτονιά.
Η λειτουργία όλων των ειδικών αυτών χρήσεων επιτρέπεται μόνο στο ισόγειο. Αυτό που θορυβεί τους κατοίκους είναι, όπως είπαν, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ταυτίζεται με οργανωμένα συμφέροντα που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες κερδοσκοπίας που τους εξασφαλίζει η επισκεψιμότητα της περιοχής και προτίθεται να τροποποιήσει το Π.Δ. έτσι ώστε να επιτρέψει παντού την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμη και στους ορόφους.
Επίσης η εξαγγελία του ΥΠΠΟ ότι με την ευκαιρία της συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών στο Ρουφ τα ελεύθερα πλέον κτίρια ιδιοκτησίας του θα μπορούσαν να στεγάσουν "ήπιες εμπορικές χρήσεις", όπως "πολιτιστικά κτίρια, αρτ καφέ κ.λπ.", σε αντίθεση με το ισχύον Π.Δ. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας επεσήμανε ότι η ανατροπή των βασικών αρχών του διατάγματος θα οδηγήσει στο γνωστό αμαρτωλό παρελθόν, με απομάκρυνση πάλι της κατοικίας, την υποβάθμιση της γειτονιάς και την καταστροφή του παραδοσιακού της χαρακτήρα.
Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Δ. Ζήβας, εκ των μελετητών, υπενθύμισε ότι από το 1979 ξεκίνησε η προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο ευτελισμός της περιοχής και 6 συνολικά Προεδρικά Διατάγματα (οριοθέτηση τη περιοχής, πεζοδρομήσεις, καθαίρεση των επιγραφών, χαρακτηρισμός 500 κτιρίων ως διατηρητέων, το 50% του κτιριακού πλούτου, όροι δόμησης, χρήσεις γης) έθεσαν τις προϋποθέσεις ανάκαμψης. "Είχαμε την τύχη", υπογράμμισε, "με σειρά μέτρων και μέσων να επιτευχθεί κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό στην περιοχή, που κατοικείται από το 3.000 π.Χ., την ύστερη νεολιθική περίοδο".
Οι ομιλητές στηλίτευσαν την εικοσάχρονη αδιαφορία του ΥΠΠΟ, ιδιοκτήτη του 15% των ακινήτων στην Πλάκα, τα οποία καταρρέουν από την εγκατάλειψη, και επανέφεραν την πρότασή τους για εκμίσθωση σε ενδιαφερόμενους να τα κατοικήσουν, οι οποίοι και θα αναλάβουν το κόστος της αναστήλωσης. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την πικρία τους για την αύξηση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων στους ανοιχτούς χώρους, την έντονη χαλαρότητα στην εφαρμογή της νομιμότητας και την ανεξήγητη ατολμία των αρμοδίων.
Ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ερωτηθείς, επιβεβαίωσε ότι απεργάζεται αλλαγή υπέρ των καταστηματαρχών και επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με το Π.Δ. (Αυγή 31-5-07)

Επιστροφή στην αρχή

Η Πλιάκα Αθήνα (Πλάκα) ανανεώνεται Του Αγγελου Ελεφαντη

Την Πλάκα, την κατοικία θεών, θεαινών, των μεγάλων ημών προγόνων, με τα μεγάλα πνευματικά και υλικά έργα, των Ρωμαίων κατακτητών που άφησαν κι αυτοί στα χώματά της το κατιτί τους (ένα μπίλντινγκ σαν το Ηρώδειο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πύλη του Αδριανού κ.λπ.) -- εκτός από τον Παρθενώνα και τ' άλλα της Ακρόπολης, όλα τα αρχαία που σώζονται είναι ρωμαϊκά κι όχι αρχαία ελληνικά-- , στα οποία οι Βυζαντινοί, πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι Έρουλοι, οι Πετσενέγοι, οι Γότθοι έσπειραν κάμποσες εκκλησιές, και μετά οι Φράγκοι κότσαραν κι αυτοί το κατιτί τους, από το οποίο δεν σώζεται σχεδόν τίποτε, κι ύστερα ήρθαν οι Τούρκοι που άφησαν κι αυτοί δυο τζαμιά, μπόλικα ερείπια κι έναν μεντρεσέ από τον οποίο σώζεται μόνο η πύλη του μ' ένα υπέρθυρο με μια επιγραφή στα αραβοπερσάνικα, απόσπασμα απ' το Κοράνι, και απ' την πίσω μεριά ερείπια σκεπασμένα με μπάζα και τσουκνίδες, μερικά αρχοντικά ενδιαιτήματα αρχόντων επί Τουρκοκρατίας (όπως το αρχοντικό των Μπενιζέλων επί της Αδριανού), μερικά παλαιά αθηναϊκά σπίτια (κατά την ορολογία του Άρη Κωνσταντινίδη) και λίγα νεοκλασικά, αλλά ούτ' ένα χαμοτουρκόσπιτο (το τελευταίο είχε σωθεί στη διασταύρωση των οδών Σωτήρος - Χατζημιχάλη και Κέκροπος, όπου στεγαζόταν το βιβλιοδετείο του κυρ Στέφανου αλλά το κατεδάφισε ο σεισμός του 1991 και τώρα έστησε κάποιος Ιρλανδός γκλοσάρ ένα τσαντίρι γραφικό κιτσοσκουπιδαριό που το φωτογραφίζουν οι τουρίστες ως κατ' ευθείαν απόγονο του Ερέχθειου), με τα Αναφιώτικα στο πάνω μέρος και λίγες πολυκατοικίες -ξενοδοχεία λουξ στη Ναυάρχου Νικοδήμου, με την ταβέρνα του "Τσάρου" και της κυρίας Ευγενίας, με τα άπειρα τουριστάδικα και μαγαζιά κατάφορτα από κρεμασμένα έργα "λαϊκής τέχνης"~ την Πλάκα, λοιπόν, τη γνωρίζω αρκετά καλά, και για τα σημερινά έργα των ανθρώπων και τα άλλα, τα παλαιά, όσα διασώθηκαν, την γνωρίζω, ας πούμε αρκετά καλά, καθόσον ο |Πολίτης| στεγαζόταν στην οδό Κέκροπος 2, επί 26 συναπτά έτη, ώς το 1999, όταν ο σεισμός μάς ξεσπίτωσε.

Γνωρίζω και τα προβλήματα της Πλάκας~ το όνομα Πλάκα δεν είναι αρχαιοελληνικό αλλά προέρχεται από το αρβανίτικο "πλιάκα" που σημαίνει γριά, παλιά: Παλιά Αθήνα, τη γειτονιά που την επισκέπτονται πολλά εκατομμύρια Ελλήνων και κυρίως ξένων τουριστών για να θαυμάσουν την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και τα άλλα αρχαία έργα.

Τελευταία, έγινε γνωστό ότι ο κ. Σουφλιάς αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματα επιχειρηματιών της περιοχής που επιδιώκουν να τροποποιηθούν τα προεδρικά διατάγματα Στέφανου Μάνου και Αντώνη Τρίτση, χάρη στα οποία είχε μπει λουκέτο σε πανσιόν, μπουζουκομάγαζα, σκυλάδικα αλλά και σε οχλούσες βιοτεχνίες. Τα μέτρα αυτά, που άρχισαν το 1979 και ολοκληρώθηκαν μετά το 1981 επί Αντώνη Τρίτση, συνοδεύτηκαν με εκτεταμένα έργα πεζοδρόμησης όλης της περιοχής και ριζική αναπαλαίωση των κτηρίων. Έργα για τα οποία ξοδεύτηκαν πολλά δισεκατομμύρια από το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, και ορθώς, θεσπίστηκε αυστηρή κατανομή χρήσεων γης, ανά οδό, τετράγωνο και οικοδόμημα που προσδιόρισε με σαφήνεια πού επιτρέπεται η κατοικία, πού μπορούν να λειτουργούν καταστήματα, βιοτεχνίες, φαγάδικα και -οποίον θράσος- απαγορεύει διέλευση και στάθμευση των αυτοκινήτων. Στην Πλάκα μπαίνει κανείς μόνον από την οδό Βουλής και από την οδό Γκούρα, ενώ δικαίωμα στάθμευσης έχουν μόνον οι περίοικοι σε συγκεκριμένο μέρος.

Ήταν πολύ σωστά τα μέτρα αυτά, αν και σε ορισμένα σημεία αρκετά δογματικά. Και οπωσδήποτε κατά την εφαρμογή τους υπήρξε μια ορισμένη χαλαρότητα που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα. Οι σκέψεις τώρα του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κατατείνουν προς την άρση αυτών των προβλημάτων αλλά, το αντίθετο, προς την άρση απαγορεύσεων και περιορισμών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Και, πρώτα απ' όλα, η στάθμευση των αυτοκινήτων. Παρά την απαγόρευση στάθμευσης -- εκτός των αυτοκινήτων των περιοίκων -- οι δρόμοι της Πλάκας έχουν μετατραπεί στο μεγαλύτερο πάρκινγκ της Αθήνας, δωρεάν δε. Καταστρώματα και πεζοδρόμια, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, είναι κατάφορτα, με εξαίρεση μόνον την οδό Κυδαθηναίων και Αδριανού κι αυτό λόγω της εξαιρετικά πυκνής διαβάσεως των τουριστών ως αργά τη νύκτα.

Η απαγόρευση των οχλουσών δραστηριοτήτων και ηχηρών μπουζουκομάγαζων, υπεύθυνων για ισχυρότατη ηχορύπανση, αλλά και πολλών βιοτεχνιών που δεν ήταν "παραδοσιακές" δεν επανέφερε τους κατοίκους στην Πλάκα που, όταν εφαρμόστηκαν τα μέτρα, ήταν περίπου 4.500. Σήμερα έχουν περιοριστεί στους μισούς. Γιατί και ακρίβυνε πολύ η περιοχή και γιατί ο σαματάς και η κοσμοσυρροή είναι τόσο μεγάλη που δεν βοηθούν την κατοίκηση, αντίθετα την αποτρέπουν.

Έφυγαν --λόγω ακρίβειας-- σχεδόν όλα τα καταστήματα τροφίμων, οι μικροβιοτεχνίες, μικροεμπορικά. Δεν βρίσκεις πλέον φούρνο, βιβλιοπωλείο, μανάβικο, μπακάλικο, τσαγκάρη, επιπλοποιό. Πωλούνται μόνον "αρχαιοελληνικά" μπλουζάκια, σαντάλια σαν εκείνα που φορούσε ο Σωκράτης, "έργα τέχνης", δακτυλίδια, σκουλαρίκια, κομπολόγια, περιδέραια όλα "αρχαιοελληνικά", "βυζαντινά" και "λαϊκοπαραδοσιακά", γούνες και χιτώνες.

Το χρώμα πλέον της Πλάκας είναι τα τραπεζοκαθίσματα και οι άσπρες, μικρές και μεγάλες, τέντες. Τα τραπεζοκαθίσματα απλώθηκαν έξω από τα μαγαζιά, συχνά σε δυο σειρές, έτσι που οι διερχόμενοι πεζοί συνωστίζονται σε μια μικρή διάβαση, ανάμεσα σε φραπέδες, μπριζόλες, μπύρες και λεμονάδες. Οι περισσότεροι δρόμοι δεν βλέπουν ουρανό, ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα~ τους σκέπασαν οι τέντες, δεν άφησαν οι αθεόφοβοι ούτε ένα άνοιγμα να βλέπει κανείς την Ακρόπολη. Τα φαγάδικα και τα ποτάδικα παντός είδους επληθύνθησαν και κατακυρίευσαν τη γη της Παλιάς Αθήνας. Η ηχορύπανση, από τα διάφορα διασκεδαστήρια, συνέχεια μεγαλώνει~ οι κομπανίες έβγαλαν πλέον μεγάφωνα και στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, ενώ δεν είναι λίγα τα κέντρα που λειτουργούν με τρεις και τέσσερις παραβάσεις.

Τη δεκαετία του ΄50 --επί εποχής Πικιώνη-- είχαν απαλλοτριωθεί περί τα 150 κτίρια της Πλάκας, παλαιά ή ετοιμόρροπα, ώστε να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι και κυρίως να γίνουν ανασκαφές~ γιατί τα αρχαιοελλληνικά αρχαία βρίσκονται, θραύσματα βέβαια ίσως και κανένα άγαλμα, σε βάθος 5 με 6 μέτρων~ τα σκέπασαν τα επί είκοσι αιώνες φερτικά μπάζα, γιατί η Αθήνα ήταν μια πόλη που συνεχώς χτιζόταν και ξαναγκρεμιζόταν και ολοένα έρχονταν στο έδαφός της νέα οικοδομικά υλικά.

Τα κτίρια που είχαν απαλλοτριωθεί -- το 15% του συνολικού όγκου των κτιρίων της Πλάκας περιήλθαν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ανασκαφή δεν έγινε καμιά. Ένα μέρος έχει ανακαινισθεί και στεγάζει διάφορες υπηρεσίες ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως πρόκειται να μεταστεγασθούν στο συγκρότημα "Κεράνη". Ήδη οι περίοικοι κρούουν τον κώδωνα κινδύνου διότι στα κτίρια αυτά σχεδιάζεται "εμπορική αξιοποίηση" των χώρων τους. Άλλα απλώς καταρρέουν.

Σημείωση "προσωπικής" περιπτώσεως: Στην Πλάκα, στην οδό Ηπίτου στεγαζόταν το Πρότυπο Λύκειο και Γυμνάσιο της Πλάκας, το πρώτο Γυμνάσιο του ελληνικού κράτους, που άρχισε να λειτουργεί επί Καποδίστρια. Το Λύκειο, μετά τους σεισμούς, μεταφέρθηκε στην οδό Αδριανού. Και το παλαιό οίκημα και το νέο είναι εντελώς ακατάλληλα για τη στέγαση 700 μαθητών και μαθητριών. Διαβήματα προς τον ΟΣΚ και τον Δήμο Αθηναίων έχουν γίνει άπειρα από το Σύλλογο των καθηγητών και των γονέων και κηδεμόνων (ήμουν μέλος του Συλλόγου Γονέων, επί 6 χρόνια, όσο φοιτούσε στο Α' Πειραματικό η κόρη μου), διαβήματα που σκοπό είχαν την ανέγερση νέου Σχολείου. Παίρναμε μονίμως την απάντηση από τους αρμόδιους ότι το νέο Σχολείο στην Πλάκα είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Έχουν περάσει 30 χρόνια και το Σχολείο το λόγιου Γεννάδιου δεν βρήκε ακόμη τη νέα του στέγη. Ήμασταν νέοι και γεράσαμε. Δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο. Τέλος της σημείωσης γι' αυτό το "προσωπικό" ζήτημα.

Από την άλλη μεριά, τα τουριστοφαγάδικα πληθαίνουν. Στις οδούς Κυδαθηναίων - Αδριανού είχα μετρήσει κάποτε 256. Και, από την άλλη μεριά, μερικές διατάξεις του Διατάγματος για την κατανομή χρήσεων γης είναι εντελώς άσκοπες, δογματικές. Φίλος ήθελε να ανοίξει βιβλιοπωλείο στη διασταύρωση των οδών Αγγελικής Χατζημιχάλη και Σωτήρος. Δεν του δόθηκε άδεια. Του είπαν ότι το Διάταγμα στο σημείο αυτό προβλέπει ανθοπωλείο ή κομμωτήριο. Εμένα προσωπικά, όταν έπρεπε να δώσω στην Εφορεία την άδεια από το Γραφείο Πλάκας για τη λειτουργία του |Πολίτη|, μου είπαν ότι στον όροφο επιτρέπεται μόνον κατοικία και στο ισόγειο μόνον παραδοσιακό εργαστήρι. "Τι σόι παραδοσιακό", ρώτησα τον υπάλληλο, "λαναράδικο, πεταλωτήριο, ή σαγματοποιείο;". Κατάλαβε και μου έδωσε μια άδεια για "παραδοσιακό" τυπογραφείο. Κι εγώ παρανόμως, βέβαια, εγκατέστησα στο ισόγειο μια φωτογραφική μηχανή Repromaster για διαφάνειες, μια φωτοσύνθεση κι αργότερα νοίκιασαν τα δυο δωμάτια οι "Διοτίμες". Στην αυλή λειτούργησε το μπαρ του |Πολίτη|. Ήταν πολύ ωραίο, δεν ενοχλούσε κανέναν, και τα λέγαμε, κάθε Παρασκευή.

Να τελειώνω. Στην Πλάκα τέλειωσαν και για πάντα οι γραφικές κληματαριές, οι όμορφες φτωχικές ανηφοριές, δεν μπλέκει πια "το φεγγάρι στης γαζίας το κλωνάρι" ούτε στη γλάστρα "μοσκοβολούνε δυο γαρίφαλα γκρενά". Ανεπιστρεπτί. Στην Πλάκα υπάρχουν μόνο τουρίστες, τουρίστριες, φαγάδικα και διασκεδαστήρια. Τους τουρίστες δεν μπορούμε να τους διώξουμε, ούτε πρέπει~ έχουν κι αυτοί δικαίωμα στον Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας όμως είναι η καλύτερη χρυσοτόκος όρνις της Ελλάδος. Βγάζει αμέτρητο χρήμα. Αλλά ο τόπος αυτός δεν μπορεί ούτε πρέπει, να δεχτεί κι άλλες επιχειρηματικές αξιοποιήσεις. Κι αν χρειάζονται κι άλλα φαγάδικα, κι άλλες ταβέρνες ή μπαρ ας πάνε παραπέρα. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιες που κάνουν πορτοκάλια. 

Αυγή 3-6-07

Επιστροφή στην αρχή

Τα παράπονα στο δήμαρχο για έξι πλατείες

Στο Δήμο Αθηναίων περνά η αρμοδιότητα των έργων ανάπλασης και συντήρησης, αλλά και η πλήρης ευθύνη για τραπεζοκαθίσματα σε έξι κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας. Πρόκειται για τις πλατείες Συντάγματος, Ομονοίας, Κολωνακίου, Μοναστηρακίου, Αργεντινής και Κουμουνδούρου.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε χθες δεκτό το αίτημα του Νικήτα Κακλαμάνη και θα προωθήσει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, οπότε πλέον τα παράπονα πρέπει να απευθύνονται στο... δήμαρχο. Προβλέπεται να παραχωρηθεί η πλήρης κυριότητα για τις παραπάνω πλατείες στο δήμο, που στο εξής θα είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τις άδειες των τραπεζοκαθισμάτων. Ως τώρα χρειαζόταν να δοθεί έγκριση και από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα το σημερινό αλαλούμ αρμοδιοτήτων. Κύριο θέμα της χθεσινής συνάντησης του Γ. Σουφλιά με το δήμαρχο Αθηναίων ήταν η διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, λόγω του γηπέδου του ΠΑΟ. Ηδη υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των νέων εγκαταστάσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:
* Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει τις μελέτες για το σοβαρό θέμα της ανάπλασης των Κουντουριώτικων, σε συνδυασμό με τη «βύθιση» της λεωφόρου Κηφισίας και τα Προσφυγικά. Τα έργα θα ενταχθούν στο Δ' ΚΠΣ.
* Σε δέκα ημέρες θα γίνει σύσκεψη με τους δήμους που έχουν λόγο στον Ελαιώνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εφαρμογής του διατάγματος του 1995.
* Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα παραδώσει μέσα σε 1,5 χρόνο τα έργα οδοποιίας σε τμήμα της Αγίας Αννης και την Αγίου Πολυκάρπου, που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το νέο γήπεδο. Ξεκίνησαν οι μελέτες για τα έργα στην Ορφέως και την Προφήτου Δανιήλ, που δεν είναι απαραίτητα για το γήπεδο και προβλέπεται να παραδοθούν σε 2,5 χρόνια.

Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ανατρέπεται το καθεστώς προστασίας στην Πλάκα

Τη σχεδιαζόμενη ανατροπή του θεσμικού πλαισίου στην Πλάκα φέρνει στη Βουλή ο Φ. Κουβέλης. Με ερώτησή του στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών επισημαίνει ότι "η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκφράζουν έντονους φόβους για σταδιακή μετάλλαξη του χαρακτήρα της περιοχής και αναφέρουν ότι καθημερινά παρατηρούνται σοβαρές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, κυρίως με την αθρόα χορήγηση αδειών από τον Δήμο Αθηναίων σε επιχειρήσεις ποικίλου ενδιαφέροντος.

Οι ανησυχίες των κατοίκων εντείνονται ύστερα και από πληροφορίες ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τις χρήσεις γης στην περιοχή, ενώ παράλληλα προκύπτει και σοβαρό θέμα με τα κτίρια ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ, τα οποία θα εκκενωθούν ύστερα από τη δρομολογούμενη μεταστέγαση του υπουργείου στην περιοχή Ρουφ.

Όπως αναφέρεται, η ενδεχόμενη μετατροπή χρήσης των 150 περίπου διατηρητέων κτιρίων του ΥΠΠΟ για εμπορικούς σκοπούς, θα αλλοιώσει δραματικά το συνολικό τοπίο του μοναδικού αυτού οικισμού".

Ζητά δε να πληροφορηθεί:

* Γιατί επιτρέπεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα της ως άνω πολύτιμης, από κάθε άποψη, περιοχής;

* Μελετάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ η τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που ορίζει τις χρήσεις γης στην Πλάκα και προς ποια κατεύθυνση;

* Ποια προβλέπεται ότι θα είναι η χρήση των κτιρίων του ΥΠΠΟ μετά τη μεταστέγαση των αρχαιολογικών υπηρεσιών στο νέο κτίριο του Ρουφ;

* Τέλος, με ποιο τρόπο θα περιφρουρηθεί η τελευταία ίσως εναπομείνασα γειτονιά μιας άλλης Αθήνας;  Αυγή 6-6-2007

Επιστροφή στην αρχή

Το θέμα της Πλάκας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 4 Ιουνίου εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης η Άννα Φιλίνη έθεσε προ ημερήσιας διάταξης την ανάγκη να συζητήσει ο Δήμος Αθηναίων και να πάρει θέση απέναντι στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει απέναντι στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τους κινδύνους αλλοίωσης των όρων προστασίας της Πλάκας.

Ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη ζήτησε ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και υποσχέθηκε να φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης έκανε δεκτή την πρόταση να παρευρεθούν στη συζήτηση εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων από την Ελληνική Εταιρεία καθώς και οι καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Ζήβας και Μιχαήλ.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της για το θέμα της Πλάκας η Άννα Φιλίνη είπε:

"Επιτροπή κατοίκων της Πλάκας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάζει το καθεστώς των χρήσεων γης στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός κ. Σουφλιάς, οι νέες χρήσεις επιτρέπουν να λειτουργούν καταστήματα και στους ορόφους, ενώ μέχρι τώρα στους ορόφους των κτιρίων επιτρέπεται μόνο η κατοικία.

Επισημαίνουμε ότι, με τα προεδρικά διατάγματα Μάνου και Τρίτση μετά το 1979 και το 1982, η περιοχή της Πλάκας προστατεύθηκε για αρκετά χρόνια, διατήρησε την κατοικία και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυσσε με μέτρο τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μέχρι πριν 10 χρόνια επισκευάστηκαν πολλά κτίρια και λειτούργησε ο έλεγχος των καταστημάτων. Όμως τα τελευταία χρόνια έγιναν 'ειδικές ρυθμίσεις'" που αποτελούν παραβιάσεις του καθεστώτος των υπαρχόντων διαταγμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των κατοίκων που από 4.500 στη δεκαετία του 1970 σήμερα βρίσκεται στο μισό.

Σήμερα, οι έλεγχοι στην Πλάκα χαλαρώνουν όλο και περισσότερο: τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν ανεξέλεγκτα τον χώρο, λειτουργεί μουσική με μικρόφωνα χωρίς άδεια και, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η φροντίδα για την καθαριότητα είναι υποβαθμισμένη.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να φροντίσει άμεσα για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και για τον λόγο αυτό ζητούμε την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίασή του από υπεύθυνο του Γραφείου Πλάκας του Δήμου μας εντός ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, ζητούμε να υπάρξει άμεση επικοινωνία της δημοτικής Αρχής με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου το υπουργείο να μας πληροφορήσει εγκαίρως για τα σχέδιά του σχετικά με το καθεστώς της περιοχής, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει εμπεριστατωμένα και να εκφράσει γνώμη. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να υπερασπιστεί τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα και να μην επιτρέψει την καταστροφή της Πλάκας με την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση της περιοχής.

Και κάτι που δεν αφορά άμεσα τη δημοτική Αρχή, αλλά που επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την περιοχή, είναι τα σχέδια του ΥΠΠΟ να εγκαταλείψει τα κτίριά του στην Πλάκα που στεγάζουν τις Εφορίες του προκειμένου να μεταστεγαστούν στο παλιό εργοστάσιο "Κεράνης" στον Πειραιά. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη τα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς και Νήσων τον περασμένο Απρίλιο εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στις 'δηλώσεις του υπουργού περί εκδίωξης των Εφορειών Αρχαιοτήτων από τα ιδιόκτητα νεοκλασικά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη και την ανάθεσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα'.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια απομάκρυνση ξεριζώνει υπηρεσίες και εργαζόμενους του ΥΠΠΟ από τον φυσικό τους χώρο, ενώ στερεί την Πλάκα από υπηρεσίες πολιτισμού που αρμόζουν απόλυτα στον χαρακτήρα της".  Αυγή 7-6-2007


Επιστροφή στην αρχή

Να μη γίνει ...υπνούπολη»

Στενά σοκάκια που μυρίζουν γιασεμί και αγιόκλημα. Τα αιθέρια αυτά αρώματα «σπάνε» κατά διαστήματα από τη μυρωδιά του ψητού γύρου ή της μπίρας. Οι ομιλίες τουριστών και περαστικών συνδυάζονται με τις νότες μιας κιθάρας. Μυριάδες χρώματα από την πραμάτεια των τουριστικών καταστημάτων. Πλάκα, η συνοικία των θεών.

Τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της Πλάκας επιζητούν για άλλη μια φορά κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Με αφορμή τη διαρκή πίεση που υφίστανται καθημερινά -όπως καταγγέλλουν- από την ισχυρή ελίτ της περιοχής που «θέλει να κάνει την Πλάκα υπνούπολη», παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με θέμα τη «διάσωσή» της.
Οπως λένε, υπάρχει άμεσος κίνδυνος που απειλεί με αφανισμό όλες τις επιχειρήσεις στην Πλάκα, από τις προσπάθειες ισχυρών συμφερόντων που θέλουν να μετατρέψουν ολόκληρη την περιοχή σε αμιγή κατοικία. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών στην περιοχή χρησιμοποιούν τη δύναμη και την οικονομική τους ισχύ ώστε να επηρεάσουν προς αυτή την κατεύθυνση την Πολιτεία.
«Εάν θέλουν ησυχία υπάρχουν άλλες περιοχές στις οποίες μπορούν αν μετακομίσουν, όπως το Ψυχικό και η Πολιτεία. Αυτοί ήρθαν και μας βρήκαν εδώ. Εάν δεν τους άρεσε γιατί αγόρασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους;». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Τουριστικών Περιοχών Αθηνών Ε. Καπετανάκης ήταν καταπέλτης «Θέλουν να απαλλοτριώσουν τη χαρά και να αλλοιώσουν το χαρακτήρα της Πλάκας για να αποκτήσουν μεγαλύτερη υπεραξία τα ακίνητά τους. Δεν νοείται τουριστική Αθήνα με την Πλάκα υπνούπολη. Θέλουν να μας σβήσουν από το χάρτη κάνοντάς μας συνεχώς καταγγελίες με την παραμικρή αφορμή. Σαφώς υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που παρανομούν, αλλά δε μπορούν να πατούν πάνω σ' αυτούς και να μας παίρνει όλους η μπάλα».
Οπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου, Ν. Κουγιουμτζής: «Η οχλαγωγία δεν ενοχλούσε κανέναν το 2004, όταν οι δρόμοι της Πλάκας γέμιζαν από τουρίστες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων των κατοίκων που συμπαραστέκονται στους καταστηματάρχες καθώς και εκπρόσωποι της Βουλής και του Δήμου Αθηναίων.

Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ spyropul@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Σταδίου και Αιόλου: Το μαγαζί είναι γωνία. Καλές δουλειές!

Δεν πρόλαβαν να σβήσουν οι τελευταίες εστίες φωτιάς στην Πάρνηθα, και το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με την ψήφο της παράταξης του Νικήτα Κακλαμάνη άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή ενός ακόμη κτηρίου 2.430 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, Σταδίου και Αιόλου γωνία. Ιδιοκτήτης του οικοπέδου: Ίδρυμα Κασιμάτη, Διαχειριστής: Μητρόπολη Αθηνών.

Σε μια πόλη που στον καθένα από μας αναλογούν 2,5 τ.μ. πρασίνου έναντι 18 τ.μ. εμπορικών χρήσεων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλους ελεύθερους χώρους. Η καταστροφή της Πάρνηθας κάνει περισσότερο από ποτέ επιτακτικό τον επανασχεδιασμό της πολιτικής για το αστικό πράσινο.

  Η απόφαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου περιφρονεί με το χειρότερο τρόπο την οργή των πολιτών της Αττικής για την καταστροφή της Πάρνηθας.

  Απαιτούμε τώρα να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός χώρων πρασίνου. Απαιτούμε να καταγραφούν τώρα όλοι οι αδόμητοι χώροι της Αθήνας και να αποδοθούν στους πολίτες της. Απαιτούμε από την εκκλησία να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν μεγαλοεργολάβος, να εγκαταλείψει τα επιχειρηματικά της σχέδια και να αποδώσει στους πολίτες τους ελεύθερους χώρους που είναι στην ιδιοκτησία της. 

  Προεκλογικά ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε ότι θα γκρεμίσει πολυκατοικίες για να δημιουργήσει χώρους πρασίνου. Τώρα που δεν χρειάζεται καν να γκρεμίσει γιατί δεν αποδεικνύει έμπρακτα την περιβαλλοντική του ευαισθησία;

  Το γραφείο τύπου  της  Ανοικτής Πόλης

Γράφει ο/η athinapoli    11.07.07

Επιστροφή στην αρχή

Περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός διατηρητέου κτιρίου στο ιστορικό κέντρο της Aθήνας

Στις 11-13 Οκτωβρίου 2007, έγινε διεθνής συνάντηση στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Δημοσίων Κτιρίων με την Ενσωμάτωση Καινοτόμων Περιβαλλοντικών Συστημάτων» (Bringing Retrofit Innovation to Application in Public Building -BRITA in PuBs). Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες από εννέα ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης (στο πρόγραμμα συμμετέχουν Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και άλλοι εξειδικευμένοι στο θέμα φορείς, από εννέα χώρες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία και Λιθουανία, με συντονιστή το φημισμένο Fraunhofer Institute of Building Physics από τη Γερμανία).

Στόχος του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, στο κεφάλαιο «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αποδοτική Χρήση Ενέργειας - Οικολογικά Κτίρια», είναι ο σχεδιασμός, εφαρμογή και διάδοση καινοτομικών και αποδοτικών συστημάτων περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε κτίρια του δημόσιου τομέα, ο οποίος πρέπει να δώσει πρώτος το παράδειγμα της εφαρμογής των αρχών της οικολογικής δόμησης στα κτίριά του και ιδιαίτερα στα υφιστάμενα. Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία τμήματα:

1)    Τα επιδεικτικά έργα περιβαλλοντικού ανασχεδιασμού δημοσίων κτιρίων. Πρόκειται για εφαρμογές παραδειγματικού χαρακτήρα σε εννέα επιλεγμένα κτίρια του δημόσιου τομέα, ένα από κάθε συμμετέχουσα χώρα και περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφορετικών κτιριακών τύπων, όπως εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες και τόπους λατρείας. Η επιλογή έγινε με στόχο την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού, επειδή πιστεύεται ότι τα δημόσια κτίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στους τομείς της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

2)    Το καθαρό ερευνητικό τμήμα του προγράμματος περιλαμβάνει, πέρα από τον σχεδιασμό και την πειραματική παρακολούθηση των επιδεικτικών έργων:

• Κοινωνικοοικονομική έρευνα με στόχο τον καθορισμό των πραγματικών αναγκών και εμποδίων στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων στο δημόσιο τομέα και τις στρατηγικές ένταξης των έργων στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

* Μεθοδολογία περιβαλλοντικού σχεδιασμού των κτιρίων του δημοσίου τομέα, στον οποίο περιλαμβάνονται ενεργειακά, τεχνολογικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

* Ανάπτυξη ενός υπολογιστικού εργαλείου συσχετισμού των στρατηγικών ανασχεδιασμού με την ανάλυση της εφαρμογής τους στα επιδεικτικά έργα που θα διατίθεται μέσω internet.

* Ανάπτυξη ενός υπολογιστικού πακέτου ελέγχου της ποιότητας των μέτρων ανασχεδιασμού στα κτίρια επίδειξης σχετικά με την μακροχρόνια απόδοση τόσο του κτιρίου ως σύνολο, όσο και των επιμέρους συστημάτων.

3)    Τη στρατηγική διάδοσης των τεχνικών και αποτελεσμάτων του προγράμματος που περιλαμβάνει δραστηριότητες δημοσιοποίησης των αρχών και τεχνικών περιβαλλοντικού ανασχεδιασμού των δημοσίων κτιρίων, όπως ενημερωτική εκστρατεία μέσω του διαδικτύου, δημοσιεύσεις στον τύπο και σε ειδικευμένα περιοδικά, συμμετοχή σε συνέδρια κλπ.

Ως Ελληνικό επιδεικτικό έργο έχει επιλεγεί ο περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός ενός διατηρητέου κτιρίου, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγ. Ασωμάτων 9, και στεγάζει την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη. Το κτίριο έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1895 και 1905 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακής κατασκευής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Στόχος του επιδεικτικού έργου είναι η αναπαλαίωση του κτιρίου με την ενσωμάτωση καινοτομικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ήπιων μορφών ενέργειας, χωρίς να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κτιρίου, τόσο στο εξωτερικό (διατηρητέα όψη) όσο και στο εσωτερικό (ζωγραφιστές οροφές και τοίχοι).

Το έργο περιλαμβάνει συνοπτικά:

1) Ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στο κέλυφος, τα παράθυρα και την οροφή του κτιρίου

2)    Ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία ηλιακών χώρων και ένταξη φωτοβολταϊκών στοιχείων ως στοιχείων σκιασμού και παραγωγής ηλεκτρισμού

3)    Χρήση φυσικού αερισμού για φυσικό δροσισμό των χώρων το καλοκαίρι

4) Χρήση αποδοτικών συστημάτων φωτισμού και θέρμανσης του κτιρίου το οποίο διαχειρίζεται ένα καινοτόμο σύστημα BMS (Building Management System), ειδικά σχεδιασμένο για την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση, αερισμό, νυκτερινό δροσισμό και φωτισμό του κτιρίου και την βελτιστοποίηση των συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης στο εσωτερικό του.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι αν και είχε ενταχθεί παλαιότερα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της αναπαλαίωσής του, τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από το ΥΠΠΟ, δεν στάθηκε δυνατό να χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα από φορείς του δημοσίου. Έτσι η υλοποίηση του επιδεικτικού έργου αναγκαστικά κατευθύνθηκε σε ιδιώτες χορηγούς με στόχο την ολοκλήρωσή του μέσα στο χρονικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στις υπόλοιπες χώρες, όπου έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή φορέων του δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν την κατεύθυνση -σχεδόν μονόδρομο- για τον τρόπο που θα πρέπει να κατασκευάζουμε στο μέλλον, δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές κατασκευές, επαγγελματικούς χώρους αλλά και κατοικίες. Εφόσον αυτό είναι εφικτό σε υφιστάμενα κτίρια, πολύ περισσότερο είναι εντελώς απαραίτητο να σχεδιάζουμε τα νέα κτίρια με όλες τις διαθέσιμες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Εφόσον είναι εφικτό και αποτελεσματικό να αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια στη βόρεια Ευρώπη, είναι δυνατόν να υστερούμε στην Ελλάδα;

Ευφροσύνη Τριάντη, ΕΜΠ 

ΑΥΓΗ 4/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ακυρώθηκε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλαγή χρήσης στην Πλάκα

Συντάκτης : Λαζαρίδου

Ασπίδα προστασίας για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας προσέφερε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς με απόφασή του ακύρωσε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία επιτράπηκε η χρήση ζαχαροπλαστείου στο ισόγειο διατηρητέου κτιρίου.

Το δικαστήριο (Ε' τμήμα, πρόεδρος Κ. Μενουδάκος) με την υπ΄αριθμόν 3303/2007 απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή του Σωματείου "Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και έκρινε ότι είναι παράνομη η υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου 2002 με την οποία αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις ότι η θεσπιζόμενη ως "ήπια χρήση", δεν βλάπτει το διατηρητέο κτίριο και η επιχείρηση δεν θα προκαλέσει με τη λειτουργία της περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι με την απόφαση επιτρέπεται χρήση, καθ' υπέρβαση των εξουσιοδοτικών διατάξεων του ΓΟΚ του 1985, η οποία αποκλίνει των διατάξεων που ισχύουν για το τμήμα του παραδοσιακού οικισμού που ευρίσκεται το επίδικο διατηρητέο, "χωρίς να προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται από τις διατάξεις αυτές για τη θέσπιση των παρεκλίσεων".

ΑΥΓΗ 5/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 24ωρη αστυνόμευση ζητεί ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Εντολή Σανιδά για επιχειρήσεις - σκούπα

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Επιχείρηση-σκούπα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αναλαμβάνει η Αστυνομία, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Με εγκύκλιό του προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιο Δημοσχάκη, ο κ. Σανιδάς ζητεί τη συνεχή αστυνόμευση του κέντρου της πρωτεύουσας (πλατεία Κουμουνδούρου, πλατεία Θεάτρου, οδοί Ευριπίδου, Μενάνδρου, Γερανίου) επικαλούμενος καταγγελίες επαγγελματιών της περιοχής αλλά και στοιχεία που του παρέδωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου. Οπως προκύπτει από αυτά, στη συγκεκριμένη περιοχή διαπράττονται καθημερινά εγκλήματα, όπως εμπορία και χρήση ναρκωτικών, παράνομη πορνεία αλλοδαπών γυναικών, σωματεμπορία, λαθρεμπορία, διακίνηση κλοπιμαίων, ενώ ομάδες Τσιγγάνων κάνουν παράνομο εμπόριο οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, όλα αυτά δεν συνάδουν με μια ευνομούμενη πολιτεία και έχουν καταστήσει προβληματική αν όχι αδύνατη τη διαμονή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά σε απαράδεκτες καταστάσεις από τους χρήστες ναρκωτικών και τις πορνευόμενες αλλοδαπές.

Τα προβλήματα επιτείνονται, όπως επισημαίνει, και από τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή καθώς συγκεντρώνονται τοξικομανείς που δεν είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
Στην εγκύκλιο, που εκδόθηκε μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχαν στον Αρειο Πάγο οι κ. Σανιδάς και Δημοσχάκης, επισημαίνεται ότι «ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί στο ελάχιστο και, γιατί όχι, να εξαλειφθεί η απαράδεκτη κατάσταση είναι να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση της περιοχής (ημέρα και νύχτα) από επίλεκτα όργανα με στόχο τη σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των παρανομούντων αλλά και την απέλαση των αλλοδαπών».
Ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ακόμα ότι η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και η ανεμπόδιστη άσκηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και εκείνο της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας, μέσω της ανάπτυξης της επαγγελματικής δραστηριότητας, αποτελεί βασικό στοιχείο της ύπαρξης και λειτουργίας του κράτους. Ζητεί συγκεκριμένα από την Αστυνομία να αστυνομεύει επί 24ώρου βάσεως την περιοχή και με τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας, να προχωρά σε ελέγχους και να οδηγεί στον αρμόδιο εισαγγελέα τους δράστες καθώς και να ανταποκρίνεται άμεσα στις περιπτώσεις που κάτοικοι της περιοχής ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές για τέλεση εγκλημάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ: Τα φώτα φωτίζουν την... αθλιότητα

Λαμπιόνια, βρωμιές και βρωμοδουλειές σε μια πόλη που έχει χάσει προ πολλού την αθωότητά της

Σε μια πρωτεύουσα που βρωμίζει όλο και περισσότερο, κάθε ώρα, κάθε ημέρα, σε κάθε δρόμο και πλατεία από το κέντρο ως την πιο απομονωμένη γειτονιά, οι λύσεις και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων μόνο αποτελεσματικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο δήμαρχος κ. Ν. Κακλαμάνης άναψε την Πέμπτη το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα, τα λαμπιόνια φώτισαν τους δρόμους, αλλά τα σκουπίδια, γιορτή και καθημερινή, αποτελούν μόνιμο πια σκηνικό και πίσω τους κρύβουν και τις άλλες βρωμιές και... βρωμοδουλειές που καταδυναστεύουν την πόλη.

Νύχτα Σαββάτου στην καρδιά της πόλης, τα κορίτσια από την Αφρική, κρατώντας λευκές ομπρέλες, φορούν πολύχρωμα κολάν και κάνουν πιάτσα υπό δυνατή βροχή. Το νερό παρασύρει τα βουνά των σκουπιδιών στους χειμάρρους της ασφάλτου. Δίπλα, ένα «φίδι» από λαμαρίνα κορνάρει και ξανακορνάρει, όμως τίποτε δεν κουνιέται. Το μπλοκαρισμένο στην κίνηση περιπολικό ανοίγει φώτα και σειρήνες, και τα κορίτσια ενστικτωδώς μαζεύονται, όμως γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αυτές που έχει στο μυαλό του ο αστυνομικός. Το μόνο που θέλει είναι να τον αφήσουν να περάσει. Σε αυτήν την πόλη, σε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι θεμελιώδη ζητήματα όπως η καθαριότητα και η τήρηση της τάξης θα είχαν επιλυθεί, ο νόμος είναι μάλλον περιττός.

 

* Πόλη των σκουπιδιών

Ενα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Αθηναίων υποφέρει από τους ατελείωτους τόνους σκουπιδιών που ενίοτε καλύπτουν αυτοκίνητα και πεζοδρόμια, σχηματίζοντας μικρές χωματερές στους δρόμους της πόλης. Σε κεντρικές, πολυπληθείς και πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας, παραμονές εορτών, με την αγορά να δουλεύει ολόκληρη την ημέρα, δίπλα σε κτίρια κρατικών φορέων, πολυκαταστήματα, κεντρικές αγορές, σχολεία και πάρκα οι κάδοι και τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων φαίνεται να μην επαρκούν. Κάτοικοι και επαγγελματίες δηλώνουν αγανακτισμένοι, μιλώντας για την ορατή αισθητική όχληση και τα αόρατα μικρόβια. Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Κουκάκι, Κυψέλη, Πατήσια είναι μόνο λίγες από τις περιοχές στις οποίες κάθε ημέρα τα σκουπίδια ξεχειλίζουν.

«Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, στα Κάτω Πατήσια, ο δρόμος και το πεζοδρόμιο γυάλιζαν, δεν έβρισκες ούτε πετραδάκι κάτω» αναφέρει κάτοικος της περιοχής. «Τώρα τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στους δρόμους» τονίζει και διερωτάται: «Αφού είχαν δείξει ότι μπορούν να κρατήσουν την πόλη καθαρή, πώς γίνεται να έχουμε επιστρέψει στο παλιό χάλι;». Τα Πατήσια δεν αποτελούν τη μόνη περιοχή που πλήττεται από τα βουνά των σκουπιδιών.

«Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο βρώμικες περιοχές που έχω δει στη ζωή μου» σημειώνει τακτικός θαμώνας της περιοχής. Ιδια εικόνα και στους Αμπελοκήπους. «Η περιοχή είναι βρώμικη επί μονίμου βάσεως και τα λίγα ελεύθερα τετραγωνικά μέτρα στο πάρκο μετατρέπονται καθημερινά σε σκουπιδότοπο» τονίζει κάτοικος της περιοχής. Το σκηνικό επιδεινώνεται σε συνδυασμό με τα κατειλημμένα από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια πεζοδρόμια, καθώς και από τη γενικότερη έλλειψη ελεύθερου χώρου. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα σε συνοικίες όπου υπάρχουν μεγάλα σουπερμάρκετ. Ο εφοδιασμός τους καθημερινά «μπουκώνει» τους κάδους από νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια των περιοίκων να αφήνονται εκτός κάδου. Οταν βρέχει, το νερό παρασύρει τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας συντελώντας στο φράξιμο των φρεατίων. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία μεγάλη βροχή αρκετοί σημαντικοί δρόμοι του κέντρου είχαν καταστεί άβατοι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η γκρίνια των πολιτών είναι η μία όψη. Στην άλλη, κάποιες από τις δικαιολογίες του δήμου για τις ευθύνες του ακούγονται βάσιμες. «Πράγματι στο κέντρο υπάρχει πρόβλημα, καθώς καταγράφεται ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα που επιβαρύνει την περιοχή» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλος. «Πολλές φορές το πρόβλημα δημιουργείται από τους δημότες που δεν βγάζουν τα σκουπίδια τους με τον σωστό τρόπο, δηλαδή τη νύχτα και σε συμπιεσμένη μορφή» σημειώνει. «Αλλες φορές δημιουργούνται καθυστερήσεις γιατί Αθίγγανοι καταλαμβάνουν τη χωματερή» λέει. Χωρίς τη συνεργασία δημοτών και επιχειρήσεων, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μπροστά από όλους για να είμαστε ευχαριστημένοι» ομολογεί.

Οσο για την ανακύκλωση, παραμένει ακόμη ζητούμενο. «Πετάω συχνά μεγάλο όγκο από ανακυκλώσιμα υλικά γιατί δεν βρίσκω κάδους ανακύκλωσης κοντά μου» αναφέρει κάτοικος των Ανω Αμπελοκήπων. Οι Αμπελόκηποι, μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Αθήνας, δεν διαθέτουν αρκετούς κάδους ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι κάτοικοι που έχουν περισσή οικολογική συνείδηση να πρέπει να οργανώσουν ολόκληρη επιχείρηση για να ανακυκλώσουν τα απορρίμματά τους. Στο Κουκάκι, όπου οι μπλε κάδοι είναι αρκετοί, έχουν καταληφθεί σε μόνιμη βάση από τα σουπερμάρκετ και είναι ζήτημα τι μπορεί να ανακυκλωθεί από το περιεχόμενό τους.

«Το 30% του υλικού που υπάρχει στους μπλε κάδους είναι μη ανακυκλώσιμο» αναφέρει ο κ. Δημόπουλος. «Χρειαζόμαστε άλλα 2.500 συστήματα ανακύκλωσης στην πόλη για να πούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όμως υπάρχει πρόβλημα με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης» τονίζει. Και προσθέτει: «Εχουμε ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ούτως ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική».

 

* Γκέτο πίσω από το Δημαρχείο

Αλλά δεν είναι τα σκουπίδια η μοναδική «βρωμιά» στο πρόσωπο της πρωτεύουσας. Στη μεταολυμπιακή Αθήνα του 2007, ούτε χίλια μέτρα από το Κοινοβούλιο, το δημαρχιακό μέγαρο και μία από τις ακριβότερες εμπορικές οδούς του κόσμου, η ρύπανση, η πορνεία, η εγκατάλειψη, τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο και το έγκλημα σκιαγραφούν ένα απειλητικό παζλ που αμαυρώνει και υποβαθμίζει ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Από την οδό Ευριπίδου ως την Ομόνοια, από τη Σαρρή ως την οδό Πειραιώς και από την Αγίου Κωνσταντίνου ως την οδό Δεληγιώργη, στην «άγρια πλευρά» του αθηναϊκού κέντρου, η ανομία και η παρακμή βασιλεύουν, καθώς το κράτος δηλώνει «απών». Κυρίες, κύριοι, καλώς ορίσατε στο γκέτο των Αθηνών.

 

* Τριτοκοσμικό άντρο

Δίπλα, στην οδό Μενάνδρου, δεκάδες μετανάστες αλλά και Αθίγγανοι έχουν στήσει ένα παράνομο παζάρι. Η Δημοτική Αστυνομία απλώς προσπερνά το σημείο, ουδείς νοήμων πρόκειται να ανοίξει φασαρία εδώ. Στη γωνία με τη Σοφοκλέους δεκάδες άτομα, όλων των εθνικοτήτων, στοιβάζονται σαν τα ποντίκια μπροστά από δύο καταστήματα. «Εδώ είναι οι κλεπταποδόχοι, σε αυτούς έρχονται τα πρεζάκια από όλη την Αθήνα και πουλάνε τα κλεμμένα» σημειώνει έμπειρος γνώστης της περιοχής. «Μη τυχόν φωτογραφίσετε εδώ, θα βρείτε μπελάδες» συμπληρώνει. Ξαφνικά ένας νεαρός τρέχει σαν σίφουνας, κρατώντας μια μαύρη τσάντα. «Πιάστε τον, κλέφτης!». Τέσσερις τον ακολουθούν και επιστρέφουν λίγο αργότερα άπραγοι. Πάνω από την πλατεία Κουμουνδούρου, στο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων επικρατεί πανικός. Εκατοντάδες ναρκομανείς, άστεγοι και μετανάστες δημιουργούν το αδιαχώρητο για ένα πιάτο φαΐ. Στα στενά πάνω από την Κουμουνδούρου, εγκαταλειμμένα κτίρια έχουν καταληφθεί από ένα ετερόκλητο σύνολο που μετά βίας ζει στις εσχατιές της νομιμότητας. «Σταβλίζονται κατά δεκάδες, το θέαμα είναι τραγικό» αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου «Παναθήναια» κυρία Βάσω Νικολακοπούλου. «Ελπίζω αυτή η κόλαση κάποτε να τελειώσει» λέει με πολύ παράπονο. Η κυρία Νικολακοπούλου είναι μία από τους λιγοστούς πια κατοίκους που έχουν απομείνει κάτω από την οδό Αθηνάς.

 

* Οικονομικό παράδοξο

Αποτελεί ιστορικό παράδοξο, αλλά ενόσω η μία πλευρά της περιοχής έχει αφεθεί στο έλεος της παρακμής, εν τούτοις στου Ψυρρή οι τιμές των ακινήτων βαίνουν αυξανόμενες ιλιγγιωδώς! Παρ' όλη την ανομία, την αναρχία και την υποβάθμιση, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2006 η ευρύτερη περιοχή ήταν η ακριβότερη του κέντρου! Ακούγεται παρανοϊκό, ωστόσο, ενώ επάνω από την Κουμουνδούρου επικρατεί ένα τριτοκοσμικό κομφούζιο, στου Ψυρρή πουλιούνται πολυτελέστατα και πανάκριβα διαμερίσματα. Πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες κάνουν λόγο για εσκεμμένη υποβάθμιση της περιοχής, με σκοπό να πουληθούν σε ευτελείς τιμές γη και ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγάλη αξία όταν η περιοχή θα έχει «καθαρίσει» - κάτι που ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, έπειτα από καταγγελία της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και επαγγελματιών της περιοχής. «Στο εξωτερικό αυτή η μέθοδος "επένδυσης" είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και δεν αποτελεί κοινό μυστικό, όπως εδώ, αλλά αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας στις πανεπιστημιακές σχολές» ομολογεί πεπειραμένος παράγοντας της κτηματομεσιτικής αγοράς.

 

Μαύρες Αφροδίτες

Πίσω από τη Βαρβάκειο, στην οδό Σωκράτους, με το σούρουπο, εμφανίζονται δεκάδες κοπέλες από την Αφρική, ντυμένες με φτηνά, προκλητικά ρούχα. Εδώ και χρόνια εκδίδονται σε αυτόν τον δρόμο, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και πολλές ανήλικες. Οι έλεγχοι από την Αστυνομία είναι μάλλον ισχνοί, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή οι συλλήψεις για σωματεμπορία και μαστροπεία ήταν ελάχιστες. Τις φέρνουν κυρίως από τη Νιγηρία, πολλές φορές υπό την απειλή βουντού για την οικογένειά τους. Το κύκλωμα της πατρίδας τους τις έχει πείσει πως αν κάνουν ό,τι τους λένε στην Αθήνα, οι συγγενείς τους δεν θα πάθουν τίποτε. Είναι ζήτημα πόσες από αυτές διαθέτουν τις σχετικές άδειες ή έχουν κάνει υποτυπώδεις εξετάσεις υγείας. Οι «προστάτες» τους φροντίζουν ώστε κάποιες από αυτές να μπλέξουν και με τα ναρκωτικά, με στόχο να καταστούν ακόμη πιο ελέγξιμες, ενώ το ξύλο και τα βασανιστήρια είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι απορίας άξιον πώς από το 2004 που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή ως σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε γι' αυτές, καθώς στην κυριολεξία όλη η Αθήνα, όταν βγαίνει έξω, «πέφτει πάνω» σε αυτά τα θύματα του trafficking.

 

Το βασίλειο της «Ζουζού»

Η πλατεία Θεάτρου αποτελεί τον πυρήνα της κόλασης που φιλοξενεί η πρωτεύουσα στο κεντρικότερο σημείο της. «Από την ώρα που ήρθε ο ΟΚΑΝΑ εδώ, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» έμπορος της περιοχής. «Πριν από λίγο ένας μπήκε στο μαγαζί σε άθλια κατάσταση, έπεσε κάτω και έπαθε κρίση επιληψίας». Σε κεντρική στοά της πλατείας χαμένες ψυχές και διαλυμένα κορμιά «τρυπιούνται» και ξαπλώνουν στα βρώμικα πεζοδρόμια. «Θες να την ακούσεις με τη Ζουζού;» ρωτάει ένας περαστικός που μετά βίας περπατά. Στην πλατεία Θεάτρου η «Ζουζού» είναι η βασίλισσα. «Ξέρεις τι είναι να έρχεσαι το πρωί για δουλειά και να βλέπεις στην είσοδο του κτιρίου κάποιον να ψάχνει να βρει φλέβα στον κολλητό του και να του καρφώνει τη σύριγγα με μανία;» διερωτάται σχεδόν απελπισμένος ένας αρχιτέκτων που δραστηριοποιείται στην περιοχή. «Εχουμε φτάσει πια σε σημείο που φίλοι και συνεργάτες δεν έρχονται στο γραφείο για να μας δουν» σημειώνει με πικρία.

ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ Link άρθρου : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15241&m=A44&aa=2  ΒΗΜΑ 16-12-07

Επιστροφή στην αρχή

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: Ερείπιο η πλατεία, άφαντος ο Ηριδανός

Σκέτη καταστροφή είναι το αποτέλεσμα της ανάπλασης που επιχειρεί η εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Καταστροφή. Αυτή είναι η μόνη λέξη η οποία μπορεί να περιγράψει όσα έχουν συμβεί στο Μοναστηράκι τον τελευταίο καιρό κατά τη διάρκεια της ανάπλασης που επιχειρείται από την εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Το τμήμα της πλατείας στο οποίο είχε αρχίσει η επέμβαση έχει καταβυθισθεί, τα νερά του Ηριδανού έχουν χαθεί, η θολωτή κατασκευή που είχε εγκιβωτίσει ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή την κοίτη του έχει καταστραφεί και τόνοι λάσπης, μέσα στην οποία βρίσκονται και αρχαία, έχουν κατακλύσει τα πάντα. Και βεβαίως ούτε λόγος επί του παρόντος για αναπλάσεις, αναδείξεις και άλλα παρεμφερή, δεδομένου ότι προέχει η αποκατάσταση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκληθεί. Οσο για τον χρόνο παράδοσης της πλατείας, δεν μιλάει κανένας πλέον καθώς έχει μετατοπισθεί εκ των πραγμάτων στο απώτερο μέλλον. Φυσικά ουδείς ανακοίνωσε ό,τι έχει συμβεί. Παρ' ότι τα ανωτέρω έλαβαν χώρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στην πλατεία βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την αποκατάστασή της.

Είχε βρέξει πολύ καθ' όλη τη διάρκεια εκείνου του Σαββατοκύριακου. Και όταν το πρωί της Δευτέρας οι εργάτες πήγαν στο Μοναστηράκι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της νεροποντής και ίσως όχι μόνον. Τις προηγούμενες ημέρες το συνεργείο που εκτελεί το έργο είχε αρχίσει να αποξηλώνει τις σύγχρονες, επιφανειακές επιστρώσεις της πλατείας (από άσφαλτο και τσιμέντο). Δεδομένου όμως ότι τα εδάφη της περιοχής είναι χαλαρά - κάτι που όλοι γνωρίζουν λόγω και των μελετών οι οποίες έχουν γίνει για την Αττικό Μετρό -, το νερό το οποίο συγκεντρώθηκε είχε ως αποτέλεσμα τον καταποντισμό τους. Κοινώς το χώμα βούλιαξε και στην επιφάνεια της πλατείας δημιουργήθηκε μία τρύπα περίπου 5Χ4 μέτρα.

Εκτοτε: Αναζητείται ο Ηριδανός. Αναζητούνται αρχαία, τα οποία πιθανώς βρίσκονται μέσα στη λάσπη, δεδομένου ότι η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος. Ζητείται αναστήλωση της κατεστραμμένης θολωτής κατασκευής του. Ζητείται και τρόπος αποστράγγισης προκειμένου να μη φθάσει το παγιδευμένο νερό στις αποβάθρες του σταθμού.

Κατά την εκτέλεση ενός έργου ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι απορίας άξιον πώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία από την ΕΑΧΑ δεν είχε προβλέψει τις ειδικές συνθήκες που υφίστανται στην περιοχή και πώς προχώρησε στην αποξήλωση της πλατείας μη έχοντας εξασφαλίσει τη σταθερότητα του εδάφους. Ιδιαίτερα μάλιστα που δεν πρόκειται για απλό χώμα αλλά για αρχαιολογικά στρώματα. Τίποτε από αυτά δεν λειτούργησε στο Μοναστηράκι και βεβαίως υπεύθυνη για το αποτέλεσμα είναι η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, η οποία αποδείχθηκε, το λιγότερο, ανεπαρκής. Οσο για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο επιβλέπει μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο, τηρεί επίσης σιγήν ιχθύος.

Η επέμβαση της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά την καταστροφή πάντως ήταν άμεση. Σταμάτησε τις εργασίες και άρχισε την ανασκαφή. Διότι η αφαίρεση της λάσπης που έχει κατακλύσει τα πάντα επιβάλλεται να γίνει με τους κανόνες της αρχαιολογικής έρευνας. Και πράγματι οι αρχαιολόγοι της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχουν ήδη εντοπίσει ευρήματα. Οσο για τη στήριξη των εδαφών, το συνεργείο τοποθέτησε κατ' αρχάς μεταλλικούς μικροπασσάλους προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αρχαιολόγων και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της καθίζησης. Εν συνεχεία ένα πλαίσιο αντιστήριξης από τσιμέντο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω από το βαθύ άνοιγμα.

Υγρασία έχει ήδη εμφανισθεί στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στις αποβάθρες του σταθμού του μετρό. Το νερό που έχει εγκλωβιστεί στα εδάφη προσπαθεί να βρει τρόπους διαφυγής. Κάποιος λοιπόν πρέπει να προλάβει... Οι αντλίες που λειτουργούν δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Τέλος, επιβάλλεται η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που τα νερά του Ηριδανού «χάνονται». Τουναντίον. Οταν το 2000 στέρεψε ξαφνικά η κοίτη του, η οποία είναι ορατή σε ένα τμήμα της στον Κεραμεικό, αιτία ήταν η Αττικό Μετρό, αφού οι εργασίες διάνοιξης του σταθμού στο Μοναστηράκι ανέκοψαν τη ροή του. (Εκτοτε και προς απογοήτευση των επισκεπτών του Κεραμεικού το νερό που κυλά δεν είναι του Ηριδανού αλλά «απλό» νεράκι). Η κοίτη του Ηριδανού στο Μοναστηράκι εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1992 σε βάθος από 5,72 μ. ως 6,44 μ., μήκος 12,94 μ. και με πλάτος 2,80 μ. Στην αρχαιότητα, ως και την παλαιοχριστιανική εποχή, πάνω από την πλινθόκτιστη θολωτή κατασκευή που τον σκεπάζει περνούσε ένας δρόμος. Εκατέρωθεν αυτού μάλιστα υπήρχαν σπίτια, εργαστήρια και αποθηκευτικοί χώροι.

Στον περιορισμένο χώρο της πλατείας σήμερα η πραγματικότητα αναπτύσσεται στην επιφάνειά της αλλά και υπογείως. Και δεν είναι η καλύτερη που θα επιθυμούσε κανείς. Κάθε ανατροπή των σχεδίων και κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται - ατύχημα ή όχι - φέρνει την υπόθεση πίσω. Ενα έργο διαρκώς υπό κατασκευή.

Το «γεφύρι της Αρτας» στήθηκε στην Αθήνα

Αγνωστο είναι σήμερα πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρίου. Από το 1998, όταν προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωσή της - εγκαίρως, όπως θεωρούσαν τότε, προκειμένου να είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες -, χρονολογείται η περιπέτειά της αλλά φως στο τούνελ δεν διαφαίνεται. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν από τη μελέτη, η οποία παρ' ότι αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό υπέστη μεγάλη κριτική. Μόλις πέρυσι ο υπουργός Πολιτισμού τότε κ. Γ. Βουλγαράκης ανακοίνωνε από τα γραφεία της ΕΑΧΑ, παρόντος και του προέδρου της εταιρείας κ. Κ. Γριβέα, ότι τα έργα θα άρχιζαν τον Μάιο (του 2007) και θα ολοκληρώνονταν μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο. Παρακάμπτοντας την εκ νέου καθυστέρηση που και πάλι υπήρξε, το «ατύχημα» που συνέβη στην πλατεία αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα - και χρονικά αλλά και οικονομικά. Αμφιβολίες διατυπώνονται και για την αποτελεσματικότητα της παραλληλόγραμμης «τομής», η οποία έχει κατασκευαστεί επί της πλατείας προκειμένου να καθίστανται ορατά, υποτίθεται, τα αρχαία. Το τζάμι το οποίο την καλύπτει είναι θολό και η ορατότητα στον Ηριδανό μηδενική.
Link άρθρου
: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15328&m=A46&aa=1

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΚΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

 03 . 04 . 2008

  Η  απομάκρυνση του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου Αθηναίων από την Πλάκα άνοιξε το δρόμο για την χαλάρωση των ελέγχων  εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος που προστατεύει την περιοχή . Τώρα φεύγει και το Γραφείο του Υ . ΠΕ . ΧΩ . Δ . Ε . Αυτό  θα οδηγήσει στην τελική αναίρεσή του Διατάγματος και στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου .

 Η προστασία και η ανάδειξη της Πλάκας βασίστηκαν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος   (αρχικό Π . Δ . /30 . 9 . 82 σημερινό Π . Δ . 5 . 10 . 93)  περί χρήσεων γης . Για την  εφαρμογή και τον έλεγχο του πρωτοποριακού αυτού Π . Δ . ιδρύθηκε το Γραφείο Περιοχής Πλάκας το οποίο σύντομα εγκαταστάθηκε στη γειτονιά . Η φυσική παρουσία του εντεταλμένου οργάνου ελέγχου ανταποκρινόταν τόσο στην ιδιαιτερότητα της περιοχής όσο και στα σύγχρονα διοικητικά πρότυπα .

 Με την δημιουργία  των πολεοδομικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, το Γραφείο Πλάκας  χωρίστηκε σε αυτό του Δήμου, που ανέλαβε τις πολεοδομικές αρμοδιότητες και αυτό του Υ . ΠΕ . ΧΩ . Δ . Ε .   στο οποίο περιήλθε ότι αφορούσε τις χρήσεις γης .

 Η πρώτη αυτή διάσπαση δημιούργησε μια αρχική δυσχέρεια στην εφαρμογή του Διατάγματος η οποία σύντομα ξεπεράστηκε με την στενή συνεργασία των δύο γραφείων τα οποία στεγάζονταν στο  κτίριο της οδού Κυρρήστου  6 στην Πλάκα .

 Πρόσφατα, παρά τις διαμαρτυρίες των φορέων της Πλάκας, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην απομάκρυνση του Πολεοδομικού  Γραφείου του από την  γειτονιά  για να το  συγχωνεύσει με τις υπόλοιπες υπηρεσίες  στην οδό Σωκράτους .  

 Οι πληροφορίες μας είναι ότι σύντομα θα απομακρυνθεί και το Γραφείο Πλάκας του Υ . ΠΕ . ΧΩ . Δ . Ε .   που προορίζεται να ¨εξαφανιστεί ¨  και αυτό κάπου στο Υπουργείο .

 Η Πλάκα απογυμνώνεται  από  τα θεσμικά όργανα ελέγχου και γίνεται πολύ πιο ευάλωτη στις συνεχείς, καθημερινές πιέσεις του κάθε οργανωμένου ή όχι συμφέροντος . Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας θεωρεί ότι  η απομάκρυνση των Γραφείων από την γειτονιά κυοφορεί κινδύνους ολίσθησης στο γνωστό αμαρτωλό παρελθόν και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την κατοικία, την υποβάθμιση της γειτονιάς  και την  καταστροφή του παραδοσιακού χαρακτήρα της .

Αναστασία Αριτζή

Τμήμα Επικοινωνίας  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τηλ: 210 3225245, εσωτ . 8

Email: sepi@ellinikietairia . gr

Επιστροφή στην αρχή

Οι γεωργοί της... ταράτσας

Φυτεύουν στις αυλές, σε γλάστρες και στα μπαλκόνια όχι μόνο καλλωπιστικά φυτά αλλά και βότανα, μυρωδικά, χόρτα, ακόμα και μανιτάρια. Νιώθουν κοντά στη φύση και, όπως λένε, φέρνουν και «καθαρά» προϊόντα στο πιάτο τους

Είναι οι αγρότες της... ταράτσας. Οι καλλιεργητές της... αυλής. Τα μπαλκόνια τους μοσχοβολούν μέντα, δεντρολίβανο και θυμάρι.

Ανθρωποι με μεράκι, που στις γλάστρες και στους κήπους τους δεν βρίσκεις μόνο καλλωπιστικά φυτά, αλλά και βότανα, μυρωδικά, χόρτα μέχρι και μανιτάρια.

Οι... γεωργοί των πόλεων είναι αρκετοί και με αυτόν τον τρόπο νιώθουν πως είναι κοντά στη φύση, ενώ παράλληλα φέρνουν την ποιότητα στο πιάτο τους, όπως λένε. Ο μαϊντανός μυρίζει μαϊντανό και η σάλτσα πέστο, που φτιάχνουν με τα προϊόντα τους, μυρίζει φρέσκο βασιλικό. Μικρές λεπτομέρειες που, όμως, κάνουν τη διαφορά.

Εδρα της... «επιχείρησης» οπουδήποτε, μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας. Πλάι στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τις δορυφορικές κεραίες φυτρώνουν κάθε λογής βότανα και λαχανικά. Για κάποιους είναι χόμπι, αγχολυτικό και για άλλους τρόπος εξασφάλισης υγιεινής τροφής, απαλλαγμένης από λιπάσματα και χημικά.

Στα... «χωράφια» τους μας ξεναγούν δύο κύριοι, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους καλλιεργεί τα προϊόντα της αρεσκείας του.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ
Μέντα σε θερμοκήπιο

Η πρόσβαση στη μικρή ταράτσα δεν είναι και τόσο εύκολη. Οι εξωτερικές σιδερένιες σκάλες είναι σχεδόν κάθετες. Τίποτα δεν σε προϊδεάζει για τη μικρή έκπληξη που σε περιμένει εκεί. Ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε να φανταστεί πως σε μία μικροσκοπική ταράτσα στου Ψυρρή, ανάμεσα σε άλλες ταράτσες παλιών κτιρίων, καλλιεργούνται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο κυρίως μέντα και λίγο θυμάρι, δεντρολίβανο και τάραγκον (εστραγκόν); Και το πιο περίεργο είναι πως αυτά τα βότανα δεν τα καλλιεργεί μία νοικοκυρά μαζί με τα άλλα της φυτά, αλλά ο ιδιοκτήτης του κουβανέζικου κλαμπ ρέστοραν «Cubanita», που θέλει να δώσει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στα ποτά και σε ορισμένα φαγητά που σερβίρονται στο μαγαζί του.

«Οταν άνοιξα το μαγαζί το 1999, δεν έβρισκα εύκολα μέντα, που τη χρησιμοποιούμε κυρίως για το μοχίτο. Το κοκτέιλ αυτό είναι το χαρακτηριστικό κουβανέζικο ποτό και φτιάχνεται από ρούμι, φυσικό χυμό λεμόνι και λάιμ, μαύρη ζάχαρη, σόδα και φρέσκα φύλλα μέντας. Γι αυτόν τον λόγο έφερα γλαστράκια με μέντα από την Κούβα, την οποία αρχικά καλλιεργούσα στην αυλή του σπιτιού μου στη Βούλα.

Η μέντα θέλει ήλιο και ζέστη και γι αυτό αργότερα έφτιαξα αυτό το μικρό θερμοκήπιο στην ταράτσα του κλαμπ. Τώρα έχω 60 γλάστρες και λίγες ακόμη με θυμάρι, δεντρολίβανο και τάραγκον, που τα χρησιμοποιούμε σε κάποιες συνταγές. Η μέντα που αγόραζα, προτού καλλιεργήσω τη δική μου, μύριζε άσχημα και αυτό οφειλόταν στα φυτοφάρμακα, όπως μου είπαν οι γεωπόνοι. Ενώ αυτή η μέντα μοσχομυρίζει και δίνει μοναδικό άρωμα», εξηγεί ο κ. Παπακώστας, ιδιοκτήτης του κλαμπ «Cubanita».

ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΘΝΟΣ 5/4/08

Επιστροφή στην αρχή

Από το αυτί στο... ταμείο οι ρυπαίνοντες

«Εκστρατεία» για την εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας, που στηρίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη.

Ο νέος κανονισμός καθαριότητας προβλέπει πρόστιμα για τους ρυπαίνοντες την Αθήνα, τα οποία κυμαίνονται από 20 έως και 9.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του δήμου, μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί περίπου 1.500 πρόστιμα, κυρίως σε καταστήματα και επιχειρήσεις για το λεγόμενο «εμπορικό σκουπίδι».
Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων άρχισε τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε καταστηματάρχες και στους πολίτες, με χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.
Τα ενημερωτικά φυλλάδια είναι σε έξι γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η κινεζική (!) και περιλαμβάνουν πλήρη κατάλογο των παραβάσεων, με τα αντίστοιχα επιβαλλόμενα πρόστιμα.
Το μικρότερο πρόστιμο των 20 ευρώ επιβάλλεται σε όσους συλλαμβάνονται να αποθέτουν σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους και σε όσους ρίχνουν χαρτιά ή άλλα αντικείμενα στους δρόμους ή σε κοινόχρηστους χώρους.
Πρόστιμο 500 ευρώ προβλέπεται για κατάληψη δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου από σκάφες μπάζων ενώ από 500 έως 2.000 ευρώ κυμαίνεται το πρόστιμο για ρίψη οικοδομικών υλικών σε δάση, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.
Τα υψηλότερα πρόστιμα επιβάλλονται για εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη μπάζων από εργολάβους ή άλλους επαγγελματίες σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους (6.000 ευρώ) και 9.000 ευρώ για την ανάμιξη μολυσμένων νοσοκομειακών αποβλήτων με τα κοινά οικιακά απορρίμματα.

Μ.Σ.     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2008

Επιστροφή στην αρχή

Πουλούν, αγοράζουν και σνιφάρουν!

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Μαύρο, χασίσι, πρέζα... 20 ευρώ. «Ατιμε, θα σε σκοτώσω. Τη βάρεσα και δεν την άκουσα». Λέξεις που εύκολα ακούς έτσι και περπατήσεις μέρα μεσημέρι στη Γερανίου, στην Αναξαγόρα, στη Μενάνδρου. Ναι, εκεί... κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, στην καρδιά της Αθήνας πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο, στην πλατεία Θεάτρου.
*Περπατάς, σκοντάφτεις, μπερδεύεσαι σε ανθρώπους, σκουπίδια, σύριγγες. Νέα παιδιά σε κοιτούν με απλανές βλέμμα ρουφώντας από καλαμάκια τον θάνατο και άλλα λιπόθυμα στα πεζοδρόμια απλά προσπερνιούνται. Αφαντη η πολιτεία.

*Συνονθύλευμα λαών: Πακιστανοί, Αφρικανοί, Σύριοι, Ινδοί, Ελληνες, όλοι υπό την κυριαρχία του «απόλυτου μονάρχη» της περιοχής... της ηρωίνης. Πωλείται - αγοράζεται - διαπραγματεύεται - χρησιμοποιείται, πολύ πιο εύκολα και πιο συχνά απ' ό,τι τα λαθραία τσιγάρα, λίγο πιο πάνω στην οδό Αθηνάς.
*Το ναρκοπάζαρο της Αθήνας. Ο σκουπιδότοπος των ψυχών. Εκεί κατέληξαν οι «κολασμένοι» μετά τον διωγμό τους από την Ομόνοια, και την Κουμουνδούρου. Οι πλατείες «ευπρεπίστηκαν» και έτσι στα στενοσόκακα της Γερανίου ο θάνατος στήνει χορό και δίπλα του βρίσκουν καταφύγιο οι «εξόριστοι» της «καθαρής» Αθήνας.

*«Θέλεις φάρμακο; Φτηνό! Για σένα μόνο 40 ευρώ, δύο καρτέλες "μπουμπλέ", όλη η πιάτσα ξέρει τι καλό φτιάξιμο πουλάει ο Ζακίρ...».
Οι έμποροι με σκανδαλώδη ευκολία γεμίζουν τις τσέπες τους, ενώ οι ελάχιστοι έλληνες μαγαζάτορες που απέμειναν, προσπαθούν να παίξουν εκείνοι τον ρόλο της δίωξης ναρκωτικών.

Στέκι η μονάδα ΟΚΑΝΑ
*Την εικόνα του παραλόγου πλαισιώνει η μονάδα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Σοφοκλέους. Μια από τις μονάδες για τα «βαριά περιστατικά», που κάνουν παράλληλα χρήση. Εχει γίνει στέκι των εμπόρων αφού μέχρι και στο διάδρομο της μονάδας δεν διστάζουν να διαπραγματεύονται τις ουσίες.

*Ενας βιοτέχνης που ζει στην περιοχή από το 1960 μας λέει: «Κάποτε εδώ μύριζε αγιόκλημα. Αυτή η κατάρα μας θερίζει 9 χρόνια τώρα. Για όλα εμείς φταίμε.
»Οι πολιτικοί είναι αποδεδειγμένο ότι μισούν αυτό τον τόπο. Ο δήμαρχος στέλνει την δημοτική αστυνομία να μοιράσει κλήσεις για παράνομη στάθμευση (!) Μαζέψαμε υπογραφές, τις κοινοποιήσαμε στο υπουργείο Δ. Τάξης, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών, στο τμήμα Ακρόπολης, στο Δήμο Αθηναίων. Χαμένος χρόνος, χαμένες οι δουλειές μας, χαμένη και η ζωή μας!

»Πριν από πέντε χρόνια έδιωξαν τους Ελληνες για 40.000 ευρώ αέρα και 1.500 ενοίκιο τον μήνα δίνοντας τα μαγαζιά στους "Κινέζους". Εμείς απομείναμε μόνο και με σιδερένια κάγκελα για να προστατευτούμε».
*Οδός Γερανίου, δύο το μεσημέρι. Οι αστυνομικοί αλλάζουν βάρδια, ο δρόμος γεμίζει. Μέσα σ' ένα πεντάλεπτο μετρήσαμε δέκα προτάσεις για να αγοράσουμε σκόνη. Ολα σε κοινή θέα, εμπόριο, χρήση, χρήματα που αλλάζουν χέρια, χέρια που τρυπιούνται, χωρίς φόβο, άλλωστε είναι γνωστό ότι οι φυλακές γεμίζουν με τους χρήστες και όχι με τους εμπόρους.

*Ξαφνικά μάς σπρώχνουν. Ολοι τρέχουν, αδειάζει ο τόπος, ακούμε σειρήνες και το ασθενοφόρο να σταματά. Ανεβάζουν κάποιον που δυστυχώς είναι νεκρός. Σε δέκα λεπτά όλα αρχίζουν από την αρχή, το αλισβερίσι, το μέτρημα, το «βάρεμα».
*Εδώ ήταν κάποτε η πηγή της τυπογραφίας, μας εξηγεί ένας από τους τυπογράφους της Γερανίου: «Τώρα εμείς πηγαίνουμε στους πελάτες, αυτοί φοβούνται να πλησιάσουν εδώ. Πληρώνουμε σεκιουριτάδες να μας φυλάνε».

Μας δείχνει το κινητό του, κατεβάζει ονόματα, Βασίλης, Πέτρος, Γιάννης, όλοι «ζητάδες»: «Δεν παίρνουμε το 100, αυτά τα παιδιά έρχονται να μας βοηθήσουν χωρίς εντολή από την υπηρεσία. Στους Ολυμπιακούς όλα ήταν ήρεμα, τότε γιατί καθάρισαν την περιοχή και τώρα δεν μπορούν;»
*Δίπλα μας ένα εικοσάχρονο κορίτσι τη ρουφάει με το καλαμάκι. Της δίνουμε ένα φυλλάδιο που έχουμε πάρει από την μονάδα του ΟΚΑΝΑ για ασφαλή χρήση... δεν καταλαβαίνει, το πετάει.
«Το χειρότερο της όλης υπόθεσης είναι πως η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Οι έμποροι δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης λες κι έχουν σίγουρη κάλυψη», μας λέει ο Τ. Κ. που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, δίνοντάς μας τη μήνυση που κατέθεσε στις 9-7-2007, κατά του αστυνομικού διευθυντή και του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ακροπόλεως: «Κάθε πρωί η ίδια εικόνα ανοίγοντας την πόρτα, οκτώ με δέκα άνθρωποι πεταμένοι δεξιά αριστερά μέσα στα σκουπίδια.
Δεν προλαβαίνουν!
*Καθημερινά καμένο το σκαλοπάτι μου από τις φωτιές προκειμένου να επεξεργαστούν τη δόση τους κάνοντας την "φριμπέ". Οταν κατέθεσα την καταγγελία, μου απάντησαν: "τέτοιες αιτήσεις έχουμε πάρει σωρεία, αλλά τι να κάνουμε, δεν προλαβαίνουμε"».
*Νύχτωσε, τα ρολά κατεβαίνουν στα τρία ελληνικά σπίτια που απέμειναν στην περιοχή. Επιταχύνουν το βήμα τους και οι λιγοστοί πελάτες στις βιοτεχνίες. Στη Μενάνδρου το λεωφορείο δεν μπορεί να στρίψει από τον κόσμο. Αφήνουμε πίσω μας αυτή την άγνωστη Αθήνα. Πονάει η εικόνα της...

rpsoul@enet.gr  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/03/2008

Επιστροφή στην αρχή

Αρχαιολογικός θησαυρός στην Πλάκα

Για παράβαση του νόμου «περί προστασίας Αρχαιοτήτων» κατηγορείται ο 70χρονος Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συνελήφθη καθώς σε έρευνα που έγινε στο σπίτι όπου διαμένει στην περιοχή της Πλάκας, κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας εντόπισε μαρμάρινα αντικείμενα, αρχαία νομίσματα και θρησκευτικά κειμήλια τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και δεν είχαν δηλωθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κατασχέθηκαν συγκεκριμένα 24 μαρμάρινα αντικείμενα (κιονόκρανα, επιτύμβια), 11 πήλινα αντικείμενα (αρύβαλοι - λήκυθοι), 9 αρχαία νομίσματα (χρυσά ασημένια και χάλκινα), 4 εικόνες διαφόρων διαστάσεων, 4 θρησκευτικά βιβλία του 17ου και 18ου αιώνα, ένα γυάλινο αγγείο, ένας χάλκινος σταυρός, μια χάλκινη λειψανοθήκη και ένα χάλκινο δακτυλίδι το οποίο φέρει πολύτιμο λίθο.

Ο κ. Καρράς χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και αύριο αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή. Aπό το ΥΠΠΟ έγινε χθες γνωστό ότι τα ευρήματα εξετάστηκαν από τον έφορο Ακροπόλεως κ. Αλέξανδρο Μάντη, καθώς και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Καθημερινή 9-4-08

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

 Θέμα: Για ποιο λόγο χτυπιέται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού;

                 Κατά περίεργη «σύμπτωση» μια εβδομάδα πριν από τον επίσημο εορτασμό 35 ετών προσφοράς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ προς την κοινωνία στους χώρους του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Ευάλωτη Γη» στο Μέγαρο Μελά την Τρίτη 15 Απριλίου, έγινε αιφνιδιαστική κάθοδος στα γραφεία μας, όπου δήθεν «ανακαλύπτονται» αρχαία αντικείμενα, με την επίσημη πλέον καταγγελία ότι έχουν «υπεξαιρεθεί» . Γιʼ αυτά τα αρχαία όμως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει έγγραφα από το 1989 όπου ο τότε Προϊστάμενος της Εφορείας γράφει:

                «Η σημασία των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν τελευταία μέσα στα πλαίσια των αρχαιολογικών λειψάνων της περιοχής είναι προφανής . Είναι λοιπόν εντελώς αυτονόητο ότι πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν ορατά και προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και να αξιοποιηθούν με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του ημιυπόγειου του κτιρίου . Τούτο θα μπορούσε να γίνει εάν αποφασιστεί η διάθεση των χώρων αυτών για εκθέσεις, περιοδικές ή μόνιμες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος χώρος πολιτισμού όπου θα είναι φανερή η συνέχεια από την κλασσική-ελληνιστική εποχή στη ρωμαϊκή βυζαντινή και από εκεί στην Τουρκοκρατία και στα νεώτερα χρόνια . »

                Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ τήρησε την υποχρέωσή της στο ακέραιο . Κατά την περασμένη εικοσαετία χιλιάδες μαθητές σχολείων και άλλοι επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους αυτούς . Μετά την «έρευνα» της περασμένης εβδομάδας και τον σχηματισμό κατηγορίας κατά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ζήτησε χθες,  10 Απριλίου, με εξώδικο, να αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία όλα αυτά τα διάσπαρτα κινητά μέλη από τους υπόγειους χώρους των γραφείων της .

                Δίκαια διερωτόμαστε, ποια κριτική που έχουμε κατά καιρούς ασκήσει στη Διοίκηση έχει τόσο πολύ ενοχλήσει ώστε κάποιοι να μετέρχονται τόσο φανερά ανεπίτρεπτές μεθόδους καταγγελίας και δημοσίου διασυρμού . Δίκαια θα αναμέναμε, και ακόμα αναμένομε από τις αρχές, αντί καταγγελίας, τουλάχιστον δημόσια αναγνώριση για το έργο που επιτελέσαμε .

Πληροφορίες: Βασίλης Δωροβίνης, τηλ . 210-3225245, 210-7700362

 

Αγαπητοί φίλοι,

 Σας περιμένουμε όλους στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, την Τρίτη, 15 Απριλίου και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μελά!

Νελίνα Καπετσώνη

Τμήμα Επικοινωνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

τηλ. 210 3225245, εσωτ. 4 email: sepi@ellinikietairia.gr

 

Συμπαράσταση και υποστήριξη στον Κ. Καρρά

Την έντονη αντίδραση πολιτών προκαλεί η περιπέτεια του προέδρου της ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κ. Καρρά μετά την εξονυχιστική ολοήμερη έρευνα την περασμένη Δευτέρα στην κατοικία του και την κράτησή του μέχρι και χθες για "παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων". Την Τρίτη επαναλήφθηκε το σκηνικό στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας. Σε επιστολή συμπαράστασης οι υπογράφοντες-ουσες εύχονται να λειτουργήσουν οι θεσμοί, όπως πρέπει με σεβασμό στο γράμμα και πνεύμα του νόμου και στα ατομικά δικαιώματα.

Το κείμενο συμπαράστασης έχει ως εξής: "Ο Κώστας και η Λυδία Καρρά έχουν αφοσιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με διαρκή και επίπονη προσπάθεια, κυρίως μέσα από τα όργανα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ως στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας, ιδίως ο Κώστας Καρράς ως πρόεδρός της, έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάδειξή της ως πρωταγωνιστή ευγενών αγώνων για την προστασία του φυσικού και τεχνητού περίγυρού μας που απειλείται από την ατομική ασυδοσία και τη συλλογική αδιαφορία.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καρράς, ως ιδρυτής και αντιπρόεδρος της Society for the Protection of Greek Heritage (SPGH) στην Αμερική, σε συνεργασία με την πρόεδρο της οργάνωσης αυτής, εξασφάλισε την επιστροφή του περίφημου Μυκηναϊκού θησαυρού των Αηδονιών που κοσμεί σήμερα μουσεία του τόπου μας.

Μας προκαλεί για τον λόγο αυτό μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη το νέο της αιφνίδιας και εξονυχιστικής έρευνας της κατοικίας τους, της διενέργειας ανάκρισης σε βάρος του Κώστα Καρρά για τυχόν παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, και της υποχρεωτικής διανυκτέρευσης του Κώστα στο κρατητήριο. Είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε για τη συγκυρία, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη εορτή των 35 χρόνων δράσης της Ελληνικής Εταιρείας.

Εκφράζουμε την αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξή μας στον Κώστα και στη Λυδία Καρρά και την ευχή ότι οι θεσμοί της χώρας μας θα λειτουργήσουν όπως πρέπει με σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου και στα ατομικά δικαιώματα".

Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει (η διεύθυνση προς συλλογή υπογραφών είναι paralogiadikia@gmail.com): Στάθης Ποταμίτης, Μιχάλης Κακογιάννης, Χαράλαμπος Μπούρας, Εύη Τουλούπα, Περγάμου Ιωάννης, Χρύσα Μαλτέζα, Διονύσης Φωτόπουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Γιανναράς, Πέτρος Θέμελης, Kωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Λίλα Μαραγκού, Νάσος Βαγενάς, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Άνδρος Κυπριανού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαριάννα Παναγιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Μάγια Τσόκλη, Νίκος Ευθυμιάδης, Στάμος Φαφαλιός, Μαρία Εμπειρίκου, Ανδρέας Ποταμιάνος, Εύη Μελά, Αριστοτέλης Φρυδάς, Καλλιόπη Λεμού, Ανδρέας Παπανδρέου, Στράτης Στρατήγης, Νίκος Μουζέλης, Θάλεια Δραγώνα, Ελένη Φίλωνος, Αλέξανδρος Φίλωνος, Aμαλία Ζέπου, Γκρέτα Ζέπου, Κώστας Ζέπος, Γιάννης Κούτσης, Λένα Κούτση, Γιώργος Κούτσης, Χρύσση Ιγκλέση, Λουκάς Τσούκαλης, Θάνος Βερέμης, Θεόδωρος Κουλουμπής, Ζωή Παπαδοπούλου-Κουλουμπή, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Ριχάρδος Σωμερίτης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ντίνος Αρκουμάνης, Ειρήνη Αρκουμάνη, Ηλίας Γούναρης, Σωτήρης Μουσούρης, Ελένη Σταυροπούλου, Γιώργος Μομφεράτος, Γιώργος Ποταμιάνος, Μάρκος Κομονδούρος, Λώρη Κομονδούρου, Τζάνετ Γουίλλιαμς, Αλέξανδρος Τσαγκαμίλης, Ανδρέας Ζομπανάκης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Φιόνα Μπάκα, Σόφκα Ζινόβιεφ, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χριστίνα Δωρή, Όλγα Αυγουστάτου, Εύη Αηδονοπούλου, Αλέξανδρος Ζαγοραίος, Άννα Ανδρεάδη, Στρατής Ανδρεάδης, Ρέα Ποταμίτη, Στέλιος Ποταμίτης, Ελένη Στράτου, Φαίδων Στράτος, Χάρις Καλλιγά, Αλέξανδρος Καλλιγάς, Ντόλλα Νομικού, Πέτρος Νομικός, Ειρήνη Φαφαλιού, Παυλίνα Λάμψα, Σόνια Μεταξά, Ηλίας Γούναρης, Ελένη Στράτου, Φαίδων Στράτος, Ντόλλα Νομικού, Πέτρος Νομικός, Γιάννης Χατζηπατέρας, Darcy Χατζηπατέρα, Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, Ντόρα Μασουρίδη, Αντώνιος Μασουρίδης, Νίνα Κουτσουδάκη, Δημήτριος Κουτσουδάκης, Μαρία-Ιωάννα Κουτσουδάκη, Λίζα Κουτσουδάκη, Γιώργος Κουτσουδάκης, Ελίνα Κουτσουδάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Αριάννα Καρακώστα, Άρης Σταματόπουλος, Μάνια Σταματοπούλου, Μάνθος Μαυρομμάτης, Κάτια Τσαουσάνη, Φωκίων Ποταμιάνος, Ιωάννα Στράτου, Ιάσων Στράτος, Χριστόφορος Στράτος, Αλεξάνδρα Σουγιουτζόγλου, Φίλιππος Στράτου, Μαρίνα Κοκκοτού, Αλεξάνδρα Στράτου, Ειρήνη Μολφέση, Άλκης Κούρκουλας, Εντμέ Λεβέντης, Παύλος Αποστολίδης, Μάγδα Αποστολίδη, Ελένη Ρεμποτσάκου, Άννα Κοσμετάτου, Σπύρος Κοσμετάτου, Αλεξάνδρα Βουβουσήρα, Νάντια Ποταμιάνου, Φλερ Ποταμιάνου, Ελένη Ποταμιάνου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αμαλία Στράτου, Μαρία Λιαρίκου, Σωτηρής Λιαρικού, Γιάννης Βεζύρογλου, Νόρα Βεζύρογλου, Άννα Βεζύρογλου, Λουίζα Λεβέντη, Αναστάσης Λεβέντης, Μιριάμ Λεβέντης, Νικόλας Λεμός, Ειρήνη Λεμού, Δήμητρα Σακκάτου, Κορντήλια Μάντεν, Νταβίνα Ντάττον, Χρηστίνα Ντάττον, Θεόδωρος Σαρρής, Αλέξανδρος Φιλιππίδης, Λαλίνε Πιερράκου, Μαρίκα Λεμού, Χρήστος Λεμός, Νίκος Οικονόμου, Καλλιρρόη Οικονόμου, Νατάσσα Ζούκα, Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, Βασίλης Πεσματζόγλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Καίρη, Λεωνίδας Κόλλα, Ηρώ Κόλλα, Άννα Διαμαντοπούλου, Εμμανουήλ Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Κέδρος, Μαριλένα Φρανγκούλη, Ολυμπία Κέδρου, Τρύφων Κέδρος, Γιώργος Χαιαλίδης , Νίνα Χαιαλίδη, Κορίνα Πατέλη, Γιάννης Κολιόπουλος, Χριστίνα Κολιοπούλου, Γιώργος Λαιμός, Νατάσσα Λαιμού, Λένα Κουγέα, Ασπασία Λοϊζου, Φανή Ράπη, Μαρκέλλα Χαρίση, Δέσποινα-Αμαλία Στρατήγη, Κώστας Κουρτίδης, Μάνος Καρακώστας, Μάρω Λάγια, Δανάη Σταματίου, Μιχάλης Ηλιάδης, Ρίγας Τζελέπογλου, Εμμανουέλλα Μαγκανάρη, Γιάννης Φασώλης, Δέσποινα Μόσχου, Ευάγγελος Τέμπος, Βούλα Μπόλου, Γιάννης Στεφανίδης, Ιωάννα Βερνίκου, Φανή Μαλούχου, Δανάη Παπασταμάτη, Νάγια Νταουνουαρντ,

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 10/4/08

Επιστροφή στην αρχή

Στην Κλαυθμώνος το «σπίτι των μηχανικών»

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ αίτημα των μηχανικών, να αποκτήσει δηλαδή ιδιόκτητη στέγη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Τα σχέδια λένε ότι αυτό θα γίνει στο οικόπεδο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας Κλαυθμώνος, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5. Ο χώρος αυτός σήμερα μοιάζει μάλλον με σκουπιδότοπο παρά με οικόπεδο.

Ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αναμένεται να αποφασίσει για την ανταλλαγή του με οικόπεδο επιφάνειας 1.738,23 τ.μ. που ανήκει στο ΤΕΕ και βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής.

Για το οικόπεδο της πλατείας Κλαυθμώνος είχε γίνει πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ αμέσως μετά έγινε και δημοπράτηση για την κατασκευή νέου κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά η υλοποίησή του αναβλήθηκε επειδή στο οικόπεδο βρέθηκαν τμήματα της αρχαίας πόλης. Έπειτα από την αρχαιολογική έρευνα το οικόπεδο αποδεσμεύτηκε, αλλά παρ΄ όλα αυτά το ΤΕΕ σκοπεύει να αναθεωρήσει την αρχιτεκτονική μελέτη κατά τρόπο που θα βοηθήσει στη διατήρηση και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων, δηλαδή να κάνει ένα έργο αντίστοιχο με εκείνο της Εθνικής Τράπεζας.

Τα σχέδια

Με τη λύση αυτή θα μπορέσει να κατασκευαστεί το κτίριο του ΤΕΕ στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλες τις υπηρεσίες του, θα δημιουργηθούν σύγχρονες βιβλιοθήκες και ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο προς εξυπηρέτηση όλων των μηχανικών και φιλοξενία των πολλών εκδηλώσεων που οργανώνονται από το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών κάθε χρόνο. Παράλληλα, θα βελτιωθεί και το κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ και θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι με την ανάλογη λειτουργικότητα, ώστε το πλήθος των μηχανικών που καθημερινά προσέρχεται για τις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και συνταξιοδότησης να εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα.

 ΤΑ ΝΕΑ 11-4-08

Επιστροφή στην αρχή

Οι νεραντζιές έγιναν παρελθόν

Αντιδράσεις σε Παγκράτι, Εξάρχεια και Κολωνάκι γιατί αντικαταστάθηκαν με ξενόφερτα δέντρα

Στροφή σε ξενόφερτα δέντρα κάνουν οι δήμοι του Λεκανοπεδίου, αντικαθιστώντας ελληνικά φυτά που επί δεκαετίες έδιναν πράσινες ανάσες σε πεζοδρόμια και πλατείες. Στο Παγκράτι, τα Εξάρχεια και πρόσφατα στο Κολωνάκι, οι κάτοικοι είδαν τις γνώριμες νεραντζιές να... εξαφανίζονται μέσα σε μια νύχτα. Τη θέση τους πήραν άλλα δέντρα, όπως οι βραχυχίτωνες που τοποθετήθηκαν στην οδό Κανάρη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση nmoutousi@dolnet.gr

«Δεν πρόκειται για κοπή αλλά για απλή αντικατάσταση και καλλωπισμό», αναφέρουν σε έγγραφά τους οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Αν και ο βραχυχίτωνας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και καλύπτει κάποιες από τις προδιαγραφές επιβίωσης στη... ζούγκλα της Αθήνας, οι ενστάσεις για την επιλογή δεν λείπουν. «Ας φυτέψουμε μερικά δέντρα εκεί όπου δεν υπάρχουν και μετά ας δούμε την αντικατάσταση των υφισταμένων», σχολιάζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Λάλας. «Οι νεραντζιές είναι ανθεκτικό δέντρο, μυρίζουν όμορφα την άνοιξη και έχουμε νεράντζια να... πετάμε και στις διαδηλώσεις, όπως κάναμε παλιά», σημειώνει γελώντας!

Ανάλογη είναι και η άποψη του καθηγητή Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Χρονόπουλου. «Αντίθετος με τη φύτευση βραχυχιτώνων δεν

είμαι, αλλά έχει άλλη χάρη η νεραντζιά. Έχει ένα άνθος, θυμίζει την παλιά Αθήνα, μετά παραμένουν οι καρποί της και δίνουν χρώμα στο τοπίο».

Όπως αναφέρει ο κ. Χρονόπουλος, πέραν των αισθητικών, τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων φυτών είναι πολλά: οι ιδιαίτερες συνθήκες από πλευράς ρύπανσης και θερμοκρασιών, οι κίνδυνοι προσβολής από έντομα και άλλα μικρόβια, το υπέδαφος, αλλά και το πλάτος των πεζοδρομίων.

Τυχαίες τοποθετήσεις

«Τα φυτά από το εξωτερικό έρχονται- τις περισσότερες φορές- χωρίς έλεγχο», υποστηρίζει ο κ. Χρονόπουλος. «Κάποιες φορές γίνονται τυχαία οι επιλογές, κάποιοι προωθούν συγκεκριμένα φυτά», υποστηρίζει ο γεωπόνος Γιώργος Ζεβελάκης και φέρνει το ως παράδειγμα το εξής: «Φύτεψαν φίκους Μελβούρνης και με τον πρώτο παγετό ξεράθηκαν. Είναι πανάκριβα φυτά».

Τυχαία, όμως, είναι και η τοποθέτηση των δέντρων. «Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έχουν τοποθετηθεί στο μεσαίο κράσπεδο φυτά που εμποδίζουν τον πεζό να δει τα αυτοκίνητα που έρχονται», σχολιάζει ο κ. Ζεβελάκης.

 ΤΑ ΝΕΑ 14-4-08

Επιστροφή στην αρχή

Αγαπητοί φίλοι,   

 

Ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών για να ζητήσουμε από τον  Μ. Λιάπη να μας παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου που στεγαζόμαστε εδώ και 14 χρόνια.

 Γενικά, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου (συγγραφείς, λογοτέχνες, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοθήκες), του πολιτισμού, της οικολογίας, της ΠΕ, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς-ερευνητές, συλλέκτες, πολιτιστικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, έντυπα κλπ.

 Σας ζητούμε να το υπογράψετε και να το διακινήσετε.

 για την Ευώνυμο

Σάκης Κουρουζίδης

 Απαντήσεις ή με e mail  στο evonymos@tee.gr ή στο m.kour@gein.noa.gr, γράφοντας απλώς "προσυπογράφω την έκκληση προς τον κ. Λιάπη" ή με φαξ στο 210 3256221, υπογράφοντας στη σχετική στήλη κάτω από την έκκληση.Σε κάθε περίπτωση συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία και την ιδιότητά σας.

 

Έκκληση

Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη

 

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς με σκοπό τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση, τεκμηρίωση, καταλογογράφηση και κατάταξη σε εύχρηστες βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων βιβλίων, περιοδικών, φυλλαδίων, CD ROM, εικονογραφικού υλικού, χαρτών κ.α., που αναφέρονται στην οικολογία, με την ευρύτερη έννοια: περιβάλλον, φυσιολατρεία, παραδοσιακή και οικολογική γεωργία, ορειβασία, οικογεωγραφία, πολιτική οικολογία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λαογραφία, προστασία καταναλωτών, πολεοδομία, χωροταξία, οικολογική δόμηση, εργασιακό περιβάλλον, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικό περιβάλλον, αρχαιολογία, περιβαλλοντική τεχνολογία, κλπ. στην ελληνική ή άλλες γλώσσες. Επίσης, η Ευώνυμος σχεδιάζει και υλοποιεί πολύμορφες δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το ειδικό βάρος να δίνεται σε νέες εκδόσεις σημαντικών οικολογικών τίτλων τους οποίους διστάζει να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό η τρέχουσα εκδοτική αγορά. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει η Ευώνυμος τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα επιστημονικά έργα και διατριβές νέων Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την περιβαλλοντική θεματική καθώς και η καθιερωμένη διεθνώς ετήσια έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου του Ινστιτούτου Worldwatch.

 

Η Ευώνυμος, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει εγκατασταθεί από την αρχή της λειτουργίας της σε τμήμα διατηρητέου κτιρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται επί της οδού Ασωμάτων 9 στο Θησείο, ύστερα από άδεια νομίμως εγκατεστημένου φορέα, ο οποίος στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί. Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, θα είχε δε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ή και μερική κατάρρευση, εάν δεν είχε δεχτεί την φροντίδα των ανθρώπων της Ευωνύμου, παρά το γεγονός ότι δεν της έχει γίνει επίσημη παραχώρηση της χρήσης από το Υπουργείο.

 

Η Ευώνυμος, προχώρησε με πρωτοβουλίες της, σε επισκευές (σε συνεννόηση με την αντίστοιχη διεύθυνση του ΥΠΠΟ), ορισμένες από τις οποίες κρίθηκαν ως επιλέξιμες από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων με χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει επισκευαστεί και μονωθεί η πρόσοψη και το δώμα, ενώ έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελς που θα παρέχουν στο κτίριο υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

 

Πολλές επεμβάσεις, έστω και χωρίς την χρηματοδότηση της πολιτείας, με εθελοντική εργασία και αγορά των απαιτούμενων υλικών από ίδιους πόρους θα μπορούσαν να έχουν γίνει ακόμη, αν η Ευώνυμος είχε επισήμως τη χρήση του χώρου.

 

Όλοι οι χώροι του κτιρίου θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί για τη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το περιβάλλον, το βιβλίο, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Κτιριακά, θα μπορούσαμε να αναδιοργανώσουμε τα λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος, με απόλυτο πάντοτε σεβασμό στην εξαίρετη διατηρητέα αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, προς την κατεύθυνση του οικολογικού κτιρίου, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα ανακαίνισης υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης νερού και απορριμμάτων, φιλικών στο περιβάλλον οικοδομικών υλικών, διαμορφώνοντας ένα κτίριο που θα εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό της ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Εφόσον θα είχαμε στη διάθεσή μας τον χώρο αυτόν, πλήρως ανακαινισμένο και ικανό να φιλοξενεί διάφορα γεγονότα, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε πολυσύνθετα πολιτιστικά γεγονότα, με άξονα αναφοράς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περί το περιβάλλον, όπως: εργαστήρια ανακύκλωσης, φωτογραφίας, βιβλιοδεσίας, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια, οργανωμένη ξενάγηση στα συστήματα και τις τεχνικές της οικολογικής δόμησης.

 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η ευχέρεια επισκευής και οργάνωσης όλων αυτών από την Ευώνυμο, λόγω της μη παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου από το ΥΠΠΟ στην Ευώνυμο.

 

Μετά από πολλές, πλην άκαρπες προσπάθειες, σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της οδού Αγ. Ασωμάτων 9 στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

 

Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης.

 

Ελπίζουμε πως με την κατανόησή σας θα επιβραβεύσετε και θα δώσετε διάρκεια στο μεγάλο συλλεκτικό και δημιουργικό έργο που έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

 

 

 

Υπογραφές

 

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

 

e-mail

Τηλέφωνο 

Υπογραφή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή

Ευωνύμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS σαν καλεί να εκφράσετε την συμπαράσταση σας στο δίκαιο αίτημα της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης για την παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου επί της οδού ΑΣΩΜΑΤΩΝ 9 ΑΘΗΝΑ για την  στέγασή της.

Στην έκκληση  αυτή θα ήθελα να προσθέσω και την προσωπική μου έκκληση, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, αλλά και πρώην Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (1987-1991), της οργάνωσης που είχε την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου, παραχώρηση που επιτευχθεί επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη και Προεδρίας της ΕΕΕΠΠ, του αείμνηστου καθ. Βασίλη Μεταξά.

Τόσο η ΚΙΝΗΣΗ μας, όσο και προσωπικά σας καλούμε να υπογράψετε την έκκληση  της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης.

 ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ  ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α ΤΑΞΗΣ

ΤΗΛ:210-3322700   FAX:210-3322799  ΚΙΝ:6944243094-6934243094

EMAIL aloniati@hol.gr    a.aloniatis@prosvasis.com 

www.prosvasis.com, www.anazitisis.net,  www.taxhaeven.gr ,  http://apoalo.blogspot.com/ ,   http://khfi-sos.blogspot..com/

Επιστροφή στην αρχή

Αγαπητοί φίλοι,

Η συλλογή υπογραφών κάτω από μια έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη να παραχωρήσει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται εδώ και 14 χρόνια, έχει μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Ευχαριστούμε όλους όσους υποστήριξαν το αίτημα αυτό υπογράφοντας ή διακινώντας την έκκληση.

Η συλλογή υπογραφών θα διαρκέσει λίγες ημέρες ακόμη, έως την Πέμπτη 15/5/2008.

Όσοι έχουν πρόθεση να υπογράψουν, ας το κάνουν μέχρι την ημέρα αυτή.

Στη συνέχεια, μια επιτροπή που θα εκπροσωπεί όλους όσους έχουν υπογράψει, θα επιδώσει την έκκληση στον κ. Λιάπη.

Τον κατάλογο όσων έχουν υπογράψει μπορείτε να τον δείτε στη διεύθυνση: http://www.evonymos.org/greek/eidikathemata.asp?parentid=854

(αν έχετε υπογράψει ελέγξτε, σας παρακαλούμε, ότι υπάρχει το όνομά σας και η ιδιότητά σας στη λίστα αυτή).

Εκεί θα βρείτε και ένα βιογραφικό της Ευωνύμου, όπως και το κείμενο της έκκλησης, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.

Φιλικά

Για την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη

Σάκης Κουρουζίδης

Σάκης Τόδουλος 

Επιστροφή στην αρχή

Πέμπτη, Απρίλιος 24, 2008

Απίστευτο! Πήγαν να τους συλλάβουν...επειδή δεν ήθελαν να ξεριζωθούν οι νερατζιές στην οδό Κανάρη. Απαράδεκτες καταστάσεις που εκθέτουν τον Δήμο της Αθήνας και τον Νικήτα Κακλαμάνη!
Πολύ σοβαρή εξέλιξη -που εκθέτει τον δήμο Αθηναίων και τον ίδιο τον Νικήτα Κακλαμάνη - σημειώθηκε με το θέμα των περίπου 50 νερατζιών, της οδού Κανάρη στο κέντρο της Αθήνας, που αντικαταστάθηκαν από ....βραχυχίτωνες.
Το θέμα αυτό έχει πυροδοτήσει πόλεμο ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής -που έχουν δίκιο- και τον δήμο.

Χθες το απόγευμα, κάτοικοι δίπλα σε κάθε βραχυχίτωνα τοποθέτησαν συμβολικά μια μικρή νερατζιά.
Ύστερα από λίγο κατέφθασαν περιπολικά και δημοτική αστυνομία για να ...συλλάβουν τους ....δράστες. Σήμανε αμέσως κινητοποίηση και επικράτησε ένταση στην περιοχή του Κολωνακίου. Κατέφθασαν και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, η παρουσία των οποίων υποχρέωσε τους αστυνομικούς να "αναδιπλωθούν". Ωστόσο κράτησαν τα στοιχεία των ...πρωταιτίων, απειλώντας ότι θα τους υποβάλλουν μηνύσεις!!!
Το χειρότερο είναι ότι χθες το βράδυ συνεργεία του δήμου, περνώντας από την οδό Κανάρη, αφαίρεσαν τις νερατζιές!

http://press-gr.blogspot.com/2008/04/blog-post_5275.html

Επιστροφή στην αρχή

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Να γίνει πράσινο το «οικόπεδο» του ΤΕΕ

Την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προς το ΤΣΜΕΔΕ (ασφαλιστικός φορέας των μηχανικών), να γίνει ανταλλαγή οικοπέδου του ΤΣΜΕΔΕ, που βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, με οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων, καταγγέλλει με σχετικό δελτίο Τύπου της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Αναλυτικά, προτείνεται η ανταλλαγή του οικοπέδου δίπλα από την πλατεία Κλαυθμώνος με οικόπεδο επιφάνειας 1.738 τετραγωνικών μέτρων, που ανήκει στο ΤΕΕ και βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδ. Πηγής.

«Η απόφαση αυτή», τονίζει στο δελτίο Τύπου η «Συμπαράταξη», «της Διοικούσας Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχη απόφαση του 1989, σύμφωνα με την οποία το οικόπεδο του ΤΕΕ είχε προσφερθεί στους δημότες της περιοχής για να γίνει πλατεία - πράσινο, που θα έφερε το όνομα του Ιδρυτή του ΤΕΕ, του Κομμουνιστή μηχανικού, Νίκου Κιτσίκη».

Η «Συμπαράταξη» καλεί το ΤΕΕ να ανακαλέσει την πρόταση «ανταλλαγής» και να υλοποιήσει στο ακέραιο την απόφαση για τη δημιουργία πλατείας - πρασίνου στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, καλεί Δήμο Αθηναίων και ΤΕΕ να υλοποιήσουν την απόφαση για δημιουργία μιας πράσινης πλατείας, που από 20ετίας είχε θεωρηθεί απαραίτητη για την περιοχή αυτή που ασφυκτιά και να πάψει ο ελεύθερος αυτός χώρος δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος να λειτουργεί σαν υπαίθριο πάρκινγκ.

Ριζοσπάστης 12-6-08

Επιστροφή στην αρχή

Ο Ηριδανός αποτελεί τμήμα του δημόσιου χώρου και όχι τοπίο για έριδες των αρχαιολόγων.

Η απόφαση του Κ.Α.Σ.η οποία μας έγινε γνωστή από τις εφημερίδες, 1 Αυγούστου 2008,  μας βρίσκει αντίθετους –ες:

Θεωρούμε τον  ποταμό Ηριδανό στη θέση στην οποία βρέθηκε στην πλατεία στο Μοναστηράκι στη καρδιά της πόλης , πολύ σημαντικό εύρημα το οποίο έπρεπε άμεσα να αναδειχτεί για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Αθήνας .

Το ότι το ποτάμι ήταν ζωντανό μετά τόσα χρόνια αλλά κρυμμένο κάτω από το έδαφος απετέλεσε για μας έκπληξη αλλά μας έδωσε και μεγάλη χαρά καθώς φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαν στην πλατεία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή μαζί του.

Πιστεύουμε ότι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας  έχουν το δικαίωμα να βλέπουν και να ακούν τον Ηριδανό, να έρχονται σε επαφή μαζί του, το οποίο σημαίνει επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό τους και με το κρυμμένο φυσικό της τοπίο.

Πιστεύουμε ότι κάτω από ένα γυαλί   αυτό θα είναι αδύνατο.

Θεωρούμε τον ποταμό Ηριδανό σημαντικό μέρος της πλατείας, του δημόσιου χώρου της οποίας ζωντανό τμήμα ζητάμε να αποτελέσει.

Αυτό που εξ αρχής ζητήσαμε ήταν ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη του ποταμού Ηριδανού σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγους  κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση του Κ.Α.Σ.  στο οποίο έτσι κι αλλιώς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν προσκληθήκαμε.

Τώρα για τα σχόλια το ότι οι πολίτες βρωμίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ζήτημα παιδείας, ένταξης αυτών των χώρων στον δημόσιο χώρο της πόλης μέσα από αρχιτεκτονικές μελέτες κ.λ.π.

Η απόφαση αυτή εκφράζει μία γενικότερη αντίληψη υποβάθμισης του δημόσιου χώρου και της σημασίας του καθώς και του πολιτισμού μας και της σύνδεσης του με το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Ζητάμε  τους αρχαιολογικούς χώρους ζωντανούς μέσα στη πόλη .

Από την μελετητική ομάδα της πλατείας στο Μοναστηράκι.

Νίκος Καζέρος

Χρηστίνα Παρακεντέ

Ελένη Τζιρτζιλάκη mailto:nomadas@otenet.gr

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ
[ΗΜ. ΚΑΤΑΧ. 04-08-2008]
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΚΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κατεδάφιση» του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 5.10.93) που έσωσε την Πλάκα επιχειρεί με απόφασή του το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξυπηρετώντας οργανωμένα συμφέροντα προχωρεί σε τροποποιήσεις που θα καταστρέψουν την ιστορική γειτονιά.
Η απόφαση τροποποίησης του Π.Δ., που εγκρίθηκε από το αρμόδιο ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Oικισμού & Περιβάλλοντος) και ήδη στάλθηκε για γνωμοδότηση στο ΥΠΠΟ και τον Δήμο Αθηναίων, προβλέπει την επέκταση των μπαρ και των εστιατορίων σε όλους στους ορόφους των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Πλάκας. Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενοποίησης των καταστημάτων στο ισόγειο μέχρι εμβαδού 200 μ2, μέτρο που μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι άνευ σημασίας.
Η οδός και η Πλατεία Λυσικράτους, η κεντρική Πλατεία Φιλομούσου στην οδό Κυδαθηναίων, η οδός Αδριανού, η Ναυάρχου Νικοδήμου, η Πλατεία Παλαιάς Αγοράς απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, καθώς και η Πλατεία Δημοπρατηρίου, για να αναφέρουμε τις περισσότερο γνωστές περιοχές, θα μετατραπούν σε τόπους αμιγούς διασκέδασης τεραστίων διαστάσεων για την κλίμακα της γειτονιάς.
Eτσι, εκτός από τους δημόσιους χώρους και τις ισόγειες εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες που και σήμερα είναι ασφυκτικά γεμάτες από τα γνωστά τραπεζοκαθίσματα, θα πλημμυρίσουν οι όροφοι και οι ταράτσες. Όπως και τα γειτονικά καταστήματα που σήμερα εξυπηρετούν κάποια άλλη χρήση αφού κανένα μικρομάγαζο δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αδυσώπητες οικονομικές πιέσεις που θα ασκήσουν οι γνωστές εύρωστες και δυναμικές χρήσεις της εστίασης της αναψυχής και της διασκέδασης. Όπως έγινε στου Ψυρρή και το Γκάζι.
Και όπως συμβαίνει πάντοτε, η επέκταση, αργά ή γρήγορα, θα αφορά όλη την γειτονιά. Και θα έχει σαν φυσικό και άμεσο αποτέλεσμα την απομάκρυνση και πάλι της κατοικίας. Ότι είχε γίνει και παλιότερα δηλαδή την εποχή της δικτατορίας όταν η Πλάκα είχε μεταμορφωθεί σε κακόφημη συνοικία.
Βρισκόμαστε άναυδοι μπροστά σε μια τόσο κυριολεκτικά αποφασισμένη διάθεση κατεδάφισης όσων έκτισε η Πολιτεία μέσα σε τόσα χρόνια προσπάθειας από την εποχή του Στέφανου Μάνου, του Αντώνη Τρίτση, της Μελίνας Μερκούρη και της πιο πρόσφατης Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων. Όλων όσων έκαναν την Πλάκα αυτό που είναι σήμερα, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο, και που διασφάλισαν, όσο ήταν δυνατό στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης, συνθήκες ανεκτής διαβίωσης για τους κατοίκους και ομαλής συμβίωσης της κατοικίας με τις υπόλοιπες χρήσεις.
Έχει αναγνωριστεί, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και διεθνώς, ότι αυτή η επέμβαση διασφάλισε τη σωτηρία και την ανάδειξη της Πλάκας, του παραδοσιακού αυτού οικισμού που βρίσκεται κάτω από το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, θεωρώντας ότι επιχειρούμενη τροποποίηση των βασικών αρχών του Προεδρικού Διατάγματος κυοφορεί κινδύνους καταστροφής της ιστορικής γειτονιάς, καλεί πρώτα από όλους την ίδια την Πολιτεία να υπερασπιστεί το έργο της. Καλεί το ΥΠΠΟ και το Δήμο Αθηναίων που θα κληθούν να γνωματεύσουν, τα πολιτικά κόμματα, τους ανθρώπους του πνεύματος, τους πολίτες που τόσα χρόνια χαίρονται την Πλάκα για αυτό που είναι, τους επαγγελματίες της γειτονιάς που σήμερα απειλούνται με εξοβελισμό και κυρίως τους κατοίκους της να αποτρέψουν αυτό το παράλογο σχέδιο.
Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας
Ο Πρόεδρος,
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗ «ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Σχέδιο ταφό-Πλακα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ Φωτογραφίες: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μπουζούκια και τραπεζοκαθίσματα θα «σπείρει» στην Πλάκα η ενδεχόμενη αποδοχή και θεσμοθέτηση των προτάσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από καιρό από τον πολιτιστικό σύλλογο, τους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους της περιοχής, κάτι που είχε δημοσίως παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς (30/5/2008), ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι συγκρότησε επιτροπή για την τροποποίηση των έξι διαταγμάτων προστασίας.
Τον Νοέμβριο του 1983 στην περιοχή, που καταλαμβάνει μόλις 400 στρέμματα, λειτουργούσαν 196 κέντρα διασκέδασης. Σχεδόν ένα σε κάθε δύο στρέμματα! Επιπλέον διέθεταν τα αστρονομικό -ακόμη και σήμερα- αριθμό των 18.000 καθισμάτων! Μια μεσαία ελληνική πόλη... Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα του Αντώνη Τρίτση για να κάνει και πάλι την Πλάκα «συνοικία των θεών», χωρίς βεβαίως να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Τριάντα χρόνια μετά, κάποιοι επιχειρηματίες ονειρεύονται να τη μετατρέψουν και πάλι σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο...
Στις 20 Ιουνίου 2008 συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ), αποδέχτηκε την εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και με ομόφωνη απόφασή του, που έχει στα χέρια της η «Ε», προτείνει τα εξής:

* Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις χρήσεις σε διατηρητέα που βρίσκονται στις κύριες πλατείες και το βασικό οδικό δίκτυο της Πλάκας. Αναφέρονται ενδεικτικά η λεωφόρος Αμαλίας, η Φιλελλήνων, η Μητροπόλεως και η Αδριανού στο τμήμα από την Αρεως ώς την Αποστόλου Παύλου, καθώς και η πλατεία Μητροπόλεως. Θεωρείται όμως ότι την ίδια τύχη θα έχουν οι πλατείες Δημοπρατηρίου, Παλιάς Αγοράς, Λυσικράτους και Φιλομούσου, η Κυδαθηναίων, η Ναυάρχου Νικοδήμου και άλλοι δρόμοι.
* Να επιτραπούν εμπορικές χρήσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακίνητα με πρόσωπο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ακόμη και ορισμένα που βρίσκονται σε δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη και τις παρόδους της Αγίας Φιλοθέης, όπου σήμερα απαγορεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, εστιατόρια κ.λπ.).
* Να επεκταθεί η δυνατότητα εμπορικών και άλλων χρήσεων και στους υπόλοιπους ορόφους των διατηρητέων, που σήμερα επιτρέπονται μόνον στα ισόγεια.
* Να υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης γειτονικών χώρων σε διατηρητέα με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου χώρου έως και 200 τετραγωνικά. Μια ρύθμιση που οδηγεί σε μεγαλύτερους χώρους διασκέδασης και επομένως όχλησης για τους κατοίκους. Προδίδει, όμως, ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι επιχειρηματίες από τον χώρο της διασκέδασης έχουν κάνει μεγάλες αγορές στην Πλάκα.
* Να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα σε γειτονικά αδόμητα ακίνητα και σε επιφάνεια έως και 100 τετραγωνικά. Σημειώνεται ότι με αυτή τη λύση θα ελευθερωθούν πεζοδρόμια και πεζόδρομοι, που σήμερα στην ουσία είναι απαγορευμένα για τους διερχομένους.

Στο σκεπτικό του ΚΣΧΟΠ αναφέρεται ότι λόγω της όχλησης, που πάντως δεν προσδιορίζεται, τα διατηρητέα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατοικίες και εγκαταλείπονται. Συμπληρώνεται ότι επειδή ορισμένα είναι μεγάλα, είναι ασύμφορη η επισκευή τους για λόγους κατοικίας. Για λόγους... προστασίας προτείνεται να μπορούν να αξιοποιηθούν ως εστιατόρια, ταβέρνες και «παραδοσιακά» καφενεία, ενώ ανατρέχουν στην... τουρκοκρατία, το σταροπάζαρο και τις ταβέρνες που περιέγραφαν οι περιηγητές του 19ου αιώνα για να τεκμηριώσουν ότι η Πλάκα ουδέποτε ήταν περιοχή μόνον κατοικίας και επομένως σήμερα πρέπει «να λειτουργεί και ως πόλος έλξης των επισκεπτών-τουριστών».
Η απόφαση περιλαμβάνει ορισμένες τροποποιήσεις που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια (π.χ. κυλικεία σε σχολεία, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), αλλά οι στόχοι των γενικότερων επιλογών ομολογούνται επίσημα με την παράγραφο που αναφέρει ότι τα έργα πεζοδρόμησης και ανάπλασης γύρω από την Ακρόπολη, που ολοκληρώθηκαν το 2004, «είχαν αποτέλεσμα την έντονη τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και κατά συνέπεια τη δυναμική διείσδυση λειτουργιών τουριστικής αναψυχής και εμπορίου, την τάση επέκτασης των λειτουργιών αυτών και σε ζώνες κατοικίας και σε συγκεκριμένες ζώνες την υποχώρηση της λειτουργίας κατοικίας». Με άλλα λόγια, καταγράφουν απλώς τη μείωση των κατοίκων και δίνουν το «ελεύθερο» για να συνεχιστεί η επέλαση των νυχτομάγαζων... Μάλιστα, για να μην υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια, εισηγούνται την κατάργηση του γραφείου περιοχής Πλάκας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που είχε συγκροτηθεί το 1983, και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι παρερμηνεύεται η διάταξη σύμφωνα με την οποία εμπορικές χρήσεις που υπήρχαν πριν από το 1982 σε περιοχές κατοικίας δεν μπορεί να μεταβιβαστούν μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών τους, για προφανείς λόγους. Το ΚΣΧΟΠ προτείνει να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/08/2008

Επιστροφή στην αρχή

ΠΛΑΚΑ: ΑΣΑΦΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ

«Κλειδί» τα 130 κτίρια - φιλέτα του ΥΠΠΟ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το «κρυφό» φιλέτο της Πλάκας είναι τα διατηρητέα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Υπολογίζονται σε 120-130 τα κτίρια και χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στέγαση υπηρεσιών του, ενώ ορισμένα έχουν παραχωρηθεί από χρόνια σε διάφορους φορείς. Σε περίπτωση που θα προχωρήσει η μεταφορά ολόκληρου του υπουργείου στον Ελαιώνα, που έχει ανακοινωθεί επισήμως από την πολιτική ηγεσία, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Μάλιστα ο κ. Βουλγαράκης, κατά τη θητεία του στο υπουργείο, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, στη συνέχεια όμως είχε διορθώσει τις δηλώσεις του.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ έχουν προτείνει μια ρύθμιση, που, όπως και οι άλλες, εγκρίθηκε ομόφωνα από το κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) και προβλέπει το εξής αποκαλυπτικό και αρκούντως ασαφές: «Επιτρέπεται η εγκατάσταση γραφείων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στα διατηρητέα κτίρια ιδιοκτησίας του. Οι χρήσεις αυτές επιτρέπεται να καταλαμβάνουν όλες τις στάθμες των διατηρητέων, εφόσον πρόκειται για χώρους κύριας χρήσης». Στο σκεπτικό αναφέρεται, πάντως,, ότι θα παρέχεται η «δυνατότητα πρόσθετης χρήσης γραφείων και πολιτιστικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού». Είναι φανερό ότι η διασαφήνιση θα γινόταν από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο είχε ήδη διαβιβαστεί το σχέδιο των αλλαγών.
«Τα κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ καλά διατηρημένα. Χρησιμοποιούνται ως γραφεία και παύουν να λειτουργούν όταν κλείνουν οι υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να νεκρώνει η περιοχή τις νυχτερινές ώρες», μας είπε ο Δημήτρης Κηλαϊδίτης από την επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων της Πλάκας. Προτείνει, μετά τη μεταφορά του υπουργείου, να νοικιαστούν αποκλειστικά για κατοικίες. «Θα κερδίσει και το Δημόσιο, αλλά και η Πλάκα», τόνισε.
Για τα σχέδια του υπουργείου που έγιναν γνωστά ο κ. Κηλαϊδίτης σημειώνει: «Η Πλάκα κατοικείται εδώ και 3.500 χρόνια. Πιστεύουμε στη συνύπαρξη της κατοικίας με τις εμπορικές χρήσεις, αρκεί να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που σήμερα παραβιάζονται». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των οδών Κυδαθηναίων και Θέσπιδος, όπου υπάρχουν μπουζούκια και μικροφωνικές εγκαταστάσεις ως τα πεζοδρόμια! Απαγορεύονται ρητά από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά ουδείς παρεμβαίνει...»
Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Πλάκα είναι η προοπτική συνένωσης γειτονικών ακινήτων. «Θα είναι ο θάνατος του μικρού μαγαζιού, που ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η συνένωση οδηγεί σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας», επισημαίνει. Οσο για τη δυνατότητα να επεκταθούν τα καταστήματα και στους ορόφους ακινήτων που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες επισημαίνει: «Οπου υπάρχει υποβάθμιση το κράτος παρεμβαίνει για να δώσει λύσεις, όχι για να ακυρώσει την κατοικία και να δημιουργήσει νέο πρόβλημα».
Η απόφαση του κ. Σουφλιά να αποσύρει τις προτάσεις των υπηρεσιών του και να προχωρήσει με διαβούλευση στην προώθηση μέτρων βρίσκει σύμφωνη την επιτροπή πρωτοβουλίας. Ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι «η θετική αυτή εξέλιξη ήταν το αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης των κατοίκων» και θεωρεί πως ο υπουργός δεν είχε πλήρη ενημέρωση για το εύρος των προτεινόμενων μέτρων. «Είναι αντίθετα με αυτά που καλείται να υπερασπιστεί το υπουργείο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ρυθμίσεις με... ονοματεπώνυμο», μας είπε.
Δήλωσε έκπληξη για τη δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη. «Ο κ. δήμαρχος είναι αρμόδιος να κάνει ελέγχους και να φροντίζει την καθαριότητα στην περιοχή, και δεν τα πάει τόσο καλά», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Αντί να καταφεύγει σε... χαριτωμενιές, είναι φρονιμότερο να ασκεί τις αρμοδιότητές του». Χθες, πάντως, ο κ. Κακλαμάνης ενοχλήθηκε από τη δήλωση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου στην «Ε» και έφτασε να του καταλογίσει ότι 1,5 χρόνο που είναι δήμαρχος δεν τον επισκέφτηκε για τα θέματα της Αθήνας!
Στο πλευρό του δημάρχου τάχθηκε με δηλώσεις του στην «Ε» ο Λ. Καπετανάκης, πρόεδρος του συνδέσμου καταστημάτων τουριστικών περιοχών της Αθήνας. Επιτέθηκε σε όσους έχουν την κατοικία τους ή έχουν κάνει επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή και, όπως είπε, «θέλουν να μετατρέψουν την Πλάκα σε υπνούπολη πολυτελείας». Πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της και υπογραμμίζει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στην περιοχή. Επικαλέστηκε το παραδοσιακό καφενείο του Ρερέ στον Πλάτανο, που πέθανε εδώ και δύο χρόνια και η οικογένειά του δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, όπου με βάση τα διατάγματα της δεκαετίας του '80 απαγορεύονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είχε προβλεφθεί να λειτουργούν κατ' εξαιρέση όσο ζουν οι ιδιοκτήτες.
Ο σύλλογος, μαζί με τον «Παρθενώνα», την ένωση ξενοδόχων, τον σύνδεσμο ταξιδιωτικών γραφείων και το σωματείο καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, είχαν στείλει πριν από έναν χρόνο κοινό υπόμνημα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ζητώντας μέτρα προστασίας για την Πλάκα, που ήταν η αφετηρία για τις προτάσεις οι οποίες αποσύρθηκαν από τον κ. Σουφλιά. *

 

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΟΔΟ ΑΘΗΝΑΣ

«Δεν είναι σοβαροί αυτοί που δεν θέλουν πεζοδρόμηση»

«Εντύπωση προκαλεί η αντίθεση κάποιων στην πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, οι οποίοι όμως έχουν μαγαζιά σε παρακείμενο πεζόδρομο, π.χ. στην οδό Αιόλου...».
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα για αντιδράσεις καταστηματαρχών στην πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. «Τέτοιου είδους αντιδράσεις ή υποτιθέμενες "αγωνίες" για αλλαγή χρήσης γης δεν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα και δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση του δήμου και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ακόμη ότι στη συνάντηση που είχε γίνει στο δημαρχείο, παρόντων όλων των φορέων, σχεδόν όλοι είπαν «ναι» στην πεζοδρόμηση, κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις που θα διασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία των ήδη υπαρχόντων καταστημάτων.
Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται με συμπλήρωση ερωτηματολογίου, ενώ θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν από την τελική απόφαση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Τουριστικών Περιοχών της Αθήνας, Λευτέρης Καπετανάκης, είπε στην «Ε» ότι ο Σύνδεσμος συμφωνεί με την ιδέα πεζοδρόμησης της οδού Αθηνάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν οι πεζοδρομήσεις στο ιστορικό Κέντρο (κυρίως στην Πλάκα) και ότι θα γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων, γιατί έχουν ιδιαιτερότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/08/2008

Επιστροφή στην αρχή